• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Stagnál az influenzaszerű megbetegedések száma

Hírek Forrás: ÁNTSZ

Tolna és Zala megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területéről igazoltak influenzás megbetegedést.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban 2018. február 19-25. között - az előző heti 69 150 beteggel szemben - 68 950 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A morbiditás 701,4%ooo-nek bizonyult, 100 000 lakos közül 701 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt - jelentette az ÁNTSZ.

A 8. héten a fővárosban és 6 megyében csökkent, 4 megyében (Fejér, Pest, Tolna, Vas megye) nem változott, és 9 megyében emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. Az előző héthez viszonyítva Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint másfélszeresére nőtt, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében negyedével csökkent a regisztrált betegek száma. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek becsült száma Fejér (1 248), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 036), és Győr-Moson-Sopron (904) megyében volt a legmagasabb, Somogy (323), Vas (346) és Baranya (394) megyében pedig a legalacsonyabb. A héten két megye kivételével (Tolna és Zala megye) az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést.

Az orvosnál megjelent betegek kormegoszlásában nem történt lényeges változás. A betegek 32,8%-a gyermek, 32,7%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25,9%-a, 8,6%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága változatlanul a 3-5 évesek (1679,2%ooo) és a 6-14 évesek (1553,9%ooo) között volt a legmagasabb.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint a 8. naptári héten az influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt kórházi ápolást igénylő betegek száma (306 fő) kevesebb volt, mint az előző héten viszonyítva. A kórházba utalt betegek 39,2%-a gyermek volt, 24,8%-a a 15-64 évesek, míg 35,9% a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az előző heti jelentéshez viszonyítva 32,2%-al kevesebb (40) új beteg részesült intenzív ellátásban, valamint 25,6%-al kevesebb (32) új beteg igényelt gépi lélegeztetést. Három fő kivételével valamennyi intenzív ellátást igénylő 15 éven felüli volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 8. héten összesen 13 jelentés érkezett, amelyből 8 halmozódást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztráltak. Egy-egy járványt jelentettek még a fővárosból, valamint Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Vas megyéből. A járványok két-két bölcsődét, illetve óvodát, továbbá 9 általános iskolát érintettek. Tizenegy járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett vizsgálatok alapján két esetben influenza B vírus volt felelős a járvány kialakulásáért.

A 8. naptári héten 142 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára. A virológiai vizsgálatok 67 influenza B és 14 influenza A vírus, valamint egy adenovírus jelenlétét mutatták ki. A sentinel orvosok által beküldött 65 mintából 38 betegnél influenza B(Yamagata), 5 betegnél influenza A [2A(H1N1)pdm09, 3 A(NT)] vírust azonosítottak, az influenza pozitivitási arány 66,2%-nak felelt meg. A hagyományos beküldés keretében diagnosztikus céllal vizsgált 77 beteg közül 29 betegnél influenza B [27 B(Yamagata), 1 B(Victoria), 1 B(NT)], 9 betegnél influenza A [7 A(H1N1)pdm09, 1 A(H3N2), 1 A(NT)] vírus okozta fertőzést igazoltak.

Legolvasottabb cikkeink