• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Stresszt okoz a szülő hiánya a kórházban

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Az egészségügyi jogszabály szerint egy szülő minden kiskorú mellett maradhat a kórházi gyógykezelés idejére.

Nem nélkülözhető az anyukák és a családtagok jelenléte az otthonuktól távol kezelt gyermekek lelki támogatásában – a többi között erről, illetve a kórházakba kísérőként érkező szülők elhelyezéséről szólt a Fenntartható Társadalmi Felelősségvállalás Kerekasztal, amelyet a minap tartottak Mátraházán – írja a magyarhirlap.hu.

Az egészségügyi törvény megadja a beteg gyermeknek a kapcsolattartás jogát, amikor kimondja: minden kiskorú mellett egy szülő maradhat a kórházi kezelés idejére. A gyermekkórházakban a szoptatós kismamák folyamatos jelenléte már biztosított, más esetben viszont a helyzet nem ilyen kedvező.

A hospitalizációs, azaz a kórházi ápolási folyamat során elválasztási stressz éri a gyermekeket, amire háromlépcsős reakcióval „válaszolnak". Elsőként ösztönös tiltakozás lép fel, ezt követi a reményvesztettség állapota, majd a kórházi személyzettel való együttműködés megtagadása. Minél kisebb a gyermek, minél hosszabb a kórházi kezelés időtartama, annál nagyobb lelki traumát okoz, ha az addig biztosnak hitt pont, a szülő „eltűnik" a gyermek életéből. Egészségügyi-szakmai alapvetés, hogy csak a beteg gyermek testi, lelki és érzelmi szükségleteinek egyaránt megfelelni képes kezeléssel lehet érdemi terápiás eredményt elérni. Ebben a szülő aktív, támogató jelenléte épp olyan fontos „minimumtényező", mint a megfelelő fűtés, vagy akár az odaillő antibiotikum és dózis megválasztása – hangzott el a tanácskozáson.

A problémát mindenhol felismerték, ám érdemi előrelépés eddig csak kevés helyen történt: a Bethesda Gyermekkórházban az Országos Gyermekégési Centrum Anyaotthonának megépítése már elkezdődött, így az intézmény tíz férőhellyel járulhat hozzá az égési centrum munkáját segítő anyukák, családtagok tartós elhelyezéséhez. Az anyaotthon teljes építési költsége várhatóan ötvenmillió forint lesz, vagyis az egy főre jutó bekerülési költség így ötmillióba kerül, ami kevesebb, mint harmada egy kórházi ágyra jutó éves állami ráfordításnak. Velkey György, a gyermekkórház főigazgatója elmondta, az anyaotthon elérése csak az első lépcsőfok: évtizedes elmaradást pótolna, ha a civilek és egyes cégek összefogásában a gyermekkórházak többségében megépülnének az anyaotthonok.

A Heim Pál Gyermekkórházban a szülőnek arra van lehetősége, hogy széken ülve éjjel-nappal gyermeke ágya mellett maradjon. Az intenzív osztályon is csak egy ágyat tudnak beállítani a legsúlyosabb állapotban lévők szüleinek. A kórház fenntartásában – néhány utcányira – ingyenes anyaotthon működik, amit viszont csak vidéki, szoptató anyák vehetnek igénybe. A belgyógyászaton két fizetős szoba áll rendelkezésre, naponta ötezer forint térítésért, míg a sebészeten és a gégészeten két-két olyan szoba van, amit naponta kétezer forintért lehet bérelni. A Madarász utcai gyermekkórházban is széken ülve maradhat a szülő a gyerek mellett. Kempingágyat napi nyolcszáz, fotelágyat napi ezerkétszáz forintért bocsátanak rendelkezésre – ám ez szoptató anyáknak, tumoros beteg szülőjének vagy gondozásra szoruló fogyatékos gyerek szülőjének ingyenes. Külön szoba igénybevételéért a gégészeten négyezer-nyolcszáz, a belosztályon ötezer-négyszáz, a csecsemőosztályon háromezer-hatszáz forintot kell fizetni éjszakánként. Ha a szobába két anya kerül a gyerekekkel, akkor a költség megoszlik közöttük. A csecsemőosztályon egyetlen összkomfortos szoba is rendelkezésre áll teljes ellátással, napi kilencezer-hatszáz forintért.