• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Stroke-ellátás: Világszínvonal az idegtudományi intézetben

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Kormányrendelet-tervezet mentesítené a tvk alól a vérzéses stroke-ot.

A régióban, de egész Európában is egyedülálló az a szélütés kezelésében csúcsminőséget képviselő DSA (digitális szubsztrakciós angiográfia) berendezés, amelyet az egészségügy vezetői hétfőn adtak át hivatalosan az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI). A diagnosztikai műszer kétfunkciós, ugyanis CT felvételeket is lehet vele készíteni, ráadásul nemcsak a beteg agyának feltérképezésére képes, hanem a vérrög „kihúzására" is. A berendezés 300 millió forintba került, ebből 120 millió forintot az innovációs alapból, a többit pedig a GYEMSZI forrásaiból biztosítottak.
Az érrendszerbe vezetett katétereken keresztül az új DSA műszer közvetlen digitális felvételeket tud készíteni az agyról és gerincvelőről, ami a korábbinál nagyságrendekkel nagyobb képfelbontást jelent. A neurointervenciós röntgenberendezés működése jóval kisebb sugárterheléssel jár, kevesebb kontrasztanyagra van szükség, ezek mind a betegek nagyobb biztonságát jelentik. A 3D-ben látható digitális felvételek alapján az orvos a számítógépen akut esetekben megtervezheti, sőt irányíthatja a katétereken keresztül a beavatkozást is, amellyel az érelzáródásokat meg lehet nyitni.

Az új berendezést az átadón dr. Szikora István az intézet angiográfiai osztályának vezető főorvosa mutatta be, aki megjegyezte: a CT képalkotó képessége miatt a berendezés valójában „kettő az egyben", de további fejlesztésekkel alkalmassá válhat arra, hogy „három az egyben" legyen.

A gép néhány hete került az intézetbe, azóta már bebizonyította hatékonyságát. Nagy Zoltán, az OKITI főigazgatója elmondta például, hogy múlt pénteken egy eszméletét vesztett 50 éves stroke-os beteget hoztak be, akinek már mind a négy végtagja lebénult. Az új DSA berendezésnek hála azonban nagyon rövid időn belül magához tért és a végtagjait is mozgatni tudta. A főigazgató emlékeztetett arra, hogy Magyarországon évente 40 ezren szenvednek el szélütést, akik közül sokan lebénulnak, sőt meg is halnak. Körülbelül 4 ezer beteg teljesen felépülhetne, ha a tünetek megjelenésétől számított 4,5 óra alatt megkapná a kezelést, sokan azonban kicsúsznak ebből az időből. A diagnosztikai vizsgálatokat pontosabban és gyorsabban elvégző új berendezésnek köszönhetően valószínűleg többen megmenekülnek majd.

A hivatalos átadón Szócska Miklós az EMMI egészségügyért felelős államtitkára arról beszélt, amint megtudták, milyen „öreg" gépekkel kényszerül dolgozni az OKITI, rögtön elhatározták, hogy pótolni fogják. A válság ellenére biztosították a pénzt az innovációs alapból és a GYEMSZI forrásaiból. Fontos volt ez a fejlesztés a struktúraváltás miatt és azért is, mert ki kellett alakítani a betegutakat – tette hozzá.
Horváth Attila, az NFM államtitkára is azt mondta, örül annak, hogy az innovációs alap 120 milliójával hozzájárulhattak ehhez az innovációhoz. Török Krisztina főigazgató pedig a GYEMSZI nevében köszönte meg az intézet vezetőinek azt a fejlődést, „példaértékű szakmai munkát", amelyet mostantól az új berendezés is segíteni fog.
Cserháti Péter miniszteri biztos arról beszélt, hogy az idegsebészeti ellátást az egészségügyi kormányzat kiemelten kezeli, ezt bizonyítja az is, hogy tavaly tvk-mentesítették a stroke-ellátást, megemelték a betegség terápiájának HBCS-értékét, és több százezres forrást is biztosítottak a kezelés eszközbeszerzésére. Elkészült az a kormányrendelet-tervezet is, amely mentesíti a tvk alól a vérzéses stroke-ot is – tette hozzá.

A gépet kifejlesztő amerikai GE Healthcare regionális igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a cég kutatásai között több magyarországi innováció is van, például a vaszkuláris szoftware-ek többségét itthon fejlesztették ki. Megemlítette, hogy több ilyen fejlesztésben is részt vett a gépet bemutató dr. Szikora István. Emlékeztetett arra is, hogy az új DSA berendezés elődjét 13 évvel ezelőtt szintén a GE biztosította.