• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Súlyos sérültek a Honvédkórháznál

Hírek Forrás: OMSZ

A katasztrófák és a tömeges sérültek egészségügyi ellátását is begyakorolják majd.

Kék-fény, szirénázás, rohamkocsik, gyorsan, de összehangoltan dolgozó mentősök és kórházi dolgozók láthatók majd csütörtökön a Honvédkórháznál. Szerencsére mindez csak színház, a kórház és a mentőszolgálat közösen indított "Súlyos sérült fogadása" című képzés szimulációs gyakorlata.

A megváltozott európai biztonsági helyzet, a közutak-, a közlekedés felgyorsult üteme és a balesetveszélyes körülmények fokozottan vannak jelen mindennapjaikban. Felismerve az átalakult viszonyokat, indította Magyarországon elsőként a "Súlyos sérült fogadása" képzést az MH Egészségügyi Központ együttműködve az Országos Mentőszolgálattal(OMSZ). Az elméleti és szimulációs képzés, 2017. február-márciusában folyamatosan zajlik és az intézmény érintett osztályainak szakemberei mellett az Országos Mentőszolgálat bajtársai is részt vesznek benne - áll az OMSZ közleményében.

A szimulációs tréningek alkalmával az MH Egészségügyi Központ orvosai, ápolói, egyéb szakápolói, valamint komplett mentőegységek gyakorolják a súlyos sérültek fogadását, pontosan úgy, ahogyan az egy valós esetnél is várható lesz. Az új, hatékonyabb, részletesen kidolgozott súlyos sérültek fogadásánál alkalmazandó eljárásrend készségszintű elsajátítása a Honvédkórház szakemberei és az OMSZ bajtársak számára is kiemelt fontosságú, hiszen ezeknél az eseteknél minden perc, minden döntés és minden beavatkozás döntő fontosságú lehet.

A képzés résztvevői megtanulják alkalmazni a forgatókönyvszerűen összeállított új eljárásrendet, ami meghatározza a résztevők pontos feladatait és helyét; a mentőautó helyszínre érkezésétől, a kórháznak küldött előrejelzésen, a sérült átadásán keresztül, a sürgősségi betegellátó centrumban történő ellátásig.

A képzés a szakmai kvalitásokon túl kiemelt jelentőséggel bír a két szervezet összehangolt és gördülékeny együttműködésében és folyamatos közös munkájában. A képzés következő lépcsőjeként, mivel az MH Egészségügyi Központnak, mint katonai kórháznak kiemelt szerepe van a katasztrófák és a tömeges sérültek egészségügyi ellátásában a „Tömeges sérültellátás" gyakorlását tervezi.