• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Svájci üzleti nap az évek eredményeiről

Hírek Forrás: Weborvos

Ez az első stratégiai partnerség egy magyar középvállalat, egy külföldi világcég és a Miniszterelnökség között.

Svájc magyarországi nagykövetségével karöltve idén harmadik alkalommal rendezi meg a Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara a Swiss Business Dayt. A korábbi két rendezvény célja a Magyarországon működő svájci kötődésű vállalkozások bemutatkozása volt, lehetőséget teremtve egymás megismerésére, és a kapcsolatok bővítésére. Idén tovább léptek az új mottó, az „INNOVÁCIÓ ÉS KREATIVITÁS" jegyében: lehetőséget biztosítottak a svájci gyökerű, és a svájci gazdasághoz, vállaltokhoz kapcsolódó magyar cégek részére, innovatív termékeik vagy sikeres együttműködésük bemutatására. A kiállításon összesen 60 cég mutatja meg magát, az egész napos rendezvényen 24 előadás keretében ismerhetik meg az érdeklődők az együttműködések lényegét, eredményeit, valamint gyakorlati, jogi tanácsokat is kaphatnak.


Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. tulajdonosa, ügyvezetője, Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. igazgatója, Michael Nixon, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője, Jean-Francois Paroz svájci nagykövet és Béres István, a Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke (b-j) a rendezvény sajtótájékoztatóján. MTI Fotó: Beliczay László

A svájci vámhatóságok statisztikái szerint Svájc és Magyarország kereskedelmi forgalma 1,5 milliárd Euró nagyságrendet képvisel. 2013-ban történt meg először, hogy Magyarország javára billent a mérleg. Ez azt jelenti, hogy Svájc több magyar terméket importált, mint amennyi a kivitele volt Magyarországra. Ebben nagy szerepet játszott az, hogy számos svájci cég Magyarországra helyezte át termelésének egy részét. A magyarországi külföldi befektetők közül Svájc a hatodik helyen áll; a svájci cégek mintegy 3 milliárd Eurót fektettek be Magyarországon. Körülbelül 300 svájci cég működik Magyarországon - munkahelyet biztosítva több mint 35’000 magyar munkavállalónak.

A bemutatott együttműködések egyike a Roche és a 77 Elektronka Kft. közötti, amelynél az innovációs ötlet a magyar családi cégé, de a svájci fél segítségével valósította meg olyan módon, hogy a létrehozott csúcstechnológia az exportban is értékes legyen.

A Roche 30 éve, 1984-ben hozta létre hazai képviseletét Magyarországon, amikor a bázeli anyavállalat tudományos központot nyitott Budapesten. A diagnosztikai képviselet 1991-ben csatlakozott, s ettől az évtől vált elérhetővé a Roche minden terméke Magyarországon. 1997-ben új jogi személyiségként megalakult a Roche (Magyarország) Kft., egyesítve a svájci vállalat mindhárom – a gyógyszeripari, a diagnosztikai és a diabétesz üzletágát.

A most bemutatott együttműködés kiemelkedő jelentőségű terméke az automata vizeletlaboratórium rendszer, amit teljes egészében a 77 Elektronika Kft. fejlesztett ki, és aminek beszállítására 5 évre szóló, 50 millió euro értékű szerződést kötött a két cég. A vizelet laboratóriumban működő üledékvizsgáló berendezés olyan teljes látóteres technológia, amellyel csak a 77 Elektronika Kft. rendelkezik, és amiből az elmúlt 5 év alatt 1600 berendezést adott el külföldre. Ezt a magyar szellemi terméket 9 világszabadalom védi és az együttműködés értelmében a Roche igényeiknek megfelelően került továbbfejlesztésre. A megállapodás szerint Roche márkanév alatt a gyógyszergyártó cég értékesíti majd világszerte. A berendezések szállítása ebben az évben kezdődött meg a Roche részére.

A két fél között megkötött egyedülálló üzletet a magyar kormány is kiemelten támogatta, annak a háromoldalú stratégiai együttműködési megállapodás keretében, amit márciusban írtak alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal. Az eddig megkötött stratégiai megállapodások körében ez az első alkalom, hogy egy magyar középvállalat és egy külföldi világcég lett a Miniszterelnökség stratégiai partnere. Az ünnepélyes bemutatón Szabó László, külgazdasági és külügyi államtitkár méltatta a közös svájci-magyar fejlesztés sikerét.

A rendezvényen, a Novartis innovációi közül a szívelégtelenség kezelésére alapvetően új megoldást jelentő fejlesztésről, illetve a Novartis és a Google együttműködésének az eredményeként megvalósuló intelligens kontaktlencse gyógyászati felhasználásának lehetőségeiről is tájékozódhattak a résztvevők.

A kísérleti stádiumban lévő új molekula annyival jobbnak bizonyult az eddig ismert terápiáknál, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság az FDA sürgősségi listára vette, és remélhetően a a jövő esztendőben elérhetővé válik a betegek számára. A Novartis új szívgyógyszere az évtized egyik legfontosabb kardiológiai felfedezése, alkalmazása várhatóan jelentősen lecsökkenti a szív- és érrendszeri elhalálozások számát, illetve hozzájárul a szívbetegek életminőségének javításához világszerte.

A cégcsoport standjánál az érdeklődők tájékozódhattak a Novartis és a Google közös fejlesztésében álló intelligens kontaktlencse felhasználásának olyan elméleti lehetőségeiről, mint a valós idejű adatok küldése a vércukorszint változásról a betegek mobilkészülékére. Bemutatták továbbá azt a szemészeti operációs készüléket, amellyel a szürkehályog műtéti technika még biztonságosabbá és precízebbé válhat a jövőben. A látogatók részt vehettek szemészeti szűréseken, amelyek képesek kimutatni a betegségekhez vezető elváltozásokat.

Legolvasottabb cikkeink