• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

SymbioCare: jövőre kibővülhet az együttműködés

Hírek Forrás: Weborvos

Svéd-Magyar Együttműködés a Fenntartható Egészségügyért.

Számos közös tapasztalatot osztottak meg egymással a svéd és a magyar egészségügyi ellátási rendszer átalakításáról a két ország ágazati vezetői. Dr. Szócska Miklós magyar és Karin Johansson svéd egészségügyi államtitkár megbeszélésének célja a jelenlegi együttműködés kibővítése volt. A tárgyalást követő műhelybeszélgetésen a tapasztalat- és véleménycsere mellett az erőforrások költséghatékony felhasználásról esett szó.

Mindkét állami vezető előrelépésnek minősítette a hétfői kétoldalú találkozót. Tették ezt annak ellenére, hogy a két ország egészségügyi ellátórendszere közötti különbséget jól mutatja egyebek mellett a kórházi ágyak száma közötti eltérés is. (Svédországban jelentősen csökkentették a kórházi ágyak számát az elmúlt években.)Dr. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár, valamint Karin Johansson, Svédország egészségügyért felelős államtitkára egyebek között az e-health, illetve a betegnyilvántartás szervezésének témáját érintették a találkozón.

A megbeszélést a „SymbioCare – Svéd–Magyar Együttműködés a Fenntartható Egészségügyért" című workshop követte, amely az egészségügyi szakmai vezetők részvételével zajlott. A rendezvényen a svéd és a magyar állami- és magánszektor döntéshozói és szakértői svéd illetve magyar esettanulmányokon keresztül mutatták be tapasztalataikat és elgondolásaikat. A hatékony erőforrás-felhasználás különösen aktuális téma a következő területeken: a népegészségügyi termékadó bevezetése Magyarországon; a kórházi standardok kialakítása; a műtők hatékony üzemeltetése; a kutatóközpontok, az egyetemek és az ipar együttműködése. Számos további olyan közös tapasztalatot találtak az eszmecsere résztvevői -például a hatékony közbeszerzési folyamat kialakításának kihívásaival kapcsolatban-, amely egy termék vagy egy szolgáltatás teljes költségét veszi figyelembe.

A workshopot kerekasztal-beszélgetés zárta Svédország és Magyarország egészségügyi államtitkárai, Christer Andersson, a Swecare főtanácsadója, valamint Lantos Csaba, a Széll Kálmán Alapítvány elnöke közreműködésével. A svéd és a magyar résztvevők a SymbioCare workshopot egy kölcsönösen előnyös együttműködés első lépéseként értékelték, és kifejezték szándékukat a megkezdett eszmecsere folytatására, valamint az együttműködés kibővítésére a jövő évben.

Legolvasottabb cikkeink