• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Szabad ilyen melegben sportolni?

Egészségmagazin 2019.06.28 Forrás: Weborvos
Szabad ilyen melegben sportolni?

Csak egészséges embereknek javasolt ebben az időszakban a szabadban sportolni, betegeknek semmiképp!

Azt a szabályt mindenki jól ismeri, hogy a kánikulában nem szabad 11 és 15 óra közt a tűző napon tartózkodni, és a nyári melegben fokozottan kell figyelni a folyadékpótlásra. De mi a helyzet azokkal, akik nem csak napozni, hanem futni, biciklizni mennek ki a szabadba? Rájuk milyen szabályok vonatkoznak? Szabad egyáltalán ebben a nagy melegben sportolni? - ezekre a kérdésekre ad választ dr. Gógl Álmos sportorvos.

A sportolókra is igaz, hogy a káros UV-sugárzás miatt nem ajánlott a déli órákban a napon tartózkodniuk, de a melegben való edzés nem feltétlenül rossz, sőt! A szándékosan, teljesítménynövelés céljából végzett mozgás, a megfelelő kondícióval, megfelelő öltözetben és megfelelő folyadékpótlás mellett nem okozhat gondot – ehhez azonban fokozatosan kell terhelni a szervezetet, szakember segítségével összeállított edzéstervvel.

„A nyári melegben végzett mozgás extra terhelés a szervezetnek, ha úgy tetszik, a sportolás közben még egy feladatot kap a testünk, hisz a hűtést is el kell látnia. Csak egészséges embereknek javasolt ebben az időszakban a szabadban sportolni, betegeknek semmiképp! Fontos, hogy a sportoló megfelelő öltözetet válasszon: ma már léteznek okosruhák, intelligens szövetek, melyek segítik a párologtatást, hagyják a testet izzadni, ezáltal hűteni. Ugyanilyen fontos a folyadékpótlás is. Egy 30-60 perces edzés alatt még nincs szükség izotóniás italokra, utána azonban érdemes ezekből választani. A folyadékpótlás melegben kiemelten fontos. A kánikulában hajlamosak vagyunk kevesebbet enni, ezért sportolás után tudatosan figyeljünk oda a kalória-bevitelre – hazaérve akkor is együnk, ha nem érzünk éhséget” – javasolja a sportorvos.

A melegben nagyobb mértékű a párologtatás, így hőt ad le az ember: egyrészt a szájon keresztüli légzéssel, másrészt izzadással sportolás közben. Ha valaki nincs jó kondícióban, edzetlen, esetleg nem a megfelelő ruhát választja, vagy nem pótolja megfelelően a folyadékot, könnyen rosszul lehet, a tünetek pedig súlyos következményekkel járhatnak. „Aki eddig nem járt el futni, vagy nem biciklizett, az semmiképp ne a 35 fokos melegben álljon neki! Természetes az is, hogy a kánikulában valamelyest csökken a teljesítmény, nem várhatjuk el ugyanazt az eredményt magunktól, mint a hűvösebb időszakban. Fontos, hogy ne terheljük meg még jobban a szervezetet, és figyeljünk a test jelzéseire. Ha megszűnik az izzadás, vagy elkezd fázni a sportoló, esetleg fáj a feje, akkor azonnal abba kell hagyni a mozgást, és meg kell állni, lehűteni magát és folyadékot pótolni” – mondja a sportorvos.

Ha bikiniben fut valaki, akkor észben kell tartania, hogy ugyanúgy tűzi a nap a bőrét, mintha kifeküdne a napra, azért a megfelelő fényvédelemről feltétlenül gondoskodni kell. „A napsugárzás bőrre való negatív hatását jól ismerjük, akár bőrrákot is okozhat. Ugyanúgy kell védekezni a fejet ért sugárzás ellen is, ugyanis könnyen napszúrást lehet kapni a hőségben. Kismamáknak semmiképp nem javasolt a meleg nyári napokon a szabadban edzeni, a sportolás ugyan a babavárás ideje alatt is nagyon hasznos és ajánlott, de a melegben a magzatnak akár árthatunk is vele” – teszi hozzá.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink