• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szabálytalanságok a kórházfenntartó közbeszerző cégénél

Hírek 2019.09.26 Forrás: Weborvos
Szabálytalanságok a kórházfenntartó közbeszerző cégénél

Az ESZ  Zrt. működésének szabályozottsága nem javult az ellenőrzött évek során a számvevők szerint.

Az Állami Számvevőszék befejezte az Egészségügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (ESZ Zrt.) 2015-2017 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. 

Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság működésének szabályozottsága az ellenőrzött években nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal. A társaság gazdálkodása és vagyongazdálkodása 2015-ben és 2017-ben nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, így nem biztosította az elszámoltathatóságot, a vagyon megóvását. 

Az Egészségügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság a Fővárosi Központi Egészségügyi Beszerző és Szervező Kft. jogutódaként, 2011. augusztus 9-én jött létre 434 millió forint jegyzett tőkével. A társaság kizárólagos tulajdonosa a Magyar Állam volt, az alapítói és tulajdonosi jogokat 2015. február 28-ig a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), majd annak jogutódaként 2015. március 1-től az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) gyakorolta. A társaság az ÁEEK által fenntartott egészségügyi intézmények közbeszerzési eljárásainak lebonyolításában működött közre, továbbá ellátta a kórházak központosított beszerzéseivel kapcsolatos, jogszabályban előírt adatszolgáltatás rendszerének és az adatfeldolgozásnak a megszervezését. A társaság irányítását az ellenőrzött időszakban háromtagú igazgatóság látta el, operatív vezetését vezérigazgató végezte. A társaságnál három tagú felügyelőbizottság működött. 

2015-ben a társaság veszteséget realizált, 2016-2017-ben a tulajdonosi joggyakorló az adózott nyereség eredménytartalékba történő helyezéséről határozott. A társaságnál a foglalkoztatottak létszáma 2017-ben 18 fő volt. 

Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a gazdasági társaság szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodási tevékenysége megfelelt-e a jogszabályi és a tulajdonosi előírásoknak; a vagyonváltozást eredményező döntések esetében a gazdasági társaság szabályszerűen járt-e el. 

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az ESZ Zrt. működésének szabályozottsága nem javult az ellenőrzött évek során, nem állt összhangban a jogszabályi előírásokkal. A bizonylati rend hiánya miatt a számviteli szabályozottság nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, az elszámoltathatóság feltételei nem voltak biztosítottak. 

A társaság gazdálkodása, vagyongazdálkodása 2015-ben és 2017-ben nem volt szabályszerű, mivel a ráfordítások elszámolása és a vagyon nyilvántartásba vétele nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Beszámolási kötelezettségét a társaság a 2015-2017 közötti időszakban nem szabályszerűen teljesítette, az éves beszámolók mérlegét nem támasztotta alá leltárral, ezzel megsértette a valódiság elvét. A társaság a számviteli törvény szerinti közzétételről gondoskodott, viszont a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény szerinti közzétételi kötelezettségét nem teljesítette. 

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék az Egészségügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatójának öt javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie. 

Legolvasottabb cikkeink