• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szabó Máté üdvözli a kormányprogramokat

Hírek Forrás: MTI

Az ombudsman támogatja az autisták foglalkoztatását elősegítő kormányprogramokat.

Az alapvető jogok biztosa üdvözli, hogy a kormány két programmal összesen kétmilliárd forintot biztosít az autisták életminőségének javítására és foglalkoztatási esélyének növelésére, Szabó Máté ugyanakkor felhívta a figyelmet az oktatás és a jogrendszer autistákat érintő, jelenleg is fennálló hiányosságaira - közölte az ombudsman hivatala csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben felidézték, hogy az alapjogi biztos 2009-es vonatkozó projektjében megállapította: a megváltozott munkaképességű és a fogyatékossággal élő emberek társadalmi befogadottsága a leginkább az oktatáson és a foglalkoztatáson keresztül érhető el. Magyarországon azonban nagyon kevés mind az autisták oktatásával foglalkozó iskola, mind az autizmus terén szakismeretekkel rendelkező szakember.

Tavaly az ombudsman arra is rámutatott, hogy a magyar jogalkotás elmulasztotta megteremteni az "ésszerű alkalmazkodás" követelmény- és szempontrendszerét, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatások és a foglalkoztatást elősegítő támogatási rendszer összhangját.

Az ésszerű alkalmazkodás uniós irányelv, amelynek lényege: a munkaadóknak meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket, hogy a fogyatékos ember dolgozni tudjon, kivéve, ha az ilyen intézkedés aránytalanul nagy terhet ró a munkaadóra - ismertették a közleményben.

Hozzáfűzték: az alapjogi biztos véleménye szerint az illetékes szaktárcák közötti együttműködés hiányára vezethető vissza, hogy nem létezik egységes, világos szabályozás és egy olyan összehangolt, központi irányítás alatt álló, hierarchikus intézményrendszer, amely a fogyatékossággal élők foglalkoztatását és képzését támogatja.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kedden, az autizmus világnapján jelentette be, hogy a kormány két programmal összesen kétmilliárd forintot biztosít az autisták életminőségét javító hálózat kiépítésére, valamint olyan pályázatokra, amelyek révén növekszik körülbelül 300-400 aktív korú autista és más, megváltozott munkaképességű ember foglalkoztathatóságának esélye.