• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szakosodott központokban jobb a túlélési esély

Hírek Forrás: MTI

A szélütés kezelésére szakosodott központokban jobb a beteg esélye a túlélésre.

A korszerű kezelési módszerek, a szakképzett ápolás eredményeként többen jutnak vissza otthonukba az agyi katasztrófa miatt kórházba szállított betegek közül a szakosodott osztályokról, mint azok közül, akik ilyen betegséggel általános kórházi ellátásra kerülnek. A kedvező amerikai tapasztalatokat a világ egyik legolvasottabb orvosi hetilapja, a Journal of the American Medical Association közölte.

Az Egyesült Államokban a halálokok listáján a harmadik helyen az agyi katasztrófa található. Ennek legfontosabb kockázati tényezője a kezeletlen, vagy nem megfelelően kezelt magas vérnyomás. Érthető, hogy ezért minden kezelési irányelv kötelezi az egészségügyben dolgozókat, hogy bármilyen panasz miatt keresi fel bárki a rendelőt, annak mérjék meg a vérnyomását is és ha az emelkedett, rendszeres ellenőrzést, kezelést igényel.

Valaha a baleseti ambulanciák szervezésével kezdődött az a mozgalom, mely a speciális kezelést igénylő betegek irányított kórházba szállítását elindította. Az agyi katasztrófa miatt sürgős ellátást igénylő emberek megfelelő gyógyítására 2000-ben szervezték az első speciális osztályt. Ma az Egyesült Államok területén az azonnali orvosi ellátást biztosító 5000 kórházban 700 olyan részleg található, ahová kifejezetten a szélütött betegeket veszik fel.

Ying Xian és munkatársai New York állam egészségügyi nyilvántartásából emelték ki a 2005-2006-os időszakban agyi katasztrófa miatt kórházba kerülő betegek adatait. Ezen idő alatt 30 947 ilyen beteg volt, és ezek egészségügyi állapotának alakulását is figyelték a következő évben.

A betegeknek fele került azonnal a szakosodott osztályokra, a másik felét általános kórházakba vitték. A szélütés-osztályokon a 30 napon belüli halálozás 10,1 százalék volt, míg az általános gyógyintézeti ellátásban részesülőknek 12,5 százaléka fejezte be életét ebben az időszakban. A speciális kezelési lehetőségek alkalmazása 2,4 százalékos különbséget eredményezett.

A kutatók az eddigi eredményt mérsékelt sikernek minősítették, de hangsúlyozzák, hogy a szélütés kezelésére szervezett részlegek mind több új módszert alkalmaznak, mind modernebb vizsgálati eljárásokkal tudják kideríteni az agyban történő kóros eseményeket a lehető leghatásosabb beavatkozások használatához.