• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szándéknyilatkozat a Covid-vakcina gyártási kapacitásának növeléséről

Hírek 2021.02.11 Forrás: Weborvos
Szándéknyilatkozat a Covid-vakcina gyártási kapacitásának növeléséről

Az AstraZeneca és az IDT Biologika közös szándéknyilatkozatot írt alá a gyártási kapacitás növeléséről és Európa hosszú távú vakcinaellátásáról.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását követően február 5-én több millió AstraZeneca oltóanyag kiszállítása kezdődött meg Európában, a hónap végéig várhatóan 17 millió adag juthat el az Unió országaiba, melyet márciusban továbbiak követnek majd. Annak érdekében, hogy segítse Európa járványvédelmi igényeinek mielőbbi kielégítését az AstraZeneca és a német IDT Biologika oltóanyaggyártó vállalat vizsgálja annak lehetőségét, hogy közösen felgyorsítsák az AstraZeneca koronavírus vakcina 2021 második negyedévében történő előállítását - tudatták sajtóközleményben.

Az AstraZeneca és az IDT Biologika célja az európai oltóanyag-gyártási kapacitás javítása, egy közös beruházással, amely a jövőre nézve további jelentős gyógyszerhatóanyag előállítását teszi lehetővé. A vállalatok az IDT Biologika németországi Dessauban működő gyártóhelyének kapacitásbővítését tervezik, öt db kétezer literes bioreaktor felépítésével, amelyek havonta több tízmillió adag AstraZeneca vakcina előállítását teszik majd lehetővé. A megállapodás részleteinek véglegesítése folyamatban van, az új eszközök várhatóan 2022 végére üzemelhetnek majd teljes kapacitással.

A beruházás lehetővé teszi más, hasonló eljárással készülő vakcinák gyártását is, ami jelentősen kibővíti Európa oltóanyag-gyártási kapacitását. Az IDT Biologika így a kontinensen a legnagyobb vektorvakcina típusú oltóanyag-gyártási volumennel rendelkezik majd, fontos szerepet betöltve ezáltal Európa jövőbeli ellátásának biztosításában - írták.

Jürgen Betzing, az IDT Biologika elnök vezérigazgatója elmondta: "Büszkék vagyunk arra, hogy az AstraZeneca minket választott stratégiai partnerként az oltóanyagok gyártásában. A megállapodás szakértelmünk elismerését jelenti az igényes vektoralapú vakcinák gyártásában és méltányolja azt a képességünket, hogy az alapanyag létrehozásától kezdve a termék kiszerelésén keresztül annak csomagolásáig mindent helyben, egykézből tudunk végrehajtani. Szeretnék köszönetet mondani a német Egészségügyi Minisztériumnak az együttműködés megvalósításához nyújtott támogatásért, amely nagyszerű napot jelent Németország és Európa számára."

Pascal Soriot, az AstraZeneca elnök vezérigazgatója elmondta: „Ez a megállapodás nagyban segíti Európát egy független oltóanyag-gyártási képesség kiépítésében, és hogy stratégiai ellátási kapacitást teremtsen a jövő számára. Örülünk, hogy partnerünkkel, az IDT Biologikával közösen fektethetünk be Európa-szerte polgárok millióinak jövőbeli egészségébe, biztonságába és jólétébe. Szeretnék köszönetet mondani a német szövetségi kormánynak és az Európai Bizottságnak az erőfeszítéseinkhez nyújtott támogatásukért.”

Legolvasottabb cikkeink