• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Százévesnél idősebb beteg is jár dialízisre

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A vesebetegség megelőzéséhez fontos a megfelelő folyadékbevitel és a pontos gyógyszerszedés.

600 millió idős ember él a világon, de Magyarországon is több mint 400 ezer a 80 éves illetve idősebb lakosok száma. Az idősek aránya ráadásul folyamatosan növekszik, ezért is fontos még jobban odafigyelnünk többek között a vese állapotára, hiszen ez a szerv is velünk öregszik, veszít a súlyából, romlanak funkciói. Az idei 9. Vese Világnap is erre kívánja felhívni a figyelmet.

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. Évente mintegy 500-600 ezer vesebeteg szorul gondozásra, 270-300 a veseátültetések száma és csaknem 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a művesekezelés. A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen lecsapó, alattomos betegség nagy része azonban odafigyeléssel megelőzhető. A legnagyobb kockázatot a Magyarországon népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség jelenti. A 3-3,5 millió hipertóniás, és az 1,1 millió cukorbeteg 10, illetve 5 százaléka válik a későbbiekben veseelégtelenné.

Mindezek a kockázatok a korral növekednek, ezért is fontos ez a világnap, mert így talán eljuthat az érintettekhez az üzenetet: szükséges védeni a vesét, és tudni kell hogyan – mondta dr. Reusz György, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke, a Nemzeti Vese Program szakmai igazgatója a csütörtöki rendezvényen.

65 év felett a vese veszít súlyából, 8-10 százalékkal csökken a funkciója – mondta dr. Szegedi János, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke. Az időskorban gyakoribb diabétes, magas vérnyomás tovább növeli a besebetegségek kialakulásának veszélyét, sőt, bizonyos rendszeresen szedett gyógyszerek is hajlamosítanak erre. Az idősek kitettségét jól mutatja, hogy tavaly a dializáltak csaknem fele, 3 ezer vesebeteg 65 év feletti volt, közülük is 1500-an 75 évesek is elmúltak. Hozzátette: nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az időben felfedezett vesebetegség jó eséllyel gyógyítható, illetve kezelhető.

A rendezvényen később kérdésre válaszolva elhangzott: jelenleg van olyan dializált beteg, aki elmúlt 100 éves, és átültettek 82 éves donor szervét is.

Dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke is arról beszélt, hogy mennyire fontos megelőzni, illetve időben felfedezni a bajt. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2006. óta állampolgári jog megkérni a háziorvost, hogy térítésmentesen megmérje a vérnyomás és a cukorszint mellett a vese állapotát is. Hangsúlyozta: a megfelelő folyadékbevitel és a pontos gyógyszerszedés nagyban hozzájárulhat a vesebetegségek megelőzéséhez.

A már kialakult vesebetegségek kezelésében egyre több a pozitív változás. Dr. Ladányi Erzsébet, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke elmondta: javult a dialízis háttér, egyre hosszabb ideig lehet a programban tartani a betegeket. Nőtt a hasi dialízisek aránya, ami a hemodialízissel szemben az idősebb betegeknek azért hasznos, mert otthon is elvégezhető. Az Eurotransplanthoz való tavalyi csatlakozásnak köszönhetően jelentősen nőtt a veseátültetések száma is, és az élődonoros transzplantációk aránya is emelkedik. Kérdésre válaszolva negatívumként említette, hogy a művesekezelések finanszírozása viszont évek óta nem változott, így ma már a régióban csupán Törökországban fizetnek kevesebbet egy kezelésért.

Prof. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója hozzátette, hogy 15 százalékkal nőtt országosan a vesetranszplantációk száma a tavalyi csatlakozás óta, de Budapesten még ennél is jobb a helyzet: tavaly novemberben, decemberben és idén januárban szinte megduplázódott a transzplantációs aktivitás, veséből például 42 százalékkal ültettek be többet. A folyamatos ellenőrző vizsgálatoknak köszönhetően nőtt azoknak a betegeknek a száma is, akik esélyt kaphatnak az átültetésre, a korábbi 10 százalékkal szemben ma már a dilaizáltak 18 százaléka kaphat új vesét.
Minél korábban, már általános iskolás korban el kell kezdeni az egészségtudatosságra való nevelést, megismertetni az embereket azzal, hogy mire figyeljenek az egészségük érdekében – mondta

Dr. Rosivall László, a Magyar Vese Alapítvány elnöke. Idetartozik a vese is, amelynek betegségeit, a veseelégtelenség veszélyeit, a megelőzés lehetőségeit a civil társdalomnak szintén korán meg kell ismernie. Hangsúlyozta: fontos lenne a vesebetegek pszichológiai kezelése is, ugyanis ez a kór olyan nagy változásokat okozhat az emberek életében, amelyekhez lelkileg sem könnyű alkalmazkodni.

Vese Világnap 2014: A veséink velünk öregszenek

Világnapi üzenetek a Nemzeti Vese Program honlapján