• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szeged a központ a világnapon

Hírek Forrás: Weborvos

Ezen a napon az önkéntesek és laikusok által megmentett emberi életeket ünnepeljük.

Közlekedési baleset az úttesten, ismeretlen sérült fekszik a járdán, vérző kerékpárost ápolnak - ehhez hasonló „élethű" helyzetekbe csöppenhetnek a gyanútlan járókelők a csongrádi megyeszékhelyen szombaton. A Magyar Vöröskereszt a 41. Országos Elsősegélynyújtó Verseny keretében újra az utcára, az emberek közé viszi az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét.

Szombaton 255 elsősegélynyújtó (20 gyermek, 18 ifjúsági és 11 felnőtt csapat) ad számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről a 20 állomásos körpályán, Szeged belvárosában. A csongrádi megyeszékhelyre Horvátországból és Szerbiából is érkeznek csapatok, ezzel nemzetközivé szélesítve a versengést - tájékoztatott a Magyar Vöröskereszt sajtóirodája.

Idén szeptember 8-án, szombaton van az Elsősegélynyújtás Világnapja. „Nagy öröm számunkra, hogy pont ezen a jeles napon rendezhetjük meg Országos Elsősegélynyújtó Versenyünket" – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. „Vészhelyzetben gyakran a legnagyobb gond a bizonytalanság: sokan nem hiszik el magukról, hogy tudnak segíteni, pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet" – hívta fel a figyelmet a főigazgató. „Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez, és javítja a túlélés esélyeit" – tette hozzá a humanitárius szervezet vezetője.

A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A humanitárius szervezetnek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 85 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolított le. A Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának képzett önkéntesei pedig 2007 óta több mint 20 ezer strandoló sérülését látták el szakszerűen. Sőt, a szolgálat indulása óta négy esetben életet is mentettek.