• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

bezárt ablak allergia idején

Orvos válaszol

Tisztelt Weborvos!

Férjemnek pár éve kezdődött az allergiája. Allergológiai szakrendelésre nem hajlandó menni, mert azt vallja, hogy ő nem fog egész életében gyógyszert szedni, mert akkor tönkremegy a mája és nem akar májrákban meghalni...

... Az utóbbi 2 évben az Allegra tablettát szedi (2 dobozzal szed be), amit augusztus elejétől szed amíg tart a 2 doboz. Lefekvés előtt 1-2 órahosszára a mobilklímát bekapcsolja, hogy kifertőtlenítse a szobát, ahol alszunk. Mivel nagy hőség van, így egész éjszaka a bezárt ablak mellett kell aludnunk. Nem engedi, hogy kinyissam az ablakot, mert azt mondja, hogy akkor bejön a pollen és semmit nem fog érni az, hogy előtte kifertőtlenítette a szobát. Én sajnos nyáron nem tudok bezárt ablak mellett pihenni, mert csorog rólam a veríték és fülledtnek érzem a levegőt. Ehhez még az is hozzájárul, hogy hormontablettát szedek, aminek a mellékhatása erős fokú izzadásként jelentkezik nálam. Az, hogy minden be van zárva, még egy lapáttal rátesz az izzadásomra.
Ha szabadságon van és itthon vagyunk, akkor is naponta csak reggel és késő délután szellőztet, kb. 10-15 percre és én hiába kinyitom az ablakot, azonnal megy és bezárja. 1 órás előadást tart és felemeli a hangját, hogy miért nem értem meg az ő helyzetét.
Kérdésem az, hogy Ön helyesnek tartja-e a férjem elgondolását azzal kapcsolatban, hogy míg az allergiája tart, addig nem nagyon lehet szellőztetni, illetve csak naponta 1-2 alkalommal nagyon rövid ideig?
Helyes-e az az elgondolása, hogy bezárt ablaknál kell aludni?
Válaszát előre is köszönöm és a "bezárt ablak allergia idején" jeligére kérem.


VÁLASZ

Tisztelt Asszonyom!

Az allergia egy öröklött hajlam. Tehát a férje örökölte az allergiára a hajlamot és a mikrokörnyezetében olyan hatások összegeződtek sajnos, ami az allergiáját előhívta. Azt nem lehet konkrétan megmondani, hogy mely hatások együttese felelős azért, hogy a férje pollenallergiás lett.
Tehát az Úrnak nincs elvi alapja / joga - " sem 10 perces, sem egy órás" előadást tartania ebben a témakörben- , hisz nem ért hozzá és a minimálisan elvárt feladatot sem teljesíti. / azaz nem megy el kivizsgálásra /
A hangját sem kellene felemelnie, hisz a leírtak értelmében fogalma sincs sem az allergiáról, sem annak az enyhítéséről / vagy kezeléséről.
Én sem hagynám azt, hogy egy dilettáns szónokoljon nekem valamiről, amihez Ő nem is ért.
Az szónokoljon, akinek alapvető fogalma van a helyzetről, emelt hangon leginkább az szónokoljon, aki jártas abban a bizonyos témakörben.
Viszont ha valaki egy dolgot nagyon tud / ismer, akkor nem emelt hangon szónokol, hanem meggyőz!
A levelét értelmezve úgy látom, hogy az Ön férje a net-en képezte " ki " magát azt allergia témakörében.
Ilyen esetben ajánlatos allergia tesztet végezni, mert akkor konkrétan tudni lehet, hogy mely pollenre / pollenekre érzékeny a férje.
A szezonális allergiában szenvedők / ld. szénanátha / nem szednek gyógyszert folyamatosan, egész életük során, hanem a pollenszezon alatt szednek gyógyszert.
Mégpedig antihisztamin tablettát lefekvés előtt egy szemet és sz.e. orrsprayt és / vagy szemcseppet.
Az antihisztamin tabletta azt tudja, amit a neve is jelent.
Mivel az allergiás tüneteket az emberi szervezet sejtjei által normálisan termelt hisztaminnak a pollen hatására felszabaduló magas mennyisége váltja ki, azt kell elérni, hogy az antihisztamin tabletta bevétele ezt a felszabaduló hisztamint megkösse.
Illetve ne engedje meg azt, hogy a felszabaduló hisztamin a test sejtjein lévő hisztamin receptorokhoz kötődjön.
Ezért normál esetben a pollenszezon előtt 1-2 héttel érdemes az antihisztamin tabletta szedését elkezdeni, mert ha a pollen megjelenik és a sejtjeinkhez kötődik, akkor azt onnan nem tudja a gyógyszer már leszorítani.
Tehát a tünetek megjelenése után kezdett gyógyszerszedés csak enyhíti a tüneteket, mert a továbbiakban már nem kötődik a hisztamin, viszont a már megkötött hisztamin okozta tünetek továbbra is fenn állnak.
Az is téveszméje a férjének, hogy az antihisztamin szedése májrákot okoz.
Mert ez nem igaz, semmiféle májkárosodást nem okoz.
Ehhez a gyógyszertan alapos ismeretére lenne szüksége az Úrnak.
Az allergia egyelőre nem gyógyítható
Levelét olvasva nem tudom az augusztus eleji pollenallergiát azonosítani / a parlagfű és üröm ? /
Számolni kell a keresztreakciókkal is, azaz vannak élelmiszerek, amelyek ugyanolyan molekulákból épülnek fel, mint a pollenek és súlyosbítják az allergiás tüneteket.
Ilyen pl. a parlagfű allergia és a görög - vagy sárgadinnye, uborka, stb.,
A klíma / mobilklíma természetesen nem fertőtleníti ki a szobát.
Nem is az a technikai feladata. Lehűti a levegőt az elvárt kellemes fokra és van pollenszűrője. / természetesen minden szezonban cserélni kell /. A pollenszűrő megköti a polleneket, amelyek a klíma rendszerébe bekerülnek.10-15 perces szellőztetés során elvileg olyan mennyiségű pollent enged be a férje a szobába normális úton. a nyílászárókon keresztül, amit a klíma csak bizonyos idő elteltével tudna megkötni.
Konkrét kérdésére a következő válaszokat tudom adni:
1., A klíma nem fertőtleníti a hálószobát
2., Viszont lehűti a levegőt, tehát ha Ön az optimális beltéri hőfokot állítja be a klímán, akkor nem fog izzadni / a hormontabletta ellenére sem /
3., Ha a pollen allergiás a pollenszűrővel ellátott klíma mellett szellőztet, akkor próbára teszi a pollenszűrő kapacitását, hisz rengeteg pollent enged be az egyébként, általa sterilizáltnak vélt helységbe.
Azaz a helység nem steril
Viszont hőmérséklete stabilizálható azon a szinten, ami Önnek kellemes, izzadásmentes.
4., 2 doboz antihisztamin sem fogja tönkretenni a máját, mint ahogy 53 doboz évi adag sem tenné tönkre. Még akkor sem, ha fexofenadin a hatóanyaga, mint az Allegráé.
5., Sem a férje elképzelése nem helyes, sem az Öné.
6., Pollenszezonban működjön a klíma - pollenszűrő cserével, szellőztetés nélkül / ekkor sem lesz steril a szoba levegője / és a hőfok legyen olyan alacsony, ami az Ön izzadását megakadályozza.
7., Ilyen esetben szellőztetni sem kell.
8., Mindenki arról tartson előadást, amihez valóban ért.
9., Egy társkapcsolatban mind a két félnek alkalmazkodnia kell: Önnek a szellőztetés teljes elmaradásához, a férjének az Ön által optimálisnak tartott szobai hőmérséklethez.
10., Az antihisztamin gyógyszerek nem okoznak májkárosodást / májrákot, / még Allegra néven sem.
11., Az allergiás tüneteket produkáló beteg vizsgáltassa ki magát.
12., Ha Férje önképzésre adja a fejét, akkor tanulmányozza végig a keresztreakciókat és kísérje figyelemmel a pollennaptárt.
13., Előadást akkor tartson valaki, ha tudja azt, hogy miről és mit beszél.
14., Két, társkapcsolatban együtt élő ember próbáljon meg odafigyelni a társa igényeire és ne várja el azt, hogy az Ő téveszméit maradéktalanul teljesítsék, miközben ő nem ad semmit.
Sok sikert kívánok Önöknek a problémamentes együttéléshez.Halékan megjegyzem, hogy egy konkrét pollenallergia esetében lehetséges hyposzenzibilizációt végezni, ez orvosi feladat.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink