• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szegeden összeláncolva, Budapesten hídfoglalással tüntettek

Hírek Forrás: MTI

Oktatási államtitkárság: a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak.

Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a diákok hétfőn. Az oktatási államtitkárság közleményében azt írta: bízik abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak - áll az MTI összefoglalójában. (Kedden reggel Balog Zoltán miniszter egy szerdai tárgyalásra invitálta a HÖOK-ot, megismertetni az álláspontját. A HÖOK válasza)

A tiltakozás hétfő délben Szegeden kezdődött, amikor három oktató és negyven egyetemista leült a kormányhivatal aulájában. A tiltakozók egy hosszú lánccal kötötték magukat egymáshoz.
Polner Eörs, a hivatal vezetője azt mondta, hogy a demonstrálók alapvető, alkotmányos jogukkal élnek, ezért vendégként tekintenek rájuk. A hivatal munkatársai bundáskenyeret és teát adtak a tiltakozóknak, akik éjszaka is az aulában maradhattak.
Török Márk, a szegedi egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke újságíróknak azt mondta: akciójukkal a felsőoktatási keretszámok újratárgyalását szeretnék elérni.

A Hallgatói Hálózat más csatlakozó szervezetekkel az ELTE lágymányosi épületében tartott demonstrációt hétfőn délután Budapesten. A résztvevők megszavaztak egy követeléscsomagot. Ebben a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok visszaállítását legalább a 2011-es szintre, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, valamint azt követelik, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

MTI fotó: Mohai Balázs

A fővárosi demonstráció hétfő este az utcákon folytatódott. Több száz hallgató egy időre lezárta a Petőfi hidat, majd megszavazták, hogy vonuljanak a Budapesti Corvinus Egyetemhez. A hallgatók először a Közraktár utcán haladtak, majd a Kálvin térre, utána az Astoriára, onnan pedig a Parlamenthez indultak tovább. A Kossuth téren úgy döntöttek, hogy a Lánchídhoz vonulnak, majd este fél kilenckor a Clark Ádám téren befejeződött a demonstráció. Az MTI becslése szerint a tüntetők a demonstráció végén nagyjából kétezren lehettek.

A fórum szervezői az utcai demonstráció kezdetekor az MTI-vel azt közölték, hogy nem vállalnak felelősséget azokért az eseményekért, amelyek a tanácskozás után történnek.

Eközben a Szegedi Tudományegyetem auditórium maximumában nyílt fórumot tartottak, amelyen részt vett az SZTE szinte valamennyi dékánja és az intézmény rektora, Szabó Gábor akadémikus is.

A jelenlévő mintegy nyolcszáz ember közfelkiáltással elfogadta azt a javaslatot, hogy a Magyar Rektori Konferencia a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével és más érintett szervezetekkel közösen kezdeményezzen tárgyalást a kormánnyal a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekről.

Szabó Gábor rektor felszólalásában elsősorban az egyeztetés és a kormányzati lépéseket alátámasztó hatástanulmányok hiányát kifogásolta. Kijelentette: a hallgatói létszámok csökkenését ideig-óráig még túlélheti az intézmény, az azonban kérdéses, hogy a minőségi felsőoktatás feltételei megmaradnak-e.

Az oktatási államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: megértik, ha a diákok úgy érzik, "szeretnék valahogy kifejezni, hogy tartanak a változásoktól". Hozzátették: bíznak abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások értük és nem ellenük vannak.  Az államtitkárság szerint míg korábban 50 ezer diák tanulhatott ingyen, mostantól akár 100-120 ezer is megteheti ezt. A közlemény fontosnak nevezte,
hogy a hallgatók megértsék a kormány új felsőoktatási stratégiáját, és felismerjék az abban rejlő lehetőségeket.
A felsőoktatás megújítása arról szól, hogy hosszú távon jó minőségű, fenntartható rendszer alakuljon ki, hogy ne csak a mostani generációnak, hanem az utánuk jövőknek is legyen hol tanulni - áll a közleményben.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint elfogyott a türelem: a hallgatók hétfői megmozdulása "egyértelmű jelzés a hatalom számára, hogy átlépték a tűrőképesség lélektani határát". Mendrey László, a PDSZ elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy azok emelték fel a hangjukat, azok tiltakoznak, akik közvetlenül, a bőrükön érzik "a kormányzat szűklátókörű, dilettáns, befelé agresszív, kifelé eredménytelen gazdaságpolitikájának következményeit - a tanítványaink".

A tiltakozó hallgatókkal valamennyi ellenzéki párt szolidaritást vállalt. A hallgatók fővárosi fórumán az MSZP, az LMP és Jobbik is képviseltette magát. Az MTI tudósítói a Hallgatói Hálózat fórumán Kunhalmi Ágnest (MSZP), Ertsey Katalint (LMP) és Dúró Dórát (Jobbik) látták. A Clark Ádám téren megjelent Török Zsolt szocialista szóvivő.

A gödöllői polgármesteri hivatalhoz vonultak a helyi egyetem képviselői
Közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritásukat fejezzék ki budapesti és vidéki társaikkal, akik hétfői spontán megmozdulásaikon a kormány felsőoktatást érintő terve ellen tiltakoztak. A Szent István Egyetemről (SZIE) este 9 óra körül a városházához érkező, „elég volt!" - jelszót hangoztató fiatalokat Gémesi György polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) a díszterembe invitálta, pogácsával, szendviccsel kínálta.

A polgármester az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának érdeklődésére nem kívánta részletesen kommentálni a hétfői eseményeket, ám annyit elmondott, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökeként minden érdekvédelmi szervezettel szolidáris. Az egyetemisták jól fogalmazták meg céljaikat, kár, hogy szavaikat a kormányzat egyelőre nem akarja meghallani – tette hozzá.

Nagy Dániel, a SZIE megmozdulását szervező hallgatói önkormányzat elnöke elégedett volt azzal, hogy „első szóra" sikerült ennyi diákot aktivizálni, míg Umenhoffer Péter, a HÖOK jelenlévő képviselője a hétfői tiltakozáshullám céljairól fejtette ki véleményét az MTI–nek. Szerinte az ország több pontján szerveződött demonstrációk – így a gödöllői is – elsősorban a jövő generációiról szólnak, hiszen például a gimnazisták most hirtelen szembesülhettek azzal: valószínűleg nem lesz helyük az államilag finanszírozott képzésben. Ha mégis tovább akarnak majd tanulni, többségük csak családjuk eladósodása árán teheti meg – fűzte hozzá.

Az MTI információi szerint a gödöllői egyetemisták szerdára egy nagyobb, a helyi középiskolásokat, illetve oktatókat és szülőket is „megmozgató" demonstrációt szerveznek.

A kormányfőt is várják a szerdai műegyetemi rendezvényre
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nyílt levélben hívta meg Orbán Viktor kormányfőt szerdára a Műegyetemre, a felsőoktatási intézkedések ellen tervezett tiltakozó hallgatói rendezvényre. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-hez is eljuttatott levélben úgy fogalmazott: a hétfői több ezres hallgatói fórumon, az azt követő tüntetésen és felvonuláson mindenki a kormányfő véleményét kívánta hallani - többek között - a felsőoktatásban bevezetett tandíj ügyében.

A HÖOK ezért azt kéri, hogy a miniszterelnök vegyen részt a szerdai hallgatói fórumon, és ott mondja el a Fidesz és - azzal együtt - a személyes "véleményváltozásának okát", valamint a 2008-as népszavazáskor kinyilvánított álláspontjukhoz való jelenlegi viszonyukat.

Meghátrál a kormány a tiltakozások miatt?

Hoffmann Rózsa és a KDNP támogatja a tandíj ellen tiltakozó diákokat - 2006-ban

Orbán Viktor levele HÖOK-nak

Legolvasottabb cikkeink