• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szemléletváltás: az ének gyógyító hatását díjazta az egészségügy

Hírek 2022.12.20 Forrás: Weborvos
Szemléletváltás: az ének gyógyító hatását díjazta az egészségügy

Az elmúlt két évtizedben a művészetek egészségre és jólétre gyakorolt ​​hatásával foglalkozó kutatások száma jelentősen megnövekedett.

A Légzéssel a Lélekért Alapítványnak adományozta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az Egészségértés Díj 2022 pályázaton elnyert egymillió forintos díját. Az „Elektronikus cigaretta: áttörés vagy fából vaskarika” elnevezésű, az e-cigaretta és főként a fiatalok körében népszerű Elf Bar termékek veszélyeire figyelmeztető kampányukkal elnyert díjat jótékony célra, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet hátterével 2017-ben alapított Légzéssel a Lélekért Alapítvány számára ajánlotta fel, ezzel pedig a szakma újabb elismerését kapta a hungarikumnak számító, a krónikus betegek állapotát jelentősen javító módszer - tudatta az alapítvány közleményben.

„Nemcsak maga az adomány a fontos számunkra, hanem még inkább az, hogy ezt egy orvosszakmai engedélyező hatóság ajánlotta fel nekünk. A mi betegeink szednek gyógyszert, használnak orvostechnikai eszközöket, oxigént, lefedik az orvostudomány eszközeinek teljes palettáját, amit kiegészít a módszerünk, amivel jelentősen javítani tudunk az állapotukon -  mondja dr. Várdi Katalin pulmonológus, szomnológus főorvos, a Légzéssel a Lélekért Alapítvány alapítója, a SingLung terápia egyik kidolgozója. Az, hogy mi a napi gyakorlatban látjuk, nyilvánvaló, de hogy mind több fórumon elismerik és kapunk visszajelzést a hatékonyságáról, az egy óriási dolog. Én azt gondolom, hogy áttörés.

Ezt mutatja az is, hogy most a WHO szakértői találkozót hívott össze, (ahová minket is felkértek), hogy megértse a jelenlegi helyzetet és a művészetek lehetséges szerepét a nem fertőző betegségek megelőzésében és kezelésében a régióban és világszerte. A találkozó multidiszciplináris platformot tesz lehetővé a meglévő országok tapasztalatainak és a legjobb gyakorlatok esettanulmányainak megosztására, amelyek potenciálisan befolyásolhatják a jelenlegi helyzetet. Felismerték, hogy számos tényező befolyásolja egészségünket és jólétünket. Az elmúlt két évtizedben a művészetek egészségre és jólétre gyakorolt ​​hatásával foglalkozó kutatások száma jelentősen megnövekedett.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a művészeti beavatkozások jelentős szerepet játszhatnak a rossz egészségi állapot megelőzésében, az egészség előmozdításában, valamint az nem feltőtő betegségek (NCD-k) kezelésében az egész életen át. Ezenkívül a művészetek hatékony eszközei lehetnek az egészségügyi üzenetek közvetítésének, különösen azok számára, akiket a legnehezebb elérni. Ezért szükség van a művészet integrálására az egészségügyi szektor gyakorlataiba, és lehetőséget kell teremteni a művészeti beavatkozások kiterjesztésére a WHO valamennyi tagállamára. A találkozón a művészetek, a kulturális intézmények, az egészségügyi szakemberek, az akadémikusok, a politikai döntéshozók, valamint a viselkedési betekintések és a digitális egészségügyi szakértők széles köre találkozik az érdekelt felekkel.

Ennek a szakértői találkozónak az a célja, hogy olyan multidiszciplináris, bizonyítékokon alapuló megközelítések ihlessék, amelyek segíthetnek bennünket abban, hogy támogassuk az országokat, hogy 2030-ra egyharmadával csökkentsék az NCD-k által okozott korai halálozást”.

„A SingLung vokális fizio- és élményterápiát 2018-ban fejlesztettük ki Philipp György karmester, zeneterapeutával. A módszerrel krónikus légúti betegségekben szenvedőkön segítenek, akik a hagyományos terheléses tréning mellett légzési fizioterápián is részt vesznek, míg az énekgyakorlatok közben a rekeszizom és a légzési segédizmok tudatos működtetését gyakorolják. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tüdő állapotában a terápián való részvétel és az otthoni gyakorlás után jelentős a javulás. De nem csak testileg: a lelki hatása szinte leírhatatlan”- folytatja a szakember.

Az alapítvány támogatásával működik Magyarország legkülönlegesebb énekkara: a Mozdulj Oxigénnel Kórus negyven főből áll, és olyan légzési nehézségekkel küzdő betegek alkotják, akik gyógyszeres kezelés, oxigén és gyógyászati segédeszközök használata mellett a nehézlégzést mindennapjaikban élik át. Többen közülük tartós otthoni oxigénkezelésre szorulnak és a mobilitás kérdése sokszor probléma számukra - áll a közleményben. (Fotónk illusztráció)

Legolvasottabb cikkeink