• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szenior Akadémia: Fókuszban az onkológiai betegségek

Hírek 2019.11.28 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szenior Akadémia: Fókuszban az onkológiai betegségek

Az onkológiai ellátórendszer hatékonysága 11 százalékos túlélési javulást hozott.

A 250 éves Semmelweis Egyetem jubileumi évének keretében megrendezett szabadelőadás-sorozat, a Szenior Akadémia kilencedik alkalmán a rákmegelőzésről, a daganatos megbetegedés kezelési lehetőségeiről hallhattak előadást az érdeklődők. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, az Onkológiai Tanszék vezetője sorra vette a környezeti tényezők szerepét a rákos megbetegedések kialakulásában, szólt az onkoteam munkájának fontosságáról, illetve kitért a Nemzeti Rákellenes Programra is.

Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, az Onkológiai Tanszék vezetője „Rákmegelőzés, a daganatos megbetegedés kezelési lehetőségei” című előadásában hangsúlyozta: a daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálokot jelentik hazánkban. Évente 84 ezer új esetet diagnosztizálnak és ez a szám folyamatosan emelkedik. Mint azt kiemelte, az Európai Unió 28 országából Magyarország vezet a 65 év alatt daganat miatt elvesztett emberek számát tekintve. Dr. Polgár Csaba ennek egyik okaként említette az öregedést, illetve a környezeti tényezőket (dohányfüst, alkohol, szennyezett levegő, túlzott vöröshús fogyasztás, ionizáló sugárzások), amely az esetek 80-90 százalékában felelős az onkológiai megbetegedésekért.

Előadásában rámutatott, hogy bizonyos típusú daganatok a legyengült immunrendszerben gyakrabban fordulhatnak elő; szólt az örökletes daganatokról is. Kitért rá, hogy a férfiaknál az összes megbetegedés 40 százalékát a tüdő-, a prosztata- és a vastagbéldaganat teszi ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az onkológiai ellátórendszer hatékonysága 11 százalékos túlélési javulást hozott.

Kiemelte az onkoteam munkájának fontosságát, ők határozzák meg, hogy az adott típusú és stádiumú daganatnál melyik a legjobb kezelési módszer, azokat hogyan kell kombinálni. Bemutatta a sebészi onkológiai beavatkozások három típusát: a profilaktikus (betegség megelőzésére irányuló), a diagnosztikus és a terápiás beavatkozásokat. A diagnosztikus sebészi beavatkozásokkal a szövettani diagnózishoz jutnak hozzá, a terápiás célú beavatkozások pedig a daganat eltávolító műtéteket jelentik – fejtette ki. A daganatok kezeléséről szólva elmondta: a gyógyszeres terápia mellett használnak még sugárterápiát, illetve sebészeti eltávolító műtétet, ha a daganat még nem kiterjedt. Dr. Polgár Csaba rámutatott, a gyógyszeres kezelések ma már nemcsak a kemoterápiát és a hormonterápiát jelentik, hanem a célzott biológiai, illetve az ún. daganatellenes immunterápiát is ide sorolják. A célozott terápia feladata, hogy a hibásan működő molekula működését gátolja, leállítva ezzel a tumorsejt növekedésének és osztódásának folyamatát. Az immunterápia a szervezet saját természetes védekező rendszerének serkentésével törekszik a rák leküzdésére – fejtette ki. A kemoterápia képes elpusztítani a daganatsejteket, ugyanakkor – mivel nemcsak a daganatsejtekre hat, hanem általánosságban a gyorsan osztódó sejtekre is – a kemoterápia mellékhatásaként az egészséges sejtek is károsodhatnak – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: új kutatási területet jelent a radioterápia immunterápiával történő kombinálása.

Előadásában kitért a Nemzeti Rákellenes Programra, ami a megelőzést, a szűrések fontosságát, a korai felismerést, a terápiát, a rehabilitációt, de a társadalmi edukációt is magába foglalja. Szólt róla, hogy a program célja tíz százalékkal csökkenteni a daganatos halálozásokat. Kitért a dohányzás elleni küzdelem fontosságára is, hiszen a tüdőrák a leggyakoribb halálozási okok között szerepel.

Az egészség- és orvostudomány iránt érdeklődő lakosságot megszólító 12 alkalmas előadás-sorozatra, amelynek a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előadóterme ad helyet a meghirdetést követően napok alatt beteltek a helyek. A Szenior Akadémia következő alkalma december 2-án lesz, Dr. Matolcsy András, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója „Mire ad választ a kórszövettan?” címmel tart előadást. (Fotó: Adrián Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink