• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Szent-Györgyi-díjas lett a gyermekszemész

Hírek 2018.04.27 Forrás: Semmelweis Egyetem Szerző:
Szent-Györgyi-díjas lett a gyermekszemész

Nyugdíjasként önkéntes segítő a Szemészeti Klinikán, de továbbra operál és rendel.

A Szemészeti Klinika önkéntes segítője, Dr. Sényi Katalin gyermekszemész lett a budapesti régió közönségdíjasa a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj szavazásának eredménye alapján. A díjátadót a Magyar Tudományos Akadémián tartották. A szegedi Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány által Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 80. évfordulója alkalmából, hagyományteremtő szándékkal létrehozott elismeréssel olyan orvosok munkáját díjazzák, akiket a szakmai zsűri és pácienseik is érdemesnek tartanak az elismerésre - számolt be róla az egyetem weboldala.

A díjátadón Dr. Sényi Katalin elmondta, hogy a díjra férje jelölte, és kiemelte: valamennyi gyermek-, illetve szemészorvost képviseli. „Az a mottóm, hogy ha keresnek, akkor azonnal segítek” – tette hozzá. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra több mint ezer orvost jelöltek, a díjazottak között számos szakterület képviselői megjelennek.

Dr. Sényi Katalin honlapunknak beszámolt róla, hogy férje, öt lányuk és 13 unokájuk izgatottan figyelték a szavazás állását, az elnyert díj őket is illeti, amiért sok éven át elviselték azt, ha egy váratlan telefonhívás, egy aggódó szülő miatt elszakadt tőlük. 45 éve van a pályán, így „klinikai unokái” is lettek – tette hozzá; a vizsgálatok, kontrollok során nemcsak a szemekről, hanem tanulásról, sportolásról is szó esik a páciensekkel, családtagokkal.

Nyugdíjasként önkéntes segítő a Szemészeti Klinikán, de továbbra operál és rendel. Az oktatásban, a rezidens- és az optometrista képzésben is részt vesz, gyakorlatokat és előadásokat tart, emellett hetente négyszer egy magánrendelőben gyermekszemészeti ellátást végez. Dr. Sényi Katalin elmondta, hogy az akut helyzeteken mindig igyekszik azonnal segíteni, a rendeléseken csak a legfontosabb információkat mondja el vagy épp rajzolja le, ugyanakkor betegei szüleivel emailben is rendszeresen kommunikál, további tanácsokat és tájékoztatást ad nekik igény szerint.

Dr. Süveges Ildikóval közösen alapították a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társaságát – emelte ki egyik büszkeségét Dr. Sényi Katalin, aki a többi között módszertani DVD-t készített védőnők és gyermekorvosok számára, melyben a gyermekszemészeti szűrések idejét, technikáját tanulhatja meg az érdeklődő. Elindította a Szemészeti Klinikán a havonta szervezett gyermekszemészeti továbbképző programot, továbbá néhány önsegélyző szülőcsoportot a súlyosan érintett gyermekszemészeti betegségben szenvedők megsegítésére. Kiemelte, leginkább lányaira, férjére és unokáira büszke. Mindig vannak új álmaink és terveink, és az álmokat meg kell valósítani – vélte Dr. Sényi Katalin. (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink