• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szépen emelkednek a magánorvosi tarifák

Hírek 2018.06.10 Forrás: Weborvos
Szépen emelkednek a magánorvosi tarifák

A szakorvosi vizsgálatok átlagára két év alatt csaknem 30 százalékkal emelkedett a magánegészségügyben.

Az UNION Biztosító saját statisztikája szerint 2016-ban az egészségbiztosítás keretében igénybe vett szakorvosi ellátások átlagára 17 800 forint volt. Tavaly ez az összeg 19 300 forintra emelkedett, az idei szolgáltatói listaár pedig már átlagosan 23 000 forintot tesz ki. Az „ellátás” általában nem csak egy szakorvosi vizitet jelent, hanem gyakran társul hozzá valamilyen egyszerű diagnosztika - például labor, ultrahang, röntgen stb. - igénybevétele is. Ha pedig az egészségügyi szolgáltatást az „utcáról” - azaz nem a biztosítás keretében - szeretnénk igénybe venni, akkor azt látjuk, hogy az orvosi vizitek díja önmagában is eléri a 20-25 000 forintot. Ez két év alatt közel 30 százalékos díjemelkedést jelent. Egy kisebb szűrőcsomag átlagára ugyanezen idő alatt 40-ről 50 ezer forint körüli összegre emelkedett. Mindennek a hátterében a megnövekedett magánellátási igénybevétel és a legjobb szakemberekért folytatott szolgáltatói versengés egyaránt szerepet játszik - írták összefoglalójukban.

Az UNION Biztosító adatai szerint az általa szervezett szakorvosi magánellátások közül leggyakrabban a bőrgyógyászati rendelőket látogatták az ügyfelek. A második legnépszerűbb ellátás a nőgyógyászat volt, ezt követték a különböző laborvizsgálatok, az ortopédia, valamint a gasztroenterológia. Fontos megemlíteni, hogy a szakorvosi rendelések mellett a szűrővizsgálatokon való részvétel is komoly arányt képvisel, egyre jelentősebb mértékben járulva hozzá a kormányzati népegészségügyi célkitűzések teljesítéséhez.

Az UNION Biztosító közelmúltban végzett felmérése szerint, bár jelenleg az alkalmazottak mindössze nyolcada kap egészségbiztosítási juttatást munkáltatójától, 59 százaléknyian tartanák fontosnak, hogy juttatási csomagjukban magasabb színvonalú ellátást nyújtó egészségbiztosítás is szerepeljen. Ma Magyarországon az egészségbiztosítások 95 százalékát vállalatok kötik. Ennek oka - az adómentességen túl - az is, hogy a csoportos biztosítások díja lényegesen kedvezőbb. Ebben a szegmensben egy várakozás nélküli járóbeteg-ellátást, diagnosztikai- és laborvizsgálatokat, valamint kisebb műtéteket is felölelő csomag betegút szervezéssel és tanácsadással már akár fejenként 5-6 ezer forintos havidíj mellett is elérhető.

A felmérés azt is megmutatta, hogy szinte minden megkérdezett (96 százalék) pozitívan fogadná az egészségbiztosítás családra történő kiterjesztésének lehetőségét is, és ezért külön anyagi áldozatot is vállalna.

Legolvasottabb cikkeink