• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szeptember 10. az öngyilkosság-megelőzés világnapja

Hírek 2022.09.09 Forrás: MTI
Szeptember 10. az öngyilkosság-megelőzés világnapja

A közlekedési balesetek után az öngyilkosság a harmadik vezető halálok a 15 és 19 év közöttiek körében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány együttesen hívja fel a figyelmet az öngyilkossággal kapcsolatos kockázati tényezőkre az öngyilkosság-megelőzés szombati világnapja alkalmából, továbbá arra, hogy, aki bajban van, ne szégyelljen segítséget kérni.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint a WHO globális egészségügyi kérdésként tekint a jelenségre, amelyben minden korosztály, nem és régió egyaránt érintett, de a fiatalok különösen veszélyeztetettek. A közlekedési balesetek után az öngyilkosság a harmadik vezető halálok a 15 és 19 év közöttiek körében. "2020-ban már sajnálatos statisztikai adatok mutatkoztak: jelentősen többen lettek öngyilkosok, mint 2019-ben" - közölték.

A WHO adataira hivatkozva azt írták, hogy világszerte évente körülbelül 800 ezer ember oltja ki a saját életét, és még ennél is többen tesznek kísérletet erre. Az öngyilkossági kísérletig viszont általában nem egyetlen tényező vezet, hanem több, szerencsétlen esemény sorozata. Többnyire a hosszantartó, kilátástalan helyzetek vezethetnek ehhez.

Mint hozzátették, az öngyilkosságok mögött sokszor valamilyen pszichés betegség áll, de nagyon gyakori, hogy a közvetlen előzmény egy krízishelyzet, amivel az egyén képtelen egyedül megbirkózni. Az utolsó csepp tizenéves korban lehet egy szakítás, egy rossz bizonyítvány, iskolai vagy munkahelyi kudarc. Az öngyilkossági kísérleteket rendszerint jellemző viselkedés vagy éppen viselkedésváltozás előzi meg. Például hangulati ingadozás vagy a reménytelenség érzése - sorolta a közlemény.

Az NMHH minden felnőtt közös felelősségének nevezte, hogy észre vegyék, ha egy kamasz, egy fiatal bajban van, és - mint írták - "ehhez kapcsolódni kell hozzájuk, beszélgetni kell nyitottan, ítélkezéstől mentesen".

Beszámoltak arról is, hogy a Kék Vonal által működtetett lelkisegély-szolgálat tapasztalati szerint az elmúlt években folyamatosan emelkedik azon tizenévesek száma, akik önagresszív gondolatok, késztetések miatt kérnek az anonim csatornákon segítséget. Úgy folytatták: sok gyereknek nincs más, aki segíthet, mert a család és az iskola nem biztonságos közeg számukra.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány adatai szerint tavaly több mint kétezer hívásban jelent meg a családon belüli erőszak témája, beleértve a szülők közötti párkapcsolati konfliktust és a fizikai gyermekbántalmazás eseteit is. A koronavírus miatti bezártság és a fokozott online jelenlét is számos veszélyt jelent - áll az írásos összegzésben.

Az NMHH kitért arra is, hogy a szakemberek szerint az elmúlt két évben a középiskolás korosztály mentális egészsége nagyon aggasztó állapotba került, miközben "hatalmas kapacitáshiánnyal" küzdenek az iskolapszichológusok, családsegítő központok munkatársai és a gyermekpszichiátriák.

Az öngyilkosság megelőzésében a család és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek mellett hatalmas lehetősége van a közösségi és a hagyományos média szereplőinek is, ahogy tragikus károkat is tudnak okozni: egy az öngyilkosságról szóló tartalom lehet kifejezetten veszélyes, utánzásra motiváló vagy a prevenciót szolgáló - olvasható a kommünikében.

A testület felhívta a figyelmet arra, hogy az NMHH Internet Hotline felületén lehet bejelenteni azokat a tartalmakat, amelyek károsak vagy veszélyesek lehetnek a kiskorúak fejlődésére. A média munkatársai pedig ajánlásokat találnak a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány honlapján az öngyilkossági hírekről szóló konstruktív tájékoztatáshoz - ismertették.

Legolvasottabb cikkeink