• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Szervátültetettek a hosszabb életért futnak

Hírek 2019.05.09 Forrás: Weborvos
Szervátültetettek a hosszabb életért futnak

Képzési programra gyűjtenek a futók az UltraBalatonon - azt is megmutatva: új szervvel is lehet teljes életet élni.

Ezen a hétvégén különleges eseményre készül a Magyar Szervátültetettek Szövetsége: a világon egyedülálló módon 40 szervátültetett és két dializált futóból álló csapat rajtol el szombaton reggel 7 órakor Balatonfüredről,  akik váltóban szeretnék teljesíteni az UltraBalaton futás 221 km-es távját. Az esemény egyúttal egy Magyar Rekord kísérlet is lesz.  A céljuk, hogy megmutassák, ők is élhetnek teljes életet, valamint hogy támogatást és adományokat  gyűjtsenek a Szövetség új életre felkészítő programjához, amely 5 év után támogatás hiányában leállt.  

Van közöttük szívátültetett, tüdőtranszplantált, vese- és májátültetett és művesekezelt futó is, valamint kombinált szervátültetettek, akik közül van, aki 21 km-t fut, van aki kettőt. A csapat legfiatalabb tagja egy 14 éves veseátültetett, a leghosszabb távot egy fiatal férfi kombinált  tüdő- és májtranszplantáltként vállalta be. 

„Próbált Ön már új életet kezdeni? És szó szerint értve? Amikor már nincs alternatíva, mert elfogy a levegő, vagy nem ver a szív? A szervátültetés életet ment, de az új élethez új életforma kell, és ezt meg kell tanulni. Erre készíti fel sorstársait adományokból és támogatásokból a Magyar Szervátültetettek Szövetség ingyenes Képzett Beteg Programja. Nem csak képeznek, sportolási lehetőségeket is igyekeznek térítés mentesen biztosítani a rászorulóknak. A háromnapos ingyenes program 5 év, 18 képzés és 700 résztvevő után támogatás hiányában leállt. Erre a programra  gyűjtenek most futóik a Balaton körül egyben azt is megmutatva: Új szervvel is lehet teljes életet élni.

Minden ember életében kiemelt jelentősége kellene, hogy legyen a rendszeres sportolásnak és egészséges táplálkozásnak, a szervátültetetteknek vagy művese kezelteknek pedig még fontosabb, hogy odafigyeljenek rá.

"Orvosi kutatások, vizsgálatok szerint harminc százalékkal is meg lehet növelni a szervtúlélést a rendszeres sportolással – hívta fel a figyelmet Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke. –  "Azoknak  a gyógyszereknek amit élethosszig szedni kell annak érdekében, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki, számtalan mellékhatása van. Ezeket a mellékhatásokat  pedig leghatékonyabban  a rendszeres mozgással lehet csak csökkenteni, és ahogy szokták mondani,  láb mindig kéznél van. 

A szervátültetettek nem csak szabadidős sportokban mérettethetik meg magukat, két évente Világjátékokat, a köztes években pedig Európa Bajnokságokat  is rendeznek számukra. Idén Newcastle ad otthont a XXII. Szervátültetettek Világjátékának, a magyar sportolók tizenegy sportágban állnak rajthoz, úgymint röplabda, asztalitenisz, tenisz, tollaslabda, úszás, atlétika, bowling, kerékpár, triatlon, darts és petanque. Remények szerint, ahogy eddig is, az országok rangsorában a dicsőséges első ötben fognak végezni a világversenyen.

Legolvasottabb cikkeink