• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sziget: 50 fővel nő az egészségügyi személyzet

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Várhatóan a hőség lesz a legnagyobb egészségügyi veszélyforrás.

A korábbi év tapasztalatai alapján 50 fővel megnövelték az augusztus 5-én kezdődő Sziget Fesztivál egészségügyi csapatának létszámát, így összesen már 450 önkéntes járőr, ápoló, tolmács és orvos vigyázza a fesztiválozók testi és lelki épségét. Dr. Szeles Géza, aki a kezdetektől szervezi a Sziget egészségügyi ellátását, a Weborvosnak azt mondta, hogy nem az Európában jelenleg terjedő kisebb-nagyobb járványoktól tart, sokkal inkább a hőgutától, ami a nagy melegben számos embert veszélyeztet.

Európában és Magyarországon is a korábbi évekhez képest jóval több a hepatitis A fertőzés, amely terjedésének különösen kedveznek a nem megfelelő higiénés viszonyok. Szeles Géza szerint az ilyen fertőzések elkerülésére a leghatékonyabb módszer a megelőzés. Ezért is lesz idén több kézmosó, és a sziget-lakók figyelmét is jobban felhívják arra, hogy saját érdekükben minél inkább tartsák be a higiénés szabályokat.

A fesztivál főorvosa szerint egyébként a 2009-es influenza világjárvány bebizonyította, hogy nem kell annyira félni a fertőzésektől, hiszen az egész fesztivál alatt összesen 7 influenzás eset volt. Persze ennek ellenére mindent megtettek, hogy elkerüljék a bajt: a 30 ágyas ambulancián kívül egy 50 ágyas elkülönítőt is felállítottak az influenzásoknak. Ha nem is ekkora, de most is lesz egy elkülönített rész a fertőző betegeknek – tette hozzá Szeles.

Az egészségügyi csapat magja idén már több rendezvényt is megjárt, így vigyázták a fiatalok épségét a Hegyalja, és a VOLT Fesztiválon, valamint a Balaton Soundon is. Semmilyen olyan kirívó egészségügyi probléma nem adódott ezeken a rendezvényeken, amelyek tapasztalatait érdemes lenne hasznosítani az idei Szigeten – mondta Szeles doktor. Talán mégis: a már említett, akár ájulást okozó hőség mellett arra is érdemes odafigyelni, hogy az alkohol sokkal jobban hat a melegben. Tehát arra is fel kell hívni a fiatalok figyelmét, hogy kevesebb ital is megárthat.

Két-három katonai sátorral és 20 fővel oldották meg az első években a Sziget Fesztivál egészségügyi ellátását. Később bővült a csapat, és az utóbbi években már 350 négyzetméteres oxiológiai ambulancián, 7 mentőautóval, körülbelül 400 ember vigyázza a látogatók biztonságát. Az önkéntesek, nyelveket beszélő betegkísérők, járőrök, mentősök mellett több mint egy tucat orvos és több mint félszáz nővér teljesít szolgálatot a fesztiválon.
Eleinte 6-7 ezren fordultak az egészségügyiekhez, ez tíz évvel ezelőtt 4-4,5 ezerre csökken, miután megnyílt a Szigeten a gyógyszertár. Innentől kezdve a fiatalok már nem rögtön hozzájuk rohantak, ha másnaposak voltak és fájt a fejük, vagy le kellett ragasztaniuk egy kisebb sebet, hanem megoldották a problémájukat a patikában.

Korábban Szeles Géza elmondta: a feltételezésekkel ellentétben nem a drogokkal van a legtöbb tennivalójuk, hanem a bokaficamokkal, és a kisebb sérülésekkel. Az alkohollal kapcsolatban is a legnagyobb feladatuk, hogy felébresszék azokat a kapatos szigetlakókat, akik rossz helyen aludtak el, és emiatt kerülhetnek veszélybe. Az önkéntes járőröknek naponta 8-10 szigetlakót kell bekísérnie és kb. kétszer ennyit felébresztenie.

Az orvosokkal kapcsolatban pedig hozzátette: „Ez egy pszichésen nagyon megterhelő munka, nem mindenki bírja. Nagyon kell szeretni, érteni a fiatalokat, már csak azért is, mert mi itt egy kicsit szülőpótlékok is vagyunk. A gyerekek kiszakadva otthonról, távol a mamától, kihez is futnának, ha valami fáj, mint hozzánk…"