• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szigorítások és enyhítések a hullámzó világjárványban

Hírek Frissítve 2020.12.15 Forrás: MTI
Szigorítások és enyhítések a hullámzó világjárványban

Hollandia öt hétre bezár, a csehek újra szigorítják az óvintézkedéseket, viszont negatív teszttel rövidíthető keddtől az angliai karantén.

Horvátországban nőtt, Szlovéniában csökkent a kórházi kezelésre szoruló betegek száma
Horvátországban nőtt, Szlovéniában csökkent a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésre szoruló és az intenzív osztályon kezelt betegek száma - derült ki a válságstábok keddi közleményéből.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2360 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 179 718-at. Az elmúlt napon 73-an haltak bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2778-ra emelkedett. Kórházban 2897 beteget ápolnak, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen. A pozitív tesztek aránya 26,9 százalék. Az elmúlt héthez képest 5,6 százalékkal nőtt a napi új esetek száma.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő bejelentette: amennyiben nem javul a járványhelyzet, az ünnepekre újabb szigorításokat léptetnek hatályba. Bár konkrétumokat nem említett, a sajtó szerint a tavaszihoz hasonló lakhelyelhagyási tilalmat vezethetnek be az országban. Nem lehet majd elhagyni azt a megyét vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik valaki.

Az országban bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét. Hétfőtől pedig az ország egész területén online oktatásra álltak át a középiskolák, és több megyében az általános iskolák is.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint hétfőn 1524-gyel 98 251-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 44 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2151-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1284-en vannak kórházban, 204-en intenzív osztályon. A pozitív tesztek aránya 27,05 százalék.

Jelko Kacin kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: bár a pozitív tesztek aránya továbbra is magas, az elmúlt héthez képest némi csökkenés történt.

A karácsonykor és szilveszterkor érvényben lévő rendelkezésekről majd csak csütörtökön dönt a kormány.

Ausztriában meghosszabbítják az iskolai téli szünetet
Ausztriában a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítják az iskolai téli szünetet, mert a tanítás újrakezdése előtt tesztelni szeretnék a pedagógusokat és a diákokat is - jelentette be kedden az orsztrák oktatásügyi minisztérium.

Ausztriában rendszerint január 6-ig, vízkeresztig tart a téli szünet, az oktatás 7-én kezdődne, de a tesztelés miatt ezúttal csak január 11-én térnek vissza a gyerekek és a tanárok az iskolába.

A tesztelés önkéntes lesz, de a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak "nyomatékosan ajánlják" - írta a Der Standard című napilap, hozzátéve, az még nem dőlt el, hogy a tanárok esetében kötelezővé teszik-e. Azoknak a gyerekeknek, akiknek január 7-én, csütörtökön és 8-án, pénteken a szülők nem tudják megoldani a felügyeletét, biztosítják a felügyeletet.

A tesztelés körülményeiről, helyszíneiről és a lebonyolításról folynak az egyeztetések.

 

Ukrajnában ismét nőtt az új fertőzöttek száma

Ukrajnában az előző napi jelentős csökkenés után keddre ismét mintegy kétezerrel csaknem 8,5 ezerre emelkedett az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma, viszont több mint kétszer annyian gyógyultak meg, mint ahányan megbetegedtek.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 8416 esettel 909 082-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 233 áldozattal 15 480-ra. Eddig 522 868-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 16 ezren, az aktív betegek száma viszont csaknem nyolcezerrel 370 734-re csökkent. A múlt hétvégén még mindkét napon nőtt az aktív betegek száma.

A legtöbb új beteget, 1559-et az elmúlt napon ismét a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint Kijevben már meghaladta a 93 ezret, az elhunytaké pedig 13-mal 1610-re emelkedett.

Előző nap az országban 1479 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

A kormány előző napi ülésén néhány újabb korlátozást vezetett be, amelyek december 19-től lépnek életbe.

Negatív teszt hiányában karantén vár a Szerbiába hazatérőkre
A Szerbiába belépni kívánó külföldi állampolgároknak 48 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk a határon, a szerb állampolgárok viszont akár teszt nélkül is hazatérhetnek, ám akkor tíznapos karantén vár rájuk - a vasárnaptól érvényes intézkedésről a járvány kezelésével megbízott válságstáb döntött a legutóbbi ülésén, amelyen a hatályos intézkedéseket is meghosszabbították.

A szerbiai közszolgálati televízió kedd reggeli híradójának beszámolója szerint tehát hétköznapokon a továbbiakban is csak 17 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, míg a hétvégékre továbbra is zárva tartás érvényes.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre Szerbiában 4932-vel 271 364-re, Koszovóban 329-cel 46 909-re, Észak-Macedóniában 213-mal 73 851-re, Montenegróban 377-tel 41 803-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 344-gyel 101 461-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 49-cel 2380-ra, Koszovóban öttel 1203-ra, Észak-Macedóniában 26-tal 2147-re, Montenegróban hárommal 585-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 46-tal 3382-re nőtt.

Újra szigorítják az óvintézkedéseket Csehországban
A cseh kormány hétfőn úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány romló helyzetének következtében kétheti lazítás után újra megszigorítják az óvintézkedéseket az országban.

"A harmadik kockázati sávból pénteken visszatérünk a szigorúbb óvintézkedéseket tartalmazó negyedik sávba" - közölte Andrej Babis miniszterelnök a kormány hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón. A kormányfő elnézést kért az állampolgároktól a rendelkezés okozta kellemetlenségekért, de hangsúlyozta, hogy ez az egyetlen módja a járvány megfékezésének.

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy az összes vendéglő, szálloda, illetve szolgáltatás, amelyet pénteken bezárnak, veszteségeiért százszázalékos térítést kap a kormánytól.

Jarmila Rázová országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a kormány döntése alapján már szerdán megkezdődik a cseh lakosság önkéntes tesztelése is antigéntesztekkel. Országszerte mintegy 2000 tesztelési helyet alakítanak ki, részben a már működő szűrési pontokon, s részben pedig az orvosi rendelőkben.

Az antigénteszteken való részvétel önkéntes és ingyenes lesz mindenki számára - hangsúlyozta az egészségügyi miniszter. Minden állampolgár az antigéntesztet ötnaponta megismételheti. A kormány rendelete alapján az országos szűrési akció december 16-tól január 15-ig tart. Felmérések szerint a cseh lakosság körében nagy az érdeklődés a tesztelés iránt.

Csehországban december 23-ig szükségállapot van érvényben. Várható, hogy a kormány kérni fogja a parlamentet ennek meghosszabbítására.

Negatív teszttel rövidíthető keddtől az angliai karantén
Keddtől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik érkezésük után koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat és negatív leletről kapnak értesítést.

A brit kormány jelenleg érvényes rendelkezése alapján tíz napra elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akik a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból utaznak Angliába. A rendelkezést átvette a skót és a walesi kormány is, így a karanténelőírás Nagy-Britannia egészére érvényes.

A karanténmentesített országok listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptember 12-én lekerült erről a listáról és azóta a Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak is tíz napot - illetve ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét - elkülönítésben kell tölteniük.

A külföldről érkezőknek eredetileg 14 napra kellett karanténba vonulniuk, de hétfőtől az Egyesült Királyságot alkotó négy nemzet - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - tisztifőorvosainak közösen megfogalmazott ajánlása alapján ez tíz napra rövidült.

A brit kormány még novemberben hozott, egyelőre Angliára vonatkozó döntése szerint keddtől az elkülönítés időtartama még tovább rövidíthető, ha a beutazók koronavírus-tesztnek vetik alá magukat.

A szűrést az angliai érkezés utáni ötödik naptól lehet elvégeztetni.

A közlekedési minisztérium ismertetése szerint a kormány azért döntött így, mert a tapasztalatok alapján ha valakiben jelen van az új típusú koronavírus, ötnapi lappangási idő után jóval megbízhatóbb eredménnyel jár a szűrővizsgálat, mintha a tesztet rögtön az érkezés után a repülőtereken, a kikötőkben vagy a vasútállomásokon elvégeznék.

Az angliai érkezés után azoknak is elkülönítésbe kell vonulniuk, akik vállalják a szűrővizsgálatot, de amint értesítést kapnak arról, hogy leletük negatív, elhagyhatják a karantént és onnantól az általánosan érvényes mindenkori járványmegelőző előírások vonatkoznak rájuk is.

A kormány ajánlása szerint az utazóknak már indulásuk előtt érdemes lefoglalniuk a tesztidőpontot a brit kormány által jóváhagyott magánszektorbeli egészségügyi szolgáltató cégeknél, amelyeknek listája a https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing kormányzati portálon található.

A tesztelési szándékot azon az online űrlapon - Passenger Locator Form - kell jelezni, amelyet a külföldről érkezőknek utazásuk megkezdése előtt minden esetben ki kell tölteniük. Az utasok ezen az űrlapon jelentik be, hogy nagy-britanniai érkezésük után hol töltik az elkülönítés idejét és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

Azoknak, akik angliai érkezésük után döntenek úgy, hogy alávetik magukat szűrővizsgálatnak, új azonosító űrlapot kell kitölteniük.

A szűrővizsgálat költségét a kiválasztott magánszolgáltató szabja meg, és ezt az utasnak kell fizetnie.

A karantén lerövidítését célzó koronavírus-szűrésre nem vehető igénybe az ingyenes brit állami egészségügyi szolgálat (NHS).

Hollandiában keddtől érvényes, kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések lépnek érvénybe
Bezárnak az iskolák, az üzletek, a múzeumok, a könyvesboltok, a sportcentrumok Hollandiában, a keddtől érvényes, kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések legalább öt hétig maradnak érvényben - jelentette be Mark Rutte holland miniszerelnök hétfőn.

"Szigorúbb szabályozásokra van szükség a járvány megállításához. Hollandia öt hétre bezár" - fogalmazott Rutte.

Tájékoztatása szerint az éjféltől életbe lépő szabályozás szerint a mozik, a színházak, az uszodák és hajvágószalonok is bezárnak, illetve a nem alapvető árukat kínáló üzletek. Nyitásra leghamarabb január 19-én lehet számítani. Az iskolák és az óvodák szintén bezárják kapuikat, a tanítás és a kisebbek foglalkozásai leghamarabb január 18-án kezdődhetnek meg. Kerülni kell a csoportosulást, a közeli családtagokon kívül mindenki legfeljebb két emberrel találkozhat, karácsony este hárommal.

Nyitva csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és bankok maradhatnak. A miniszterelnök kiemelte, a kormány azt kéri a lakosságtól, lehetőleg mindenki maradjon otthon, senki se tegyen szükségtelen kirándulást, és ne utazzon külföldre sem.

A bárok és éttermek október közepe óta tartanak zárva Hollandiában. A részleges lezárás kezdetben lassította a magas fertőzési arányt, az utóbbi napokban azonban ismét egyre több új fertőzöttet azonosítottak az országban.

A holland közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint a napi új esetek átlagos száma az elmúlt két hétben jelentősen megemelkedett. Amíg korábban száz lakosra naponta átlagosan 29,22 új fertőzött jutott, addig hétfőn ez a mutató 47,47-re emelkedett. Az új fertőzöttek napi száma két hét alatt 34-ről 43-ra szökött. A járvány következtében hétfőn újabb 1229 ember szorult kórházi ellátásra. A betegek közül jelenleg 179 esetben kell intenzív ellátást biztosítani.

A járvány következtében hétfőn 338-an hunytak el, ez a mutató valamelyest csökkent. Hollandiában a járvány megjelenése óra 10 168 ember vesztette életét a vírus szövődményeiben. A járvány kezdete óta 632 031 megerősített fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban.

Olaszországban január 6-án indul az oltási kampány
Olaszországban január 6-án indítják el a koronavírus elleni oltási kampányt, január 15-én pedig megkezdődik a tömeges vakcinázás - jelentette be Domenico Arcuri járványügyi kormánybiztos hétfőn, miközben a járvány halottainak száma túllépte a 65 ezret.

Domenico Arcuri elmondta, hogy Olaszországba az fázisban 1,8 millió adag oltóanyag érkezik. Ebből 1,4 milliót az egészségügyi dolgozók kapnak meg, a többit pedig az idősotthonok lakói és dolgozói.

Az oltás önkéntes és ingyenes lesz. A minél szélesebb körű részvételt reklámmal ösztönzik: a sajtóban már látható az oltási kampány videófilmje. A tavaszi újjászületést hirdető vakcinakampány jelképeként a kankalin virágot választották.

A vakcina központi tárolási és elosztóhelyeként a Róma közeli Pratica di Mare katonai légitámaszpontját jelölték ki. Az ország különböző részein háromszáz oltóállomást állítanak fel tereken, utcákon: a környezetbarát pavilonokat Stefano Boeri sztárépítész tervezte.

Az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint egy nap alatt valamivel több mint 12 ezer új koronavírus-fertőzöttet szűrtek 103 ezer teszteléssel. Vasárnap az újonnan szűrt fertőzöttek száma majdnem 18 ezer volt több mint 150 ezer teszt elvégzésével. A tesztek és az azokon szűrt új fertőzöttek aránya továbbra is tizenegy százalék fölött van.

Az aktív fertőzöttek száma 675 ezer fölött van, de egy hónapja még meghaladta a 736 ezret. Kórházban jelenleg több mint 27 ezer beteget kezelnek, és 3095-en vannak lélegeztetőgépen, miközben egy hónapja, november 14-én több mint harmincezren voltak kórházban és több mint 3500-an intenzív osztályon.

Egy nap alatt 491 beteg halt meg a vasárnap közölt 484 után. A koronavírus-járvány február végi terjedése óta a halottak száma elérte a 65 011-t, ami jelenleg a legmagasabb Európában.

Vasárnaptól Olaszország nagy része már alacsonyan járványveszélyesnek számít, vagyis sárga besorolást kapott. Közepesen veszélyes, narancssárga régió Campania, Toszkána, Abruzzo, Valle d'Aosta és Bolzano területe maradt. Vörös zóna már nincsen.

A hatóságok korábbi rendelkezései szerint december 21. és január 6. között leállítják a tartományok közötti mozgást, valamint december 25-én, december 26-án és január 6-án, vízkereszt ünnepén a települések, városok közötti közlekedést is.

A vasárnapi nyitás miatt azonban hatalmas tömeg árasztotta el a vásárlóutcákat, presszókat, éttermeket. A római Trevi-kútnál az emberek mozdulni sem tudtak egymástól, a rendőrség a környező utcák lezárásával és tereléssel igyekezett oszlatni a tömörülést.

Ennek következményeként Giuseppe Conte miniszterelnök nem zárta ki, hogy az ünnepi időszak egészében visszaállítják a szigorú korlátozásokat. A bejelentés a következő napokban várható.

Jelentősen megugrott az új koronavírus fertőzöttek száma Izraelben
Jelentősen megugrott az új koronavírus fertőzöttek száma Izraelben, hétfőn két hónap után ismét meghaladta a kétezret - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Utoljára október 14-én haladta meg a kétezret az egy nap alatt azonosított új vírushordozók száma, de hétfőn ismét 2279 új fertőzöttet találtak 72 423 teszt segítségével, ami azt jelenti, hogy 3,2 százalékuk bizonyult pozitívnak. A fertőzési ráta 1,27-es, vagyis száz új fertőzött 127 embernek adja át a koronavírust.

A múlt héten a kormány úgy döntött, hogy napi 2500 új fertőzésnél, vagy amikor a fertőzési ráta 1,32-re emelkedik, három hétre szigorításokat vezet be. Hezi Levy, az egészségügyi minisztérium igazgatója a katonai rádióban kedd reggel bejelentette, hogy hamarosan újabb megszorítások lesznek az oktatási intézményekben és a kiskereskedelemben.

A katonai rádió szerint továbbra is jelentős a zsúfoltság a Ben Gurion repülőtéren. A hanuka ünnepét és iskolaszünetet kihasználva több tízezren repülnek Dubajba, amire a szeptemberben megkötött kétoldalú egyezmény nyomán nyílt lehetőség. Szintén gondot okoz a közösségi közlekedés zsúfoltsága.

A megoldást hosszabb távon a koronavírus elleni tömeges vakcinázás jelenti, de eddig csak mintegy háromszázezer adag oltóanyag érkezett Izraelbe, és nem világos, hogy megjön-e a decemberre ígért négymillió adag vakcina a Pfizer és a BioNTech vállalattól - közölte a 12-es kereskedelmi televízió híradójában hétfő este az egészségügyi minisztérium közegészségügyi osztályának igazgatója.

A már rendelkezésre álló oltóanyagból jövő héten megkezdik az egészségügyi dolgozók beoltását, ennek előkészítésére kedden szerológiai vizsgálatokat indítottak a Haifán található Rambam kórházban. Vérvétellel ellenőrzik, hogy a kórházi személyzet tagjainál kialakultak-e koronavírus elleni antitestek. A kórház belső felmérésében az alkalmazottak 88 százaléka kérte beoltását koronavírus ellen.

Izraelben március óta 360 297-en fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 18 651 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3004-en haltak meg, jelenleg 673 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 344-en súlyos állapotban vannak, és 130 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.