• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szigorításokat vezettek be a hétvégén Pekingben

Hírek 2020.12.28 Forrás: MTI
Szigorításokat vezettek be a hétvégén Pekingben

Ukrajnában kevesebb új beteget regisztráltak... Szigorításokat vezettek be a hétvégén Pekingben... Külföldi hírek.

Horvátországban és Szlovéniában sem csökkent a kórházi kezelésre szoruló betegek száma
A kevesebb tesztelés miatt kevesebb új napi koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a hétvégén Horvátországban és Szlovéniában ugyan, de nem csökkent a kórházi kezelésre szoruló, és az intenzív osztályon kezelt betegek száma - derült ki a válságstábok hétfői jelentéseiből.

Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint vasárnap 517-tel 115 315-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 30 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2595-re emelkedett. A Covid-19-betegek közül 1221-en vannak kórházban, 207-en intenzív osztályon.

Az országban hétfőn újra kinyithattak a piacok, a trafikok és a fodrászszalonok, január 5-ig azonban a kormány meghosszabbította a mozikra és a kulturális intézményekre vonatkozó nyitvatartási tilalmat, valamint a vallási szertartások korlátozását. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták változatlanul nyitva tartanak.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 316 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 205 246-ot. Szombaton 68 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma 3739-re emelkedett. Kórházban 2720 beteget ápolnak, közülük 256-an vannak lélegeztetőgépen.

Ukrajnában kevesebb új beteget regisztráltak
Ukrajnában hétfőre a korábbi napoknál jóval kevesebb, alig több mint négyezer új koronavírusos beteget jegyeztek fel egy nap alatt, az egészségügyi miniszter azonban közölte, hogy a fertőzés terjedésének lassulása ellenére a kormány mégis be fogja vezetni januárban három hétre a korlátozások szigorítását.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon az azonosított fertőzöttek száma 4385 esettel 1 030 374-re, az elhunytaké pedig újabb 75 áldozattal 17 849-re nőtt. Eddig 665 729-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint hétezren, az aktív betegek száma így csaknem háromezerrel 346 796-ra csökkent. Az elmúlt napok óta a mostani a legalacsonyabb napi növekmény az új fertőzöttek számában: szombaton 6113, pénteken 7709, míg a megelőző három napon 10-11 ezer körüli új beteget regisztráltak.

A legtöbb új beteget, 851-et az elmúlt napon ismét a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Kijevben már meghaladta a 108 ezret, az elhunytaké pedig tízzel 1854-re emelkedett.

Előző nap az országban 1588 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt héten 59 381 új fertőzöttet jegyeztek fel, míg a megelőző héten 70 327-et. A fertőzés terjedésének lassulása ellenére sem készül azonban a kormány eltörölni vagy elhalasztani a már bejelentett, január 8-24. között életbe lépő szigorításokat - mondta. Ezt azzal indokolta, hogy részben az újévi ünnepek utáni időszakra a szakértők a koronavírus-járvány újabb fellángolását jósolják az országban, másrészt Ukrajnában ebben az időszakban terjed leginkább az influenza is. A szigorításokra pedig azért van szükség, hogy tehermentesítsék az egészségügyi rendszert - tette hozzá.

Az egészségügyi tárca adatai alapján jelenleg az országban átlagosan 38,4 százalékos a Covid-betegek ellátására első hullámban kijelölt kórházi ágyak kihasználtsága. Az 50 százalékos leterheltséget csak a déli országrész, Mikolajiv és Odessza megyék kórházai - az előbbiben 61,5, az utóbbiban 52,1 százalékos - haladják meg, a fővárosban, Kijevben ez 45,3 százalékos.

Szigorításokat vezettek be a hétvégén Pekingben
Pénteken a kínai főváros északkeleti kerületéből, Sunjiból jelentettek két Covid-19-cel diagnosztizált beteget. A járványügyi hatóságok ezt követően azonnali kontaktkutatásba és széleskörű tesztelésbe kezdtek, és szombatra további öt beteget azonosítottak. Sunji vezetése "háborús készültséget" hirdetett szombaton, és lezárták a betegek lakónegyedeit. Sunjiban mintegy 800 ezer emberen végeznek vírustesztet a további esetek mielőbbi kiszűrésére.

A dél-kínai Sencsen városból egy olyan tünetmentes fertőzöttről számoltak be, aki az elmúlt időszakban két alkalommal is járt Pekingben üzleti úton. A Sencsennek is otthont adó Kuangtung tartományban működő utazási irodák a pekingi esetek hírére törölték a kínai fővárosba szervezett útjaikat egészen a februárban esedékes, kínai holdújévig.

A pekingi városvezetés azt az iránymutatást adta szombaton, hogy a várost csak különösen indokolt esetben hagyják el az ott élők. Felszólították továbbá a lakosságot, hogy ne vegyenek részt nagyobb létszámú rendezvényen sem szilveszter, sem pedig a kínai újév alkalmából. Bár kifejezett tiltást nem adtak ki a belföldi utazásokat illetően, egyes munkahelyek arra szólították fel a munkavállalóikat, hogy ne hagyják el a várost, és ugyanezt kérte a családoktól több pekingi iskola és óvoda is. A városban ismét szigorították a maszkviselési szabályokat és a testhőmérséklet-ellenőrzést, a közösségi létesítményekbe lépéskor pedig regisztrációra kötelezik az embereket egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül.

Pekingen kívül az ország északkeleti részén fekvő Liaoning tartományban azonosítottak még új belföldi eseteket a közelmúltban. A tartomány székhelyén, Talienben és környékén a december 15-én észlelt új esetek megjelenését követően több mint 6 millió emberen végeztek vírustesztet, és szombatig összesen 28 Covid-19 beteget, valamint 24 tünetmentes fertőzöttet szűrtek ki.

A hivatalos adatok szerint Kína szárazföldi részén a járvány kezdete óta 86 955 embert diagnosztizáltak Covid-19-cel, a betegség pedig 4634 ember halálát okozta.

A Kínai Polgári Légiközlekedési Hatóság bejelentése szerint hétfőtől felfüggesztik a menetrendszerinti járatok közlekedését az Egyesült Királyság és Kína között, a koronavírusnak a szigetországban nemrégiben azonosított új mutációja miatt.

Hatszázezer fölé emelkedett a nyugat-balkáni fertőzöttek száma
Meghaladta a hatszázezret a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon, hétfőig a 14,7 millió lakosú térség országaiban 614 782 koronavírus-fertőzést igazoltak.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában 2693-mal 326 060-ra, Koszovóban 215-tel 50 620-ra, Észak-Macedóniában 296-tal 81 721-re, Montenegróban 367-tel 46 694-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 361-gyel 109 687-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 47-tel 3030-ra, Koszovóban néggyel 1309-re, Észak-Macedóniában 18-cal 2445-re, Montenegróban nyolccal 666-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 30-cal 3871-re nőtt.

Izraelben gyors oltási kampánnyal próbálják leküzdeni a válságot
Izraelben gyors oltási kampánnyal próbálják leküzdeni a koronavírus okozta válságot, vasárnap közel százezer embert oltottak be - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja hétfőn.

A tervek szerint hamarosan napi 150 ezerre emelik az oltások számát, és ha sikerül elérni ezt a tempót, akkor másfél hónap múlva védett lesz 2,25 millió izraeli, a legnagyobb veszélynek kitett emberek.

A sikeres és gyors oltási kampány kulcskérdés Benjámin Netanjahu számára a március 23-ai választások előtt, ugyanis rengeteg bírálat érte a kormányfőt a járvány kezelése miatt, és az oltásokkal megpróbálhatja helyrehozni sikeres és hatékony vezetői arculatát.

Hétfőre, a harmadik országos zárlat első napjára már elérte a 379 ezret azok száma, akik megkapták a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisát. Egyelőre csak az egészségügyi dolgozókat és a 60. életévüket betöltötteket oltják, utánuk a pedagógusok és a fiatalabb, krónikus betegségekkel küzdő páciensek következnek.

A szakemberek azt remélik, hogy néhány héten belül jelentősen javulni fog a járványügyi helyzet az idősebbek beoltása nyomán, ugyanis elsősorban ők töltik meg a kórházakat.

Az egészségbiztosítók rendelőintézetei szervezik az oltási kampányt, és hozzájuk csatlakozott több kórház a folyamat felgyorsítása érdekében. Telefonon, interneten és a családi orvosoknál lehet feliratkozni, mindenkit egy adott időpontokra hívnak be, ezzel igyekeznek elkerülni az idősek számára különösen "veszélyesnek" tekintett sorban állásokat, a várakozást.

Legolvasottabb cikkeink