• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szigorodnak a járvány elleni intézkedések a világban

Hírek Frissítve 2020.03.12 Forrás: MTI
Szigorodnak a járvány elleni intézkedések a világban

Az USA felfüggeszt minden beutazást Európából. Franciaországban kétezer fölött, Csehországban 94 a fertőzöttek száma. Külföldi hírek folyamatosan frissítve.

Gyorsan terjed a járvány Csehországban, már 94 fertőzött van
Csehországban csütörtök reggelre 94-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, ami harminccal több, mint szerda reggel volt. A fertőzés az ország minden régiójában megjelent. A legtöbb eset - 48 - Prágában van - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Jan Hamácek, miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter szintén a Twitteren jelentette be, hogy tekintettel a járvány gyors terjedésére a kormány a nap folyamán rendkívüli ülést tart, amelyen dönteni fognak az ellenőrzések újbóli bevezetéséről a cseh-osztrák és a cseh-német határátkelőhelyeken. A határok átlépése csak 11 kijelölt határátkelőn lesz engedélyezve. Hamácek vészhelyzet bevezetését fogja javasolni a kormánynak.

"Már nincs mire várni, a kormánynak döntenie kellene a vészhelyzet kihirdetéséről" - írta a belügyminiszter a Twitteren. A határátkelők forgalmának korlátozásáról és szabályozásáról a tárcavezető saját hatáskörében hoz döntést. Hétfő óta a cseh határon szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utasokat, nincs-e lázuk.

Andrej Babis cáfolta azt a Facebookon terjedő értesülést, miszerint Csehország a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az üzletek bezárását tervezi, valamint hogy Prágát zárt övezetnek nyilvánítanák.

Csehországban szerda óta szünetel a tanítás az összes iskolában, és kedd estétől tilosak a százfősnél nagyobb nyilvános rendezvények. Robert Plaga oktatásügyi miniszter a közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy az oktatási szünet nagy valószínűséggel legalább egy hónapos lesz.

A cseh parlament alsóháza, a képviselőház szerdán úgy döntött, hogy idő előtt befejezi mostani ülésszakát.

A kormány döntése alapján kedd óta nem játszik számos színház, zárva vannak a múzeumok, kulturális központok, és üres lelátók előtt zajlanak a korábban sok ezer embert megmozgató futball- és jégkorong-mérkőzések.

Meghalt az első beteg Lengyelországban
Meghalt az első koronavírussal fertőzött beteg Lengyelországban, egy 57 éves nő a Nagy-lengyelországi vajdaság székhelyén, Poznanban - jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén a poznani főpolgármester-helyettes.

A más súlyos betegségekben is szenvedő nő szervezetében elsőként mutatták ki a Nagy-lengyelországi vajdaságban a SARS-Cov-2 koronavírus jelenlétét. Már súlyos állapotban került kórházba. Korábban nem járt külföldön, de találkozott Olaszországból visszatérő kezelőorvosával.

Lengyelországban csütörtök délelőttig 47 Covid-19-fertőzést regisztráltak, az előző naphoz képest 16-tal nőtt a fertőzöttek száma. Több mint 1200 fertőzött karanténban van, közülük 16-an az ellenőrzés során nem tartózkodtak otthonukban.

A lengyel kormány csütörtöktől megelőző intézkedésként március 25-ig felfüggesztette az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben egyaránt, bezártak a színházak, mozik, múzeumok is. A házi karanténba helyezetteket szerda óta a rendőrség naponta ellenőrzi, hogy betartják-e az intézkedést. Az összes közúti, vasúti határátkelőhelyen, valamint a balti-tengeri kikötőkben egészségügyi ellenőrzést vezettek be.

Meghalt az első beteg Ausztriában
Már Ausztriában is van halálos áldozata az új típusú koronavírusnak, egy 69 éves férfi halt bele a fertőzésbe - jelentette csütörtökön az osztrák sajtó. A 69 éves férfi a múlt hónapban Olaszországban járt, feltehetően ott fertőződött meg.

Christoph Wenisch, a bécsi Ferenc József Császár Kórház (Kaiser-Franz-Josef-Spital) osztályvezető orvosa arról tájékoztatott, hogy a beteget súlyos tüdőkárosodással szállították be az intézménybe. Elmondta, hogy a vírus a férfi több szervét is megtámadta, s a halált végül a tüdő, a vese, a máj károsodása, illetve a vérkeringés összeomlása okozta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a páciens már a vírusfertőzést megelőzően krónikus cukor-, valamint bélbetegségben is szenvedett.

Az orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztriában az egész lakosságnak össze kell fognia a vírus terjedésének megakadályozására.

Szlovákiában hétfőtől bezárják az iskolákat és lezárják a nemzetközi repülőtereket
Szlovákiában jövő hétfőtől minden oktatási és nevelési intézményt legalább két hétre bezárnak és lezárják az ország nemzetközi repülőtereit is - jelentette be Peter Pellegrini szlovák kormányfő csütörtökön az új típusú koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva a központi válságstáb ülése után.

A pozsonyi kormány döntése alapján csütörtökön reggel hat órától Szlovákia egész területén rendkívüli helyzet van hatályban.

Peter Pellegrini a válságstáb ülése után több korlátozó intézkedést jelentett be. Az iskolák, az óvodák és a repülőterek bezárásán kívül, leállítják a személyforgalmat bonyolító nemzetközi vasúti és autóbuszközlekedést. Ezen felül péntek reggel hét órától ellenőrzéseket vezetnek be az ország összes határátkelőjénél, kivéve a lengyel határt - számolt be ezek részleteiről a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Az országba csak a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be. Ugyancsak korlátozások várnak a Szlovákiába külföldről hazatérő szlovák állampolgárokra, őket 14 napos házi karanténnak vetik alá.

Ugyancsak bezárják a fürdőket, az üdülőközpontokat, a síközpontokat, a szórakozóhelyeket, diszkókat és hasonló létesítményeket. A nagy bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak illetve a drogériák üzemelnek majd. Az éttermek és a szállodák azonban nyitva maradhatnak.

Az oktatási intézmények bezárásából fakadóan a középiskolákban márciusra tervezett érettségi vizsgákat is elhalasztják.

Közben az országban csütörtökön hat új esettel már tizenhatra emelkedett azoknak a száma, akiknél kimutatták a Covid-19 vírusfertőzést. Az összes új fertőzött személy Pozsonyban tartózkodik, többségük a már korábban diagnosztizált fertőzöttekkel került kapcsolatba, de vannak köztük olyanok is, akik az Egyesült Államokból tértek haza.

Újabb szigorításként Olaszország-szerte bezárják a nem létfontosságú kiskereskedelmi egységeket
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerda este bejelentette, hogy újabb járványellenes óvintézkedésként egész Olaszországban bezárják a nem létfontosságú kiskereskedelmi egységeket, a kormányfő egyúttal felszólította a magánszektort, engedje meg az alkalmazottaknak, hogy szabadságra menjenek vagy otthonról végezzék munkájukat, amennyire az lehetséges.

Az újabb rendkívüli intézkedések célja, hogy sikerüljön lelassítani a terjedését az új típusú koronavírus-járványnak (Covid-19), amely több mint tízezer embert fertőzött meg, és több mint 800 ember halálát okozta azóta, hogy február 21-én az első beteget azonosították az országban.

A miniszterelnök a közösségi médiában közzétett videoüzenetében hangsúlyozta, hogy az eddig bevezetett óvintézkedések után "további lépésre van szükség, a legjelentősebbre".

Az új rendelkezés értelmében bezárnak a nem alapvető szükségleteket ellátó üzletek, szolgáltatások, menzák, szállodák és vendéglátó helyek is, presszók, éttermek és sörözők, amelyek eddig este hat óráig még nyitva tarthattak. Kivételként nem szüneteltetik az étel-házhozszállítást, továbbra is nyitva lesznek a dohányboltok és benzinkutak, a tisztítók, a bankok és a posták. Be kell zárniuk mások mellett a fodrászatoknak, de továbbra is üzemelnek majd a nyomdák és az újságosstandok, amelyek működését létfontosságúnak minősítették.

Korábban már bezártak az oktatási és kulturális intézmények, edzőtermek, templomok.

A közhivatalok nem zárnak be, de rugalmas munkaidőt vagy távmunkavégzést vezetnek be.

A termelőüzemeket, gyárakat nem állítják le, feltéve, hogy betartják a szigorú egészségügyi előírásokat. A mezőgazdasági, állattenyésztési ágazat is folytatja tevékenységét.

Giuseppe Conte kijelentette, az intézkedések tényleges hatásának felméréséhez két hétre lesz szükség.

"Ha a számok tovább emelkednek, ami egyáltalán nem kizárt, nem kell majd feltétlenül újabb intézkedéseket bevezetnünk. Nem kell vakon a szakadék felé rohannunk. Józannak, felelősnek, mértéktartónak kell maradnunk" - mondta.

Beszéde elején a miniszterelnök köszönetet mondott az orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak, valamint az ország minden lakosának, akik hetek óta együtt élnek a vírushelyzettel. Kifejtette, hogy a világ szeme Olaszországra szegeződik a fertőzöttek magas száma miatt, de elismerés is övezi az olaszok következetes lépéseit és ellenállását. A kormányfő az olaszok közösségi összetartását, egységét hangsúlyozta, amelyekkel - tette hozzá - Olaszország képes lesz legyőzni a járványt. "Mindannyiunk összefogásával sikerülni fog!" - jelentette ki, leszögezve, "ha mindannyian betartjuk a szabályokat, előbb túl leszünk a veszélyhelyzeten, hatvan millió olasz felelősségére van szükség".

Az utóbbi huszonnégy órában csaknem kétszázzal 827-re emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 12 462-re nőtt.

A bejelentés szerint a halottak száma az előző napi 631-hez képest 31 százalékkal, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig az előző napi 10 149-ről 22,7 százalékkal nőtt.

Franciaországban kétezer fölött a fertőzöttek száma
A koronavírus-járvány terjedésének felgyorsulása miatt a francia kormány felkészült az olaszországi forgatókönyvnek megfelelő intézkedések bevezetésére, miután az ország tíz gócpontjában kétezer fölé nőtt a fertőzöttek száma és az elmúlt 24 órában újabb 15 ember halálával 48-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

A francia egészségügyi minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint a 2281 fertőzött 497-tel több, mint előző nap volt, közülük 105-öt kezelnek súlyos állapotban intenzív osztályon. A 48 halálos áldozat közül 25-en férfiak és 23-an nők, többségük krónikus betegségben szenvedett, 33-an 75 évesnél idősebbek voltak.

"A vírus egyre aktívabban terjed egyre több régióban" - mondta szerda este Jérome Salomon az egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse. "Az olasz forgatókönyvre is fel kell készülnünk" - tette hozzá.

Az országban tíz gócpontot tartanak nyilván, szerdán a dél-franciaországi Montpellier-ben is több esetet találtak, így a várostól keletre található településeken - a többi gócponthoz hasonlóan - minden oktatási intézmény, óvoda és bölcsőde bezárt. Ebben az övezetben minden, ötven főnél több embert vonzó rendezvényt betiltottak. Másutt országszerte maximum ezer fő részvételével engedélyezettek a rendezvények.

Korzika szigetén - ahol 51-en fertőzött van - szintén bezártak az oktatási intézmények március 28-ig a járvány terjedésének lelassítása érdekében, miután a hatóságok szerint a gyerekek számítanak a legfőbb vírushordozóknak.

"Van olyan régió, ahol több száz esetet találtunk, máshol csak néhány tucatot. A vírus nem egyformán terjed az országban" - mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter magyarázatként arra, hogy miért nem hirdette még ki Franciaország a járványhelyzet legsúlyosabb fokozatát. "A cél még mindig az, hogy megfékezzük a járványt" - tette hozzá, jelezve azt is, hogy naponta 1200 tesztet végeznek el az egészségügyi hatóságok.

Az Egyesült államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából
Az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából - jelentette be Donald Trump amerikai elnök szerdán este a Fehér Ház ovális irodájából sugárzott beszédében. A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat.

Az elnök elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors elterjedéséért, mert szerinte nem léptek időben és megfelelően. Az új típusú koronavírust "külföldi" vírusnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok "szórták el a magvát" az Egyesült Államokban kialakult gócpontok fertőzéseinek.

Leszögezte, hogy az amerikai kormány "életmentő lépéseket" tett, amikor a járvány kezdetekor betiltotta az utazásokat Kínából. "Most ugyanezt kell tennünk Európával" - mondta. Hozzáfűzte, hogy Washington folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a helyzet alakulását annak érdekében, hogy esetleg megrövidítse a beutazási tilalom időtartamát.

Donald Trump leszögezte: nem pénzügyi válságról van szó. "Ez csupán egy átmeneti pillanat az időben, s nemzetünk és a világ is együttes erővel túl lesz rajta" - hangoztatta.

Közölte, hogy a szövetségi kormányzat minden szükséges intézkedést meghoz a megbetegedett, karanténba került vagy elővigyázatosságból otthon maradó dolgozók anyagi nehézségeinek enyhítésére, és segíteni fogja a kisvállalkozásokat is. Elmondta, hogy a kisvállalkozásokat alacsony kamatú kölcsönökkel segítik majd, és egyes állampolgárok és vállalatok adóbevallási határidejét három hónappal meghosszabbítják.

Megismételte korábbi felhívását a kongresszushoz: arra sürgette a törvényhozókat, hogy minél előbb fogadják el azt a gazdaságélénkítő csomagot, amely a személyi jövedelemadó átmeneti időre szóló csökkentését is tartalmazza. Ez a csomag hivatott enyhíteni a járvány terjedése okozta gazdasági nehézségeket.

Trump javasolta az amerikai idősotthonoknak is, hogy átmeneti időre függesszenek fel minden látogatást.

Az előzetes sajtóértesülésekkel ellentétben az elnök nem hirdetett az egész országra érvényes egészségügyi szükségállapotot.

 

Legolvasottabb cikkeink