• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szisztematikusan követnék a pályájukat

Hírek Forrás: Radiologia.hu Szerző:

A radiográfusok szerepe és felelősége a betegellátásban már jóval több, mint tíz-húsz éve volt.

„A több száz itthoni diplomás radiográfus a mai és a holnapi magyar képalkotás egyik legnagyobb értéke" - állítja Vandulek Csaba, a Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesülete (MRAE) elnöke, akivel a radiologia.hu portál készítet interjút a radiográfus pályakövetésről és az Országos Radiográfus Kérdőívről.

- Elnök úr, miért tartja fontosnak a radiográfusok pályakövetését?
- Mint ismeretes, az egyetemek nagy részénél létezik egy ún. alumni – magyarosan öregdiák – szervezet, amely a lediplomázott hallgatói számára biztosít egyfajta kapcsolattartást. Viszont az MRAE, a Debreceni Egyetem és Pécsi Tudományegyetem vonatkozó tanszékei ennél többre gondoltak: szisztematikusan szeretnénk monitorizálni volt hallgatóink szakmai pályafutását. Egy ilyen visszacsatolási rendszer reményeink szerint hozzájárul a BSc képzés megreformálásához, valamint a leendő MSc-képzést harmonizálni tudná a képalkotó szakma és képalkotó család igényeivel.

- Miért ennyire elkötelezettek?
- Nagyon fiatal még ez a képzés Magyarországon, az oktatók továbbra is lelkesek. Szinte „saját gyermekeinknek" érezzük a volt hallgatóinkat, ezért igenis szeretnénk tudni, hogy mi lett belőlük, hogyan alakult az életük, milyen szakmai sikereket vagy küzdelmeket éltek meg. Bár joggal vagyunk büszkék arra, ami 2003-ban Kaposváron elindult, azért azt nem szabad elfelejteni, hogy ez idő alatt a radiográfusi szakma és képzése exponenciálisan fejlődött Nyugat-Európában. A kérdés az, hogy követi-e a magyar képalkotás a pozitív külföldi példákat vagy ignorálja-e azokat. Én úgy gondolom, hogy a több száz itthoni diplomás radiográfus a mai és a holnapi magyar képalkotás egyik legnagyobb értéke, és nem szabad őket elveszíteni. Ezért fontos, hogy ápoljuk a kapcsolatot velük, ennek az első lépése ez a felmérés.

- Mi a fő cél a kérdőívekkel?
- Reményeink szerint a begyűjtött adatoknak komoly lobbiértéke lehet az oktatási és egészségügyi döntéshozók, valamint a képalkotó szakmai szervezetek előtt olyan kérdésekben amelyek a radiográfus szakmát és egyben a teljes magyar képalkotást érinthetik a jövőben. Gondolok itt szakirányú MSc-képzés elindítására, radiográfus életpálya modell kidolgozásra, szakmai kompetenciák/licencek meghatározására, szakmai szerepfejlődésre, és egy nyugati jelenségre: az “extended role" funkció kialakításárra.

- Mit ért ez utóbbi alatt?
- A technika fejlődésével, a humán-erőforrás helyzet változásával, a társszakmákban végbemenő változásokkal fokozódnak az igények, elvárások a radiográfusokkal szemben. A radiográfusok szerepe és felelősége a betegellátásban már jelentősen több, mint ami tíz-húsz éve volt. Az „extended role" gyakorlatilag arról szól, hogy egyre több radiográfus számára bővült azon szakmai feladatok és kompetenciák tára amellyel hozzájárul a betegek holisztikus ellátásához. Egyre több nyugati országban (tévedés ha valaki azt hiszi, hogy csak az Egyesült Királyságban) változnak a képalkotásban résztvevők szerepei, valamint a határvonalak a radiográfusok, radiológusok, sugárterapeuták, fizikusok között. Milyen szerepekről is lehet szó? Érdemes rákeresni az interneten, elsőnek viszont ajánlom az Európai Radiográfusi Szervezetek Federációjának (EFRS) benchmark dokumentumát.

- Külföldön hogyan történik a pályakövetés?
- Számos formája létezik. Vannak a klasszikus formák, mint például a kérdőívek postázása, de már lehet olyan informatikai rendszerekkel is találkozni, amely a volt hallgatók monitorizálására lettek kifejlesztve. Célzottan radiográfusok pályakövetésével én személy szerint még nem találkoztam. Inkább az a jellemző, hogy a szakmai szervezetek veszik át ezt a szerepet. Nagyon érdekes, hogy itt nálunk szinte egy időben három különböző társaságnál (MRAE, debreceni tanszék és kaposvári tanszék) fogalmazódott meg ez a cél, amelyet a tavaszi OTDK-án, Szegeden a Dóm téri sátorban osztottunk meg először egymással.

- Mi a kérdőívek kitöltésének határideje? Hol olvasható majd beszámoló róla?
- Az érintett kollegák nyáron kidolgozták a kérdőíveket és előkészítettek a felmérés technikai hátterét. Most már a volt hallgatóink következnek: azt kérjük Tőlük, hogy szeptember 15-ig töltsék ki a kérdőíveket, melyeket utána feldolgozhatunk. A feldolgozott adatokat a szakmai honlapokon és folyóiratokban szeretnénk majd közreadni.