• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szív Világnapja: a megelőzés fél egészség

Hírek 2018.09.30 Forrás: MTI
Szív Világnapja: a megelőzés fél egészség

A szív- és érrendszeri megbetegedések a világon évente 17,7 millió életet követelnek, ez a teljes halálozás körülbelül 31 százaléka.

Tart a nemzeti népegészségügyi program megalkotása, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének és kezelésének főbb szakmai irányait is tartalmazza majd - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap, a szív világnapján.

A közlemény a kormány kiemelt céljának nevezte, hogy a lakosság egészségi állapota, életminősége javuljon, várható élettartama növekedjen, a népbetegségek okozta halálozások száma pedig csökkenjen.

Ismertették: a szív- és érrendszeri megbetegedések a világon évente 17,7 millió életet követelnek, ez a teljes halálozás körülbelül 31 százalékát teszi ki, Magyarországon is ez a betegség tekinthető a leggyakoribb haláloknak. A betegségek jelentős része megelőzhető az egészséges életmóddal - helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással, illetve a káros szenvedélyek elhagyásával - és a rendszeres szűrővizsgálatokkal - fűzték hozzá.

A Szív Világszövetségének (WHF) kezdeményezésére 2000 óta szeptember utolsó vasárnapján ünneplik a szív világnapját, felhívva ezzel a figyelmet a kockázati tényezőkre és a megelőzés jelentőségére.

A világnap apropóján megszólalt a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója is. Toldy-Schedel Emil elmondta, az intézmény mozgásprogrammal segíti a szívbetegek rehabilitációját, eddig négy tanösvényt alakítottak ki, és további 26-ra gyűjtenek támogatást.

Magyarországon az egyik vezető halálokot jelentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, amelyek Magyarországon az uniós átlagnál sokkal több embert érintenek és fiatalabb korban alakulnak ki - fűzte hozzá. Toldy-Schedel Emil azt mondta, változtatni kellene azon, hogy Magyarországon elsősorban az idősebb betegeket küldik rehabilitációra, holott erre minden szív- és érrendszeri betegnek szüksége lenne.

A szív világnapja alkalmából ingyenes szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokat végeznek országszerte. A szakorvosok elsősorban szemfenék-vizsgálatot végeznek, emellett vérnyomást, vércukrot, testtömegindexet mérnek. Az érdeklődők mentálhigiéniai szakemberekkel is beszélgethetnek a helyszínen.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink