• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szívet melengető egészségügyi kezdeményezéseket díjaztak

Hírek 2023.11.30 Forrás: Weborvos
Szívet melengető egészségügyi kezdeményezéseket díjaztak

Idén összesen 110 nevezés érkezett, így az elmúlt két év során összesen 250 kezdeményezést ismerhettek meg közelebbről a szervezők.

A Teva Gyógyszergyár Zrt. immár második alkalommal hirdette meg nagysikerű pályázatát, hogy elismerje azokat az értékteremtő egészségügyi kezdeményezéseket, amelyek önzetlen segítségnyújtásukkal jelentősen hozzájárulnak a betegek életminőségének javításához. A felhívásra 110 nevezés érkezett, a díjazottak között összesen 5,8 millió forint pénzjutalmat oszt ki a pályázat kiírója. 

A Teva Gyógyszergyár Zrt. „Emberarcú Egészségért díj” pályázatának második évadát ismét kiemelt érdeklődés kísérte. A tavalyi évhez hasonlóan két kategóriában lehetett nevezni a díjra: (1) magánszemélyeknek és egészségügyi szakembereknek, illetve (2) egészségügyi, oktatási intézményeknek, társadalmi, civil és gazdálkodó szervezeteknek. Idén összesen 110 nevezés érkezett, így az elmúlt két év során összesen 250 szívmelengető kezdeményezést ismerhettek meg közelebbről a szervezők. 

A beérkezett pályázatokat a belső zsűri pontozással értékelte a kiírásban megadott kritériumok alapján: hasznosság/fenntarthatóság, empátia/emberközeliség, újszerűség/kreativitás. A végső győzelemre is esélyes 12 döntős pályázat közül a Teva munkavállalói szavazták meg a győzteseket. 

A november 30-i ünnepélyes díjátadó rendezvényen Jelena Livšica kereskedelmi vezérigazgató elmondta, hogy a több országban is megrendezésre kerülő (angolul „Humanizing Health Awards” nevű) programot azért hozta létre a Teva, hogy a legjobb pályázatok elismerésén túl felhívja a figyelmet a betegközpontú kezdeményezések fontosságára. Tóth Mariann, a vényköteles üzletág igazgatója a belső zsűri nevében kiemelte: lenyűgöző látni, milyen sokan vagyunk, akik szeretnénk többet tenni, s hogy ezt a közös küldetést mennyire változatos módon lehet szolgálni. 

Az Emberarcú Egészségért díj 2023 győztes pályázatai 

Magánszemély és egészségügyi szakember kategória 

Csörszné Pál Anna Klaudia: Ingyen szemöldöktetoválás kemoterápián átesett hölgyek számára

A kozmetikusként és sminktetoválóként dolgozó Csörszné Pál Anna projektje személyes érintettségből fakad, példaképe, a nagymamája rákban hunyt el, így megtapasztalta, hogyan veszíthetik el fokozatosan nőiességüket a daganatos betegek a kezelések előrehaladtával. Felajánlásával rajtuk kíván segíteni. 

Dr. Kulja András Tivadar: Közérthető és hiteles online egészségügyi edukáció - az informáltabb betegekért

A nyertes által hazánkban elsőként elindított egészségedukációs TitTok-csatorna 2 év alatt 332.000 követőre tett szert. A sebész szakorvosjelölt, egyetemi oktató szerint az egészségügyi dolgozóknak igazodnunk kell az emberek megváltozott információ fogyasztási szokásaihoz, hogy a közösségi média platformokon is fel tudják venni a harcot a betegeket megtévesztő oldalakkal szemben. 

Egészségügyi, oktatási intézmény, társadalmi, civil és gazdálkodó szervezet kategória 

Démétér Alapítvány: Démétér program a csontvelő-transzplantáción átesett gyermekekért

A Démétér Ház, amellett hogy biztosítja a vidékről kórházba kerülő gyerekeknek a szüleik állandó jelenlétét, tanulási lehetőséget, pszichológust és programokat is kínál, ezzel is könnyebbé téve az itt töltött időt és csökkentve az izolációt. Az egyedülálló rehabilitációs program már közel 800 családnak könnyítette meg a betegséggel töltött hónapokat. 

TámUgatók Terápiás és Segítőkutyás Alapítvány: Hogyan változtatják meg a kutyák egy hospice ellátást végző osztály légkörét

Az alapítvány speciálisan képzett segítőkutyákkal támogatja az egészségügyi, pszichológiai, szociális vagy más területen nehézségekkel küzdők életét. Egy hospice osztályon óriási szükség van a vidám pillanatokra, az érintésre, a kapcsolódásra, az odafigyelésre, mindenre, amit egy kutya – kedves lényével és feltétel nélküli szeretetével – adni tud, legyen szó végstádiumú betegekről, hozzátartozókról vagy dolgozókról. 

Az Emberarcú Egészségért díj 2023 zsűrijének különdíja 

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI): Traumaérzékeny nőgyógyászati ellátás hajléktalan élethelyzetű nők számára

A BMSZKI tavaly októberben Magyarországon elsőként traumaérzékeny nőgyógyászati szakellátást hozott létre hajléktalan hölgyeknek. A nők hajléktalanná válása mögött az esetek felében valamilyen bántalmazás áll: családon belüli vagy kapcsolati erőszak, szexuális abúzus. Az alapgondolat, hogy bárki, aki belép az ajtón, hordozhat magában olyan sebeket, amelyek megnehezíthetik számára a vizsgálaton való részvételt. 

A győztes pályázatok nyereménye egyenként bruttó 1,000,000 forint, a további nyolc, döntőbe jutott pályázat nyereménye bruttó 100,000 forint. Elismerő okleveleiket szintén a november 30-i díjátadó rendezvényen vehették át a döntős pályázók: (1) Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére (2) Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház, Kecskemét, Pszichiátriai Osztály és Járóbeteg Szakellátás (3) Bódi-Kéki Kira (4) Czuppon Krisztina (5) Dr. H. Nagy Katalin (6) Magyar Rákellenes Liga (7) Dr. Markó Gábor (8) Plüss Kommandó. 

A győztes pályázatokat a szervező Teva Gyógyszergyár Zrt. hamarosan részletesen is bemutatja a honlapján.

Legolvasottabb cikkeink