• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szívgyógyászok szívből ajánlják szakmájukat

Hírek Forrás: MKT

Óriási sikerélményt nyújt egy fiatal kardiológusnak, hogy sok betegének javíthatja az életminőségét.

Fiatal és már tapasztalt kardiológusok értékelték a szívgyógyászatot, s azt: miért olyan sikeres ez a szakma Magyarországon. Az idei, sorrendben a XXIV. Ifjúsági Kardiológus Napokon a 35 évnél fiatalabb szakemberek cserélték ki tapasztalataikat, ismerték meg a ma talán legdinamikusabban fejlődő orvosi területet újdonságait.

Idén, immár 24. alakalommal találkoztak fiatal kardiológusok a Magyar Kardiológusok Társasága Ifjúsági Bizottságával karöltve szervezett Ifjúsági Kardiológusok Napokon. A cél a tapasztalatcserén kívül az volt, kedvet csináljanak a döntés előtt álló fiatalok számára ehhez a szakmához.

Miért is jó kardiológusnak lenni?,,A kardiológia egy rendkívül dinamikusan fejlődő tudomány. Sokrétű, változatos, orvosi részről a kognitív kihívás nyújtja a pálya varázsát" - mondja dr. Nagy-Baló Edina, az MKT Ifjúsági Bizottságának elnöke, aki fiatal kardiológusként naponta éli meg a sikert, a kihívást és az elismerést.

"A tudomány folyamatosan fejlődik, így az állandó önképzés elengedhetetlen, ez tovább színesíti a napi rutint. A kardiológiában nyújtott kezelés a betegek egy nagyon széles körének nyújt megoldást a panaszaira, gyakran ez nemcsak az életminőséget javítja, hanem ennek köszönhetően tovább is élhetnek a betegek. Ez pedig nekünk is óriási sikerélmény. Emellett pedig ma már olyan kezelési eljárások is elérhetőek a kardiológiában, például a katéter abláció bizonyos ritmuszavarok esetén, amelyek kuratív beavatkozásnak minősülnek, azaz a betegek az eljárással teljes gyógyulást érhetnek el, gyógyszerszedésre sincs szükség"- sorolja a fiatal orvos.

És hogy honnan tudja egy fiatal, hogy ez az ő útja? ,,Erre a kérdésre mindenkire érvényes választ nehéz adni. Fiatalként nem látjuk előre, hogy mit hoz a jövő, a befektetett munka hogyan térül majd meg. Éppen ezért azt gondolom, hogy a legfontosabb arra figyelni pályaválasztáskor, hogy a munka örömöt adjon. Az az ember, aki azzal foglalkozik, amit szeret, nem érzi kötelezettségnek azt, hanem valamelyest hobbiként tekint rá, így sokkal nagyobb erőbedobással végzi. Az örömmel végzett munka pozitív visszacsatolása jelezheti, hogy az út jó"- mondja dr. Nagy-Báló Edina, aki próbálja a jövőt is bemutatni, hogy milyen is lesz a szívgyógyászat 20 év múlva.

,,Húsz évre előre jósolni nehéz. Az evidenciákon alapuló orvoslás biztosan megmarad. A jelenleg jól működő diagnosztikus és terápiás eljárások mellett abban remélhetünk változást, hogy a még nem kiforrott kezelési eljárások megtalálják helyüket a gyógyításban. Reményeink szerint jelentős előrelépést tehetünk azokon a területeken, ahol ugyanaz a kezelési eljárás az egyik beteg esetében megfelelő, míg látszólag ugyanabban a betegségben szenvedő betegtársánál nem hoz érdemi javulást. Ha ezeket a kérdéseket helyére teszi a tudomány az elkövetkező 20 évben, az már nagy ugrásnak tekinthető.

A robottechnológia már manapság is használatos eljárás a kardiológiában, például a ritmuszavarok katéteres kezelésében. A génterápia még bontogatja szárnyait, számos kardiológiai betegségnek már ismert a genetikai háttere, ezek egy részének megfelelő kezelést nem tudunk nyújtani. A génterápia új irányzatot jelenthet, és teoretikusan hatékony terápiát biztosíthat a kardiológiában is"- tette hozzá a doktornő.