• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szívügyünk a diabétesz - országos kampány indul

Hírek 2021.04.28 Forrás: Weborvos Szerző:
Szívügyünk a diabétesz - országos kampány indul

A diabétesz szövődményei miatt 25-szörös a kockázata a vakságnak, 17-szerese a veseelégtelenségnek.

Nem elégszer hangzik el, hogy milyen veszélyes kór a cukorbetegség. Hiszen a diabétesz szövődményei miatt 25-szörös a kockázata a vakságnak, 17-szerese a veseelégtelenségnek és ötszöröse a lábamputációnak, amelyből naponta 10-et végeznek el. A statisztikák szerint a diabéteszesek jóval korábban halnak meg, mint a betegséggel nem érintettek és ennek eredete 75 százalékban a keringéssel függ össze. Nem véletlenül adták a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Életmód Orvostani Társaság most induló, közös országos kampányuk címéül a „Szívügyünk a diabéteszt”.

A kampány egyszerre szól az orvosokhoz és a betegekhez, hiszen fontos, hogy a gyógyítók és a diabéteszesek is tisztában legyenek a szív érintettségével, azzal, hogy a 2-es típusú diabétesz nem pusztán "cukor" betegség, hanem a kardiovaszkuláris- és anyagcsererendszert, valamint a vesét is érintő kórkép. Annak érdekében, hogy az érintettek megismerjék az új, már nemcsak a vércukorszintet, hanem a kardiovaszkuláris kockázatokat is csökkentő terápiákat orvosi továbbképzéseket szerveznek és a betegeknek honlapot indítanak www.szivugyunkadiabetesz.hu címen.

A cukorbetegek halálozása 75 százalékban keringési eredetű. Ezen belül háromnegyede koszorúérbetegség, negyede agyérbetegség és alsó végtagi verőér szűkület miatt következik be - mondta dr. Kempler Péter professzor a kampányt elindító sajtótájékoztatón. A Magyar Diabetes Társaság (MDT) elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a diabéteszeseknél a koszorúérbetegség már fiatalabb korban jelentkezik, súlyos formában és gyakori, hogy két vagy három ér is érintett.

A professzor arról is beszélt, hogy fontos megértetni a betegekkel, ők is felelősek az állapotukért, ugyanis a legtöbbet akkor tudják tenni értük az orvosok, amikor még kezdeti stádiumban van a diabétesz. A probléma az, hogy eleinte még nincsenek vagy minimálisak a tünetek, ezért a betegek nem igazán motiváltak betartani az orvosok utasításait. Később viszont, amikor már érintett a szív, a vese, a lábak, már hiába sokkal közreműködőbbek a páciensek, kevés a kezelési lehetőség. Ezért is üdvözlendő ez a mostani kampány, amely nagyban segítheti a betegedukációt – tette hozzá az MDT elnöke.

A betegek leginkább az életmódváltoztatással segíthetik saját gyógyulásukat. Hiszen a 2-es típusú diabétesz tipikusan az egészségtelen táplálkozással, mozgáshiánnyal összefüggő, főként életmódbetegség – mondta dr. Babai László. A Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke hangsúlyozta, a betegség kezdeti stádiumában tehát nagy eredményeket lehet elérni például a táplálkozás megváltoztatásával, a fizikai aktivitás növelésével, a dohányzás elhagyásával, a megfelelő alvással. Hogy az életmód mekkora hatással van az egészségre jól példázza az Egészségügyi Világszervezet célkitűzése, amely szerint ha a teljes lakosság szintjén 10 százalékkal nőne a fizikai aktivitás, 25 százalékkal csökkenne a szív-érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganat, cukorbetegség és krónikus légúti megbetegedések okozta korai halálozás kockázata – tette hozzá dr. Babai László.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink