• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szlovákiában is kimutatták a koronavírus új változatát

Hírek 2021.01.05 Forrás: MTI
Szlovákiában is kimutatták a koronavírus új változatát

Egész Angliára zárlatot rendelt el a brit kormány, Franciaországban felgyorsították az oltási kampányt. Külföldi hírek.

Szlovákiában is kimutatták a koronavírus új változatát
Szlovákiában is megerősítették a koronavírus új, elsőként Anglia déli területein terjedni kezdett változatának jelenlétét - jelentette Marek Krajcí egészségügyi miniszter közlésére hivatkozva hétfőn a TASR szlovák hírügynökség. A tárcavezető arról számolt be, hogy az ország keleti részében lévő nagymihályi (Michalovce) járásból származó néhány mintában sikerült kimutatniuk az új változatot, amelyet "angol törzsnek" nevezett.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ kedden közzétett adatai szerint vasárnap több mint háromezer PCR típusú tesztet végeztek el Szlovákiában, s ezek alapján 636 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban az új fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és decemberben további emelkedésnek indult.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma december elején emelkedett átlagosan napi kétezer fölé, az elmúlt egy hétben pedig háromezer körül volt.

Az országban a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 188 ezer személynél mutatták ki a koronavírust, és eddig már csaknem 1,5 millió ilyen típusú vírustesztet végeztek el. A gyógyultnak nyilvánítottak száma valamivel több mint 130 ezer. Jelenleg 2771 fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos források 2521 halálesetet tulajdonítanak a kórnak.

Horvátországban csökkent, Szlovéniában enyhén nőtt az esetszám
Horvátországban csökkent, Szlovéniában enyhén nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok keddi sajtótájékoztatóján.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója kiemelte: a múlt héten 48 százalékkal esett vissza a fertőzöttek száma az országban azt megelőző héthez képest. Az elmúlt két hétben a százezer főre vetített megbetegedések száma 435 volt. Ezzel Horvátország az ismert fertőzéses esetek számának növekedését tekintve a középmezőnyben foglal helyet az Európai Unióban - tette hozzá.

A sajtótájékoztató után a válságstáb tagjai a kamerák előtt oltatták be magukat a koronavírus elleni vakcinával. Horvátországban eddig 13 798 embernek adták be az oltást, zömében idősotthonok lakóinak.

Az elmúlt 24 órában 1071 új fertőzöttet azonosítottak Horvátországban, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 214 390-et. Hétfőn 53 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma 4179-re emelkedett. Kórházban 2390 beteget ápolnak, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában hétfőn 2501-gyel 128 313-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 30 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2868-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1193-an vannak kórházban, 188-an intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő elmondta: hétfőn nagyon sok tesztet is végeztek az országban. Az ingyenes gyors antigén tesztekből 17,5 ezret, ezek 4,7 százaléka lett pozitív.

Szlovéniában az új esetek száma százezer főre vetítve az elmúlt hét nap adatai alapján 1570, az azt megelőző héten ez a szám 1493 volt.

Ukrajnában ismét ötezer fölötti új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában keddre ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, a megelőző napihoz képest ezernél is több, ötezer fölötti új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, továbbá kétszáznál több elhunytat, de a gyógyultak száma is kiemelkedően magas volt.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 5334 új esettel 1 083 585-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 202 áldozattal 19 129-re. Eddig 747 408-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 14 ezren, az aktív betegek száma így csaknem kilencezerrel 317 048-ra csökkent.

Előző nap a legtöbb új beteget, 846-ot megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel - közölte Vitalij Klicsko főpolgármester. Kijevben az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 114 ezret, az elhunytaké pedig 26-tal 2003-ra emelkedett.

Előző nap az országban 1280 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján részben megerősítette azt az előző nap a médiában megjelent információt, amely szerint a már bejelentett, január 8-tól életbe lépő háromhetes szigorított karantén ideje alatt nem lehet majd a szupermarketekben sem ruhaneműket, sajtótermékeket és több más fogyasztási cikkek árusítani, csak kizárólag élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodási, és illatszereket, valamint állateledeleket, magvakat és növényvédőszereket. Kiemelte ugyanakkor, hogy a háztartási vegyszerek árusításának engedélyezéséről, illetve tilalmáról viszont még nem döntöttek, erről a keddi kormányülésen hoznak határozatot.

Január 8-24. között a kormány korábbi közlése szerint várhatóan szünetelni fog az oktatás az iskolákban, továbbá a kávézók, bárok, éttermek kizárólag elvitelre dolgozhatnak majd. Ezen felül csak az élelmiszereket, gyógyszereket illat- és háztartásiszereket, illetve állateledeleket árusító üzletek tarthatnak nyitva. A közösségi közlekedés viszont változatlanul működni fog.

Egész Angliára zárlatot rendelt el a brit kormány
Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése végett. A kedden nulla órától érvénybe lépő intézkedést Boris Johnson miniszterelnök jelentette be hétfő esti televíziós beszédében.

Johnson hangsúlyozta ugyanakkor: már folyamatban van az ország történetének legnagyobb oltási kampánya, az Egyesült Királyságban több ember kapta meg a koronavírus elleni oltást, mint Európa többi országában együtt, és a kormány várakozása szerint a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból már február közepére mindenkinek beadják a vakcina első dózisát.

Ez azt jelenti, hogy másfél hónapon belül az idősotthonok összes lakója és gondozóik, a 70 éven felüli korosztály minden tagja, az egészségügyi és a gondozói hálózatok első vonalában dolgozók, valamint a krónikus betegségek miatt különösen veszélyeztetettek mindegyike részesül a védőoltásban - mondta.

Johnson kiemelte, hogy mindez lehetővé teszi majd számos olyan korlátozás feloldását, amelytől az ország hosszú ideje szenved, különös tekintettel arra, hogy hétfőn elkezdődött az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által közösen kidolgozott oltóanyag országos alkalmazása is.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcina a második olyan oltóanyag a Pfizer és a BioNtech közös vakcinája után, amelynek forgalmazása megkezdődött az Egyesült Királyságban.

Boris Johnson tájékoztatása szerint azonban most még szükség van az eddigieknél is szigorúbb korlátozásokra.

Ennek jegyében keddtől Anglia lakossága újból csak a legindokoltabb esetekben - például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy testmozgás céljából - hagyhatja el otthonát, illetve akkor, ha valaki családon belüli erőszakcselekmény elől kénytelen menekülni.

Munkába is járhatnak azok, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható. A munkába utazástól eltekintve azonban mindenkinek törekednie kell arra, hogy faluján, községén belül maradjon, vagy abban a városrészben, ahol lakik.

Az iskoláknak a február közepén esedékes télvégi szünetig online oktatásra kell átállniuk - bár az óvodák nyitva maradhatnak -, és a szabadtéri sportlétesítményeknek is be kell zárniuk. Az élsport tervezett rendezvényeit - köztük az első osztályú angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League mérkőzéseit - ugyanakkor közönség nélkül meg lehet tartani.

A szabadtéri testmozgást napi egy alkalomra kell korlátozni, és lehetőleg egyedül vagy legfeljebb egy másik emberrel lehet végezni.

A rendelet megfogalmazása szerint az Angliában lakók nem hagyhatják el otthonukat azért, hogy velük nem egy háztartásban élő emberekkel közterületen, összejövetel céljából találkozzanak.

Az egész Angliára egységesen kiterjedő új korlátozások felváltják az eddigi sávos rendszert, amelynek alapján az egyes országrészekben eltérő, a helyi járványhelyzetnek megfelelő készültségi fokozatok voltak érvényben.

Az Egyesült Királyságban az utóbbi napokban rendre 50 ezer felett járt a szűrővizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma a korábbi hetek 20-25 ezer, tesztekkel kiszűrt átlagos új napi esetszáma után. A brit egészségügyi minisztérium kimutatása szerint a hétfő estével zárult 24 órában 58 784 új fertőzést regisztráltak országszerte; ez a legmagasabb napi fertőzési szám a tömeges tesztelések kezdete óta.

Franciaországban felgyorsították az oltási kampányt
Több ezer embert oltottak be hétfőn a koronavírus-ellen Franciaországban, és az elkövetkező napokban a kampányt kiterjesztik minden legalább ötvenéves egészségügyi dolgozóra - jelentette be a kormány, amelyet az ellenzék hevesen bírált az oltási program lassúsága miatt. Az eredeti tervek szerint januárban csak az idősotthonok lakói és dolgozói vehették volna fel az oltást.

Jóllehet több mint 65 ezren vesztették életüket a járvány szövődményeiben, a nyolc nappal ezelőtt kezdett oltási program keretében január 1-ig alig 516 ember vehette fel az oltást, miközben a szomszédos országokban már meghaladta a több százezret a beoltottak száma.

Az egészségügyi miniszter a párizsi Hotel-Dieu kórházban kialakított oltóközpontban elmondta: országszerte hasonló központokat hoznak létre. "Ma este 27 központban, ahol van már oltóanyag, megkezdik az egészségügyi dolgozók beoltását" - mondta a tárcavezető.

"Holnap estig vagy szerdára megnégyszerezzük a központok számát, ami azt jelenti, hogy mintegy száz kórházban be tudjuk oltani az ott dolgozókat, illetve a házi orvosokat. Kijelenthetem, hogy a mai napon már több ezer embert oltottunk be az országban" - tette hozzá.

A kormány jelezte, hogy az idősotthonokba szállítandó dózisokat megduplázza, és a kiszállítást felgyorsítja, és februárra az idősotthonokon és a kórházakon kívül is megnyílnak az oltóközpontok az idősebbek számára. A cél továbbra is az, hogy március végéig 5-10 millióan felvegyék az oltást országszerte.

Az egészségügyi tárca hétfő este közzétett adatai szerint a év végi ünnepek hatása még nem érződik a mutatókban. Az elmúlt 24 órában csak 4022 új estet tártak fel, ugyanakkor 1258 betegfelvétel történt a kórházakban, ahol jelenleg 25 ezer fertőzöttet ápolnak, közülük 2666-an vannak intenzív osztályon, 245-tel többen, mint vasárnap. Az elmúlt 24 órában az elhunytak száma 378-cal 65 415-re emelkedett.

Spanyolországban több mint 30 ezerrel nőtt az igazolt esetek száma
Több mint 30 ezerrel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma január első napjaiban - ismertette az idei első országos járványügyi összesítést María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa hétfőn Madridban. A szakember tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 4420 esetben diagnosztizáltak fertőzést az elvégzett vizsgálatok.

A járvány kezdete óta azonosított esetszám közelít a kétmillióhoz, a halálos áldozatok száma már meghaladta az 51 ezret. Az elmúlt egy hétben 397-en hunytak el a fertőzés következtében.

Országos átlagban százezer emberből 272-en fertőzött, december 10-én számuk még 189 volt, a járvány terjedése azóta fokozódik.

Salvador Illa egészségügyi miniszter a madridi sajtótájékoztatón kitért arra, hogy Spanyolország eddig 718 ezer adagot kapott a Pfizer és a BioNtech által kifejlesztett védőoltásból, legutóbb épp hétfőn. Az oltást eddig több mint 82 ezer embernek adták be.

A spanyol sajtó a tartományokra hivatkozva arról számolt be vasárnap, hogy az egy hete megkezdődött oltási kampány logisztikai problémák és az ünnepi időszak miatt a tervezettnél jóval lassabban zajlik.