• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szlovéniában is azonosították a vírus indiai változatát

Hírek Frissítve 2021.05.13 Forrás: MTI
Szlovéniában is azonosították a vírus indiai változatát

Már Oroszországban is megjelent a vírusmutáció, a kórokozót Uljanovszkban tanuló indiai diákoknál azonosítottak.

Szlovéniában is azonosították a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát - közölte a helyi média szerdán, az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisra hivatkozva.  Az indiai variánst a ljubljanai orvostudományi egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Intézete (IMI) mutatta ki egy április 20-án vett mintából, és töltötte fel a globális adatbázisba.

Miroslav Petrovec, az IMI igazgatója nem nyilatkozott az ügyben a helyi médiának. Várhatóan a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján számol be róla, amikor az új vírusvariánsok szlovéniai terjedéséről ad tájékoztatást, melyek között a legelterjedtebb a brit változat - írták a lapok.  A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok. A kutatások első eredménye szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a mutációra, amit a WHO aggasztónak nevezett a napokban.

Oroszországban is megjelent az indiai variáns

    Moszkva, 2021. május 13., csütörtök (MTI) - Oroszországban is megjelent a koronavírus indiai variánsa, a kórokozót Uljanovszkban tanuló indiai diákoknál azonosítottak - jelentette csütörtökön a Kommerszant című orosz napilap.  Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) uljanovszki területi igazgatósága a Kommerszantnak elmondta, hogy a variáns jelenlétét az uljanovszki állami egyetem 16 indiai diákjának Covid-tesztjében mutatták ki.

A Roszpotrebnadzor szerint 130, az egyetem orvosi karán tanuló diák érkezett Indiából a Volga menti nagyvárosba áprilisban, májusban pedig további 18. Borisz Kosztyisko rektor közlése szerint a diákok koronavírustesztje még negatív eredményeket mutatott a határon. A megérkezésüket követően megismételt tesztek azonban már 60 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést, közülük 16 esetében pedig az indiai vírustörzset azonosították, mindnyájukat koronavírus-fertőzötteket kezelő kórházakba vitték.

A Roszpotrebnadzor regionális igazgatósága szerint kizárt, hogy az indiai variáns kijusson a megfigyelőből - ahová korábban az indiai diákokat helyezték - és a koronavírus-fertőzötteket kezelő kórházakból. A regionális kormányzat közölte: bízik a hatóság következtetéseiben, de szükség esetén kész további lépéseket tenni.

A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb a korábban ismert variánsoknál, a kutatások első eredménye szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a mutánsra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közölte, hogy az indiai változatot globális aggodalomra okot adó variánsként azonosították.

 

Legolvasottabb cikkeink