• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szolgálatba állnak a balatoni elsősegélynyújtók

Hírek Forrás: Weborvos

Mintegy háromszáz képzett vöröskeresztes elsősegélynyújtó vigyáz a strandolókra a Balatonon ezen a nyáron is.

A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata idén 12 Balaton-parti település 17 strandján indult el. A szolgálatban részvevő közel 300 fiatal július 1-je és augusztus 20. között minden nap délelőtt 10 és este 6 óra között látja el a vízben és vízparton szerzett sérülések.

A szolgálat balatonlellei szezonnyitó sajtótájékoztatóján a Vöröskereszt munkatársainak segítségével ezúttal nem a leggyakoribb strandsérülések elevenedtek meg, hanem váratlan helyzetek elé állították az elsősegélynyújtókat. Így fordulhatott elő, hogy a szituáció szerint, a fiataloknak a szervezet főigazgatójának sérüléseit kellett ellátniuk, aki épp a sajtótájékoztató helyszínére igyekezett kerékpárjával, de a strand közelében balesetet érte.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat rendkívül népszerű a Balaton parti települések körében mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy idén kilencedik éve indítja el a Magyar Vöröskereszt. A szolgáltatás ingyenes az önkormányzatok számára, ugyanakkor a Magyar Vöröskeresztnek minden évben nagy kihívást jelent a program költségvetésének előteremtése. A 17 millió forintos összköltségvetésű balatoni programot ezúttal is teljes egészében vállalati támogatásokból és adó 1 százalékos felajánlásokból valósította meg a Vöröskereszt.

Az elsősegélynyújtók idén is a Synaptel által, a Telenor támogatásával fejlesztett okostelefon alkalmazás segítségével is rögzítik az eseteket. A megoldás elsősorban az ellátott esetek pontos adminisztrációját, utólagos kiértékelését, és a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkájának fejlesztését támogatja. A Telenor a közösen fejlesztett alkalmazás mellett okostelefonokat és Hipernet 4G elérést is biztosít a Vöröskeresztnek.

A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata minden évben támogatók bevonásával valósul meg. A BESZ-t pénzbeli támogatással a Balatoni Fejlesztési Tanács, az Uniqa Biztosító Zrt., az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Brit Vöröskereszt közreműködésével a Canon Europe segítette. Balatonudvari Község Önkormányzata fontosnak tartja a szolgálatot a település strandjain, ezért idén is képviselőtestületi határozatban döntött a támogatásról. A Coca-Cola az elsősegélynyújtók folyadékpótlásáról gondoskodik, a Nestlé Hungária Kft. Maggi instant leveseket ajánlott fel. A VitaPlus Kft. több mint 600 kalcium pezsgőtablettát és 2000 after sun sprayt adományozott, a BonAppetit pedig minden ételéből 15% kedvezményt ad az önkénteseknek. Az EMD Hungary Kft. defibrillátorokat biztosít, a Freesia pedig az elsősegélyládák feltöltését segítette.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat fiataljai 2007 óta 27 245 sérülést láttak el. A szolgálat indulása óta négyszer történt közvetlen életmentő beavatkozás. Idén is lesz defibrillátor az elsősegélynyújtó önkénteseknél.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatban résztvevő települések és strandok

Legolvasottabb cikkeink