• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Demonstráltak az egészségügyi dolgozók

Egészségpolitika Forrás: Weborvos - MTI Szerző:

Már több százan aláírták: ha szeptember 30-ig nem kapnak jelentős béremelést, felmondanak.

Jobb munkakörülményeket, a betegek ellátásához jobb eszközöket és béremelést követelt több ezer egészségügyi dolgozó szerdán Budapest belvárosának több pontján. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által szervezett demonstráción csaknem 4,5 ezren, a most tőlük függetlenül megtartott, az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség tüntetésén körülbelül háromszázan voltak. A MESZK Kossuth téri rendezvényén bejelentették: amennyiben szeptember 30-ig nem kapnak jelentős, látható béremelést az egészségügyi szakdolgozók, felmondanak. Az erről szóló szándéknyilatkozatot már több százan aláírták, és várhatóan a közeljövőben még sokan csatlakoznak, mondta újságíróknak Balogh Zoltán a MESZK elnöke. Az Akciószövetség József nádor téri megmozdulásán a Weborvos kérdésére Kiss László, a FESZ elnöke azt mondta: megvizsgálják a kamara kezdeményezését, és amennyiben jogilag rendben van, ők is csatlakoznak.

Az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon tartott MESZK megmozdulás résztvevői a Jászai Mari téren gyülekeztek. Idevárták vidékről a kollégákat, körülbelül 50 buszt, azaz 3 ezer szakápolót. A demonstrálók egységesen fehér pólóban, sokan fehér lufival érkeztek. Többen magukkal hozták, táblaként feltartották azokat a szinte már hordhatatlan, szakadt munkaruhákat, amelyekben dolgozniuk kell. De úgy tűnt: van még ennél is lejjebb, hiszen sokaknak még ez sem jutott.

„Nincs mivel dolgozni, nincs mit felvenni, alig van ágy, nincs gyógyszer, azt a betegeknek maguknak kell behozni!" – mondta egy csákvári ápolónő, aki 8 év munkaviszony után 72 ezer forintot visz haza. Mindezt úgy, hogy havonta 6-7 éjszakát kötelező túlóráznia.

„A vérünket adjuk ezért a hivatásért, de nem kapunk cserébe semmit" – jegyezték meg keserűen borsodi szakdolgozók. Egyikük mesélte, hogy 29 év munka után 300 forintos óradíjért áll készenlétben. Számukra nem jelent még kis segítséget sem a júliustól érvényes alapbéresítés, ugyanis a pótlékokra szánt összegre egy konkrét keret van, az független az egyéni illetményektől.

„Tulajdonképpen még pénzt sem kérnénk, csak legalább azt, hogy cseréljék ki a betegek gyógyulását már egyáltalán nem segítő 30-40 éves eszközöket!" – jelentette ki egy kardiológián dolgozó szakápoló. Elmondása szerint, ha a tapasztalt nővérek nem lennének, és nem vennék észre maguktól a kamra fibrillációt, sok páciens már meghalt volna, hiszen az öreg monitorok alig mutatnak valamit.

Az egyik miskolci ápolónő azt is elmondta, fáj nekik az, hogy az ugyanazokért a célokért, az ő érdekeikért kiálló két szervezet a MESZK és az Akciószövetség külön demonstrál. Szerinte ahhoz, hogy elérjék, amit akarnak, össze kellene fogni, hiszen már most is „sokan hőbörögnek, de még ide sem jöttek el, mert azt mondták, úgysem lesz eredménye.

Nemcsak kórházi dolgozók jöttek el a demonstrációra, képviseltették magukat az alapellátásban tevékenykedők is. Egy orosházi fogászati asszisztens 3 szakvizsgával 30 év munka után nem érti, hogy miért maradnak mindig ki a bérrendezésből. Mint a hátán viselt feliratból: „Vár Norvégia", is kiderül, szerinte sincs nagyon más megoldás, mint a kivándorlás. Debreceni védőnők is azt remélték, idén a hálózat 100. születésnapján kapnak némi bérfejlesztést, de „nekünk nem jár, csak a szánk!" – mondta némi szarkazmussal az egyikük.

A szakdolgozók a Jászai Mari térről a Kossuth térre vonultak. Menet közben a felvezető autó kihangosítóján azt a tizenkét pontot sorolták, amelyekben az egészségügyi szakdolgozók követeléseiket már hónapokkal ezelőtt megfogalmazták a kormánynak. Ezek között egyebek mellett szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény-emelést, cafeteria-rendszer bevezetését, új munkaruhákat, valamint az egészségügyi államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését kérték - tudósított az MTI.

A Kossuth téren a kamara elnöke, Balogh Zoltán beszédében is kiemelte, hogy a kormánynak kiszámítható életutat kell biztosítania ahhoz, hogy a szakdolgozóknak egy helyen, egy fizetésből meg lehessen élni, és ne vándoroljanak ki külföldre. Amiatt is fontos a kiszámítható életpálya, hogy a fiatalok számára vonzó legyen ez a hivatást. "Nem kívánunk mást, csak biztonságot, kiszámítható életutat itthon, Magyarországon" - hangoztatta az elnök.

Irinyi Tamás szegedi osztályvezető ápoló az egybegyűltekhez szólva azt mondta: ugyan az egészségügyi dolgozók ünnepnapja van, de a szakdolgozóknak nincs mit ünnepelni. Szóvá tette, hogy a június 15-i, egészségügyről rendezett parlamenti vitanapon a kormánypárti képviselők alig voltak jelen, akik pedig ott voltak, irreális képet festettek az ágazatról.

A döntéshozóknak "fel kellene fogniuk", hogy ápolók és eszközök nélkül nem lehet ellátni a beteget, ezek beszerzéséhez azonban pénz kell. A szónok hangsúlyozta, hogy nemcsak az egészségügyi dolgozókért demonstrálnak, hanem a betegekért is. "Mi elmehetünk, de a betegek itt maradnak" . Morális válság van az ágazatban. Ebből a válságból csak úgy lehet kilábalni, ha az ágazatot prioritásként kezeli a kormányzat - mondta.

A beszédek végén Balogh Zoltán petíciót adott át Dublinszki-Boda Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetőjének, aki azonban nem szólt a résztvevőkhöz, mert nem kapott nyilatkozattételi jogot. A petícióban jelezték: a szakdolgozók szándéknyilatkozatot írtak alá, amely szerint ha 2015. szeptember 30-ig nem történik határozott és számottevő bérfejlesztés a szakápolóknál, akkor életbe lép a munkaviszony megszüntetéséről szóló szándéknyilatkozatuk. A MESZK elnöke jelezte, hogy a petíciót az egészségügyi államtitkáron kívül eljuttatják a miniszterelnöknek és az emberi erőforrás miniszterének is.

A résztvevők a demonstráció végén egy vérhez hasonlító piros folyadékot tartalmazó fiolát tűztek fehér hungarocellből kivágott szívbe a Parlament főlépcsőjénél - írta az MTI.

Mindeközben a József nádor téren az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség tüntetésén több szakszervezeti vezető is felszólalt. A demonstráció résztvevői, köztük a híressé vált nővér, Sándor Mária fekete ruhában hallgatták a beszédeket. A tüntetők tábláin "Az egészségügy rabszolgái", "Mi segítünk mindenkinek, és nekünk ki segít?" feliratok voltak olvashatók. A színpadon a beszélők mögött például olyan táblát emeltek a magasba, mint "Olimpiai sportlétesítményekre 600 milliárd, kerítésre 20 milliárd, béremelésre 13 milliárd".

A felszólalók közül Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke - utalva a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Kossuth téri rendezvényére - arról beszélt: abba kell hagyni a szervezetek közötti széthúzást, és együtt kell küzdeni a kitűzött célokért. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, nem külön ágazati összefogásra van szükség. Bírálta a Nemzetgazdasági Minisztériumot, amelyik "leckét ad a világnak", de közben nem beszél kivándorlásról, a szociális olló nyílásáról, és a kormány modernizációnak álcázva veri szét az oktatást és az egészségügyet.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke azt mondta, hogy az egészségügyi dolgozók csak magukra számíthatnak, de képesek rá, hogy elérjék a végső céljukat. Kiemelte, megalázó a hálapénz, és ők nem akarnak ebben a "szoft korrupt" rendszerben dolgozni. Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta, hogy követeléseik között élhetőbb egészségügyet, megfelelő béreket követelnek, olyan bérszintet, ami miatt nem kell külföldön munkát vállalni, és nem kell elfogadni hálapénzt. Hozzátette, ezen kívül biztosítani kell a megfelelő szakápoló-képzést. Bert van Caelenberg, a közszolgálati dolgozók nemzetközi szövetségének (Eurofedop) főtitkára azt mondta: ha van egy munkaerő-irányelv, de azt egyes országok nem tartják be, akkor az Európai Bírósághoz fordulnak.

Kiss László újságíróknak elmondta: amennyiben nem lép a kormány a szakdolgozók bérrendezésében, ők is megfontolják a felmondásokat, valamint azt, hogy vállalják-e az önkéntes túlórákat. Azt is közölte, hogy önállóan kívántak ez ügyben lépni, azonban a MESZK bejelentése miatt most megvizsgálják, hogy csatlakozzanak-e a kamara akciójához.

Az akciószövetség demonstrációjának résztvevői este átvonultak a József nádor térről a Kossuth térre, ahol „virrasztást" tartottak. A virrasztásra meghívták a pártok egészségügyi szakpolitikusait, akikkel egy vitafórumot terveztek. A fórumra számos ellenzéki párt elfogadta a meghívást, de a két kormánypárttól, a Fidesztől és a KDNP-től nem jött el senki. Az ellenzéki politikusok egyetértettek abban, hogy akár a mostani duplájára lehetne emelni az egészségügyi ágazatban dolgozók fizetését.

Legolvasottabb cikkeink