• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szűk elitbe került be a PTE Klinikai Központja

Hírek MA 15:34 Forrás: PTE ÁOK - Weborvos
Szűk elitbe került be a PTE Klinikai Központja

Az intézmény „Prime Site” minősítést kapott, amely lényegében egy „exkluzív klub” a sikeres kutatások érdekében.

Ünnepélyes keretek között, az IQVIA európai és magyarországi vezetői, a Pécsi Tudományegyetem vezetősége és a klinikai vizsgálatokban részt vevő kollégák jelenlétében hirdették ki az intézmény „Prime Site” minősítését szeptember 11-én a PTE Általános Orvostudományi Karán. Ezzel a minősítéssel a PTE Klinikai Központja egy nagyon szűk szakmai elit részévé vált. 

Reagálva a klinikai vizsgálatok folyamatos változásaira és kihívásaira az IQVIA (korábbi nevén Quintiles), egy szűk, elit vizsgálóhelyi kört, úgynevezett „Prime Site”-okat választott ki, melyek kiemelt szerepet kapnak a vizsgálatok sikeres lebonyolítása érdekében. Európa-szerte 13 országban összesen 19 ilyen vizsgálóhely működik jelenleg, a most megkötött megállapodás értelmében Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem csatlakozik harmadikként a „Prime Site”-ok közé.

 Az együttműködés célja, hogy elősegítsék a PTE betegei és vizsgálatvezetői számára a klinikai vizsgálatokhoz való hozzáférést, valamint javítsák ezek minőségét és hatékonyságát. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a betegek gyorsabban hozzáférjenek innovatív terápiákhoz, és hozzájárul ahhoz is, hogy a klinikai vizsgálatok mielőbb elindulhassanak. 

Dr. Bódis József, a Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy nagy szükség van tudományos műhelyekre, mert ezek nélkül „esélytelen, hogy klinikai vizsgálatokat végezzen bárki”. Emellett kiemlete, a Pécsi Tudományegyetem és a hozzá tartozó Klinikai Központ több évtizede kiváló tudományos műhelyként is működik. „Köszönöm a partnerünknek, hogy ebben a tevékenységben az ő munkájukkal, a minőségükkel hozzájárulnak, ahhoz, hogy egy új dimenzióban tudjunk ebben megjelenni” – emelte ki a kuratórium elnöke. 

„Reméljük, hogy fejlődni fogunk és megfelelünk majd az elvárásoknak” – mondta az együttműködés kapcsán dr. Miseta Attila, a PTE Rektora, aki rövid beszédében arra is kitért, szeretné, ha a jövőben sokkal jobban kihasználnánk a PTE Klinikai Központban rejlő lehetőségeket a klinikai kutatások terén.

Dr. Boncz Imre, a PTE Klinikai Központ stratégiai elnökhelyettese üdvözölte, hogy az intézmény egy olyan partnerrel dolgozhat együtt a jövőben, melynek ugyancsak nagy tapasztalata van az ún. big data-elemzések terén. „Európában a mai napig egyedülálló módon csak Magyarországon létezik országos egészségbiztosítási adatbázis, az ebből nyert adatvagyont 30 éve elemezzük és kutatjuk” – húzta alá dr. Boncz Imre, aki kiemelte a partneri együttműködések jelentőségét a kutatás-fejlesztés és az innováció területén is. 

„Az egyetem egyik legfontosabb feladata a K+F tevékenység, mely amellett, hogy jelentős tudományos eredményekkel is szolgál, bevételhez is juttatja az intézményt” – mondta dr. Tóth Kálmán, a PTE KKTT elnöke, aki szerint a pénzügyi források megfelelőbb elosztásával több szakembert lehetne visszaterelni a humán klinikai vizsgálatok irányába.

Dr. Veres László, az IQVIA RDS Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, több, mint 30 éve foglalkoznak kiszervezett klinikai vizsgálatokkal világszerte, a „Prime Site” programot, mely lényegében egy „exkluzív klub” pedig 15 évvel ezelőtt azzal a céllal indították, hogy hosszú távú stratégiai együttműködést folytathassanak olyan kórházakkal, intézményekkel, amelyeket klinikai és technológiai kiválóság jellemez.

Fotó: univpecs.hu