• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szülés otthon, vagy kórházban?

Lapszemle Forrás: intima.hu

Magyarországon 2011 óta kormányrendelet szabályozza, s határozza meg az otthonszülés feltételeit.

Újra felkavarta az indulatokat és az egy ideje elcsendesedett vitát az otthonszülés kérdése, az életre jövetel meglehetősen megosztó alternatív formájáról szakértőinket kérdeztük. Nem célunk, sem tisztünk állást foglalni a témában, pusztán szeretnénk bemutatni annak törvényi, szakmai és emberi oldalát, s azt: minden körülmény mellett a baba szempontja legyen mindig az első - írta az intima.hu.

Magyarországon 2011 óta kormányrendelet szabályozza, s határozza meg az otthonszülés feltételeit. A szabályozás szerint a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie. Rögzíti azt is, hogy azoknak, akik részt vesznek e szülészeti ellátásokban, milyen képzettséggel kell rendelkezniük, mi a feladatuk, a felelősségük, milyen hatáskörük és milyen dokumentációs kötelezettségük van. Alapvető követelmény a felsőfokú szülésznői végzettség, s a hozzá tartozó szülésznői regisztrációs kártya - ezt ötévente meg kell újítani. Ennek feltétele a pontgyűjtés ugyanúgy, mint a tanároknak, orvosoknak - tehát továbbképzéseken kell részt venni és gyakorolni a szakmát. Ezen felül szükség van újszülött-, és felnőtt újraélesztő tanfolyam elvégzésére is, melyeket szintén újítani kell rendszeresen. Mindezen felül előírás a felelősségbiztosítás is, ami jelen pillanatban elég húzós. Egyetlen biztosítótársaság volt hajlandó szóba állni a szakemberekkel, és miután nagyon kevesen vannak, azt gondolják, hogy a kockázat nagyon nagy, ezért a legmagasabb orvosi biztosítás besorolásba kerültek.

Ha a kismama úgy dönt, nem szeretne kórházban szülni, akkor terhessége 36. hétéig meg kell választania, hogy milyen egészségügyi szolgáltatónál és milyen felelős személlyel fogja a szülést lebonyolítani, akinek vagy munkaviszonyban, vagy szerződéses viszonyban kell állnia egy egészségügyi szolgáltatóval, vagy szülész-nőgyógyász szakorvosnak kell lennie, vagy pedig felsőfokú képzettségű szülésznőnek, de kell lennie legalább kétéves szülőszobai gyakorlatának, és szükséges, hogy korábban legalább ötven szülésnél igazoltan közreműködjön.
Otthon kizárólag a 37. és 41. hét között születhet egy magzat, illetve az anya első szülésnél nem lehet 18 évnél fiatalabb, vagy 40 évnél idősebb.

Az otthonszülést nem támogatja a társadalombiztosítás. A jogszabály részletezi a szükséges tárgyi és higiénés feltételeket is. Kimondja továbbá, hogy az otthonszülést nem támogatja a társadalombiztosítás, de ha közben kórházba kell szállítani az édesanyát vagy az újszülöttet, azt igen. Egy kórháznak egyébként legfeljebb húsz percen belül elérhetőnek kell lennie a helyszínről. A kismamának nyilatkoznia kell arról is, hogy tudomásul veszi: ha a szülést levezető felelős személy és, vagy a gyermekgyógyász úgy dönt, hogy őt vagy a babát kórházba kell szállítani, akkor ezt elfogadja. Ebben az esetben a magzat egészséges élethez való joga megelőzi az édesanya önrendelkezési jogát: ugyan a szülő nőnek alkotmányos joga eldönteni, hogy hol szeretné világra hozni a gyermekét, ha ezzel nem veszélyezteti gyermeke vagy önmaga életét. Talán ez a legfontosabb szempont, amelyet az Intima.hu szakértői is hangsúlyoznak. A szülész, a gyermeksebész és a bába véleménye a teljes cikkben.

Legolvasottabb cikkeink