• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tapasztalt orvosok betegei veszélyben?

Hírek Forrás: MTI

A régóta dolgozó kórházi orvosok betegei nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint az újoncokéi.

Az American Journal of Medicine című szakfolyóiratban közölt megállapítások szerint azok a páciensek, akiknek kezelőorvosai legalább húsz éve praktizáltak, hosszabb időt töltöttek kórházban és nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akiknek orvosa öt éven belül kezdett praktizálni. A meglepő, és a józan észnek elsőre is ellentmondó eredmény rávilágít, hogy az orvoslásban tevékenykedő szakembereknek naprakésznek kell lenniük a legújabb orvosi ismeretekben - hangsúlyozta Niteesh Choudhry, a Harvard orvosi karának munkatársa.

A tanulmányhoz William Southern kutatócsoportja több mint 6500 páciens egészségügyi adatait tekintette át, akiket 2002 és 2004 között a New York-i Montefiore orvosi központ oktatókórházában kezeltek. A vizsgálódás ideje alatt 59 különböző kezelőorvoshoz juthattak a kórházi felvételt követően a páciensek. A kutatók a praktizálás ideje alapján osztották szét az orvosokat: öt évnél kevesebb, 6-10 év, 11-20 év és 20 évnél hosszabb szakmai tapasztalatú csoportokba.

A tanulmány készítői ki akarták zárni annak hatását, hogy a saját páciensével másként viselkedhet a kezelőorvos, ezért csak azokat az eseteket vették be a tanulmányba, amikor a beteg és orvosa korábban nem ismerte egymást.

Amikor összehasonlították a leghosszabb és legrövidebb tapasztalattal rendelkező orvosok eredményeit, az derült ki, hogy előbbiek páciensei közül több halt meg a kórházban. Első pillantásra a különbség jelentős volt: 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a legtapasztaltabb doktorok páciensei a kórházban, és 50 százalékkal nagyobb kockázattal a hazatérésüket követő harminc napon belül.

Amikor azonban azt is figyelembe vették az elemzésben, hogy mennyire voltak betegek az egyes kezelőorvosokhoz került páciensek, akkor módosult a kép: a szerzők úgy találták, hogy csak az összetett orvosi problémával rendelkező páciensek voltak nagyobb kockázatnak kitéve a tapasztaltabb orvosoknál.

Southern kutatócsoportja azt is megállapította, hogy a beteg kórházban töltött ideje is függött a kezelőorvos tapasztalatától, ebben az is fontos szempont volt, hogy a kezelőorvos hány kórházi pácienst látott el éppen. Amikor nem voltak túlterheltek az orvosok, akkor a tapasztalat évszámától függetlenül nagyjából ugyanannyi ideig tartották bent a kórházban a pácienseket. Amikor azonban sok pácienst ápoltak, akkor a húsz évnél nagyobb tapasztalattal rendelkező orvosok átlagosan fél nappal tovább tartották bent a betegeket, mint az öt évnél rövidebb gyakorlattal bíró kezelőorvosok.