• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tárgyalhatják az új Ptk.-val összefüggő módosításokat

Hírek Forrás: Weborvos

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új Ptk. hatályba lépésével összefüggő törvénymódosításokat.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2014. március 15. napján lép hatályba. Az új Ptk. a magánjogi jogviszonyok eddigi legteljesebb körű szabályozását tartalmazza, így a korábbiaktól eltérően szabályozni fogja a családjogi jogviszonyokat és tartalmazza a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat is. Az egyes minisztériumok ezért felülvizsgálták a feladatkörüket érintő jogszabályokat és javaslatot tettek a kormánynak az új Ptk.-val összefüggő törvénymódosításokra. Az egyes törvényeknek az új Ptk. hatályba lépésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat - amelyet a közigazgatási és igazságügyi miniszter ma benyújtott az Országgyűlésnek - tartalmazza az új Ptk. alkalmazásával összefüggő valamennyi törvény módosítását - tudatta közleményben a KIM.

Az egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények vonatkozásában a cselekvőképesség, a kártérítési felelősség, a személyiségi jogok, és a termékfelelősség jogterületének újraszabályozása miatti terminológiai eltérések átvezetése, valamint a támogatott döntéshozatalnak, mint új jogintézménynek az adaptálása valósul meg.

A szociális és gyermekvédelmi tárgyú törvények módosítása elsősorban a terminológiai összhang biztosítását szolgáló pontosításokat vezeti át. A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítása – a fogalomhasználat összhangjának megteremtésén túl – tartalmi változásokat is magában foglal az örökbefogadás előkészítése és utánkövetése, a családba fogadás, a támogatott közvetítői eljárás, valamint a hivatásos gondnokok jogállása terén. Az örökbefogadás utánkövetésének bevezetése lehetőséget ad az örökbefogadó szülő támogatására; terápiával, személyes tanácsadással segíti mind az örökbefogadott, mind az örökbefogadó problémáinak megoldását.

A törvényjavaslat alapján a szülők eldönthetik majd, hogy maguk választanak közvetítőt teljes költségtérítés mellett, vagy a megyei szinten működő területi gyermekvédelmi szolgálatoknál működő mediátorokat veszik igénybe viszonylag alacsony költségtérítés ellenében.