• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Tavaly sem csökkent a nemi betegek száma

Hírek 2019.03.06 Forrás: Weborvos Szerző:
Tavaly sem csökkent a nemi betegek száma

Arányaiban továbbra is a fővárosban fertőződnek meg a legtöbben a szexuális úton terjedő betegségekben.

Valamivel kevesebb szifiliszes és klamídiás esetet regisztráltak tavaly az egy évvel korábbihoz képest, viszont trippert ötödével többen kaptak el, mint 2017-ben. Többek között ez derül ki az antsz.hu oldalra feltöltött, a szexuális úton terjedő betegségek 2018-as előfordulását összegző előzetes adatokból.

A nemi betegségek közül legtöbben a trippert vagy más néven a gonorreát kapták el tavaly: összesen 1163 esetet jelentettek (2017/1000 fő). A betegek többsége (974) férfi volt, a nők száma 189. A legtöbb eset Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében valamint Budapesten volt, főleg a 20-30 év közöttieket érintette.

A korábbinál csaknem 10 százalékkal csökkent tavaly a klamídiások száma: 827-en betegedtek meg, míg 2017-ben 904 volt a számuk. Ezt a kórt is jóval több, 626 férfi kapta el, mint nő (191) és arányaiban a klamídia is főleg a 20-30 évesek körében fordul elő. Területi megoszlásban a lakosság arányához képest itt is a főváros volt a legfertőzöttebb, de sok volt a beteg Baranyában, Somogyban és Hajdú-Bihar megyében is.

A szexuális úton terjedő betegségek közül a szifiliszesek száma is kissé kevesebb volt tavaly, mint egy évvel korábban: 2018-ban 671 esetet regisztráltak, míg 2017-ben 712-t. A férfi betegek száma több mint háromszorosa a nőkének: 517:154. A lakosság arányához képest sokan fertőződtek meg Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj megyében, de ebben az esetben is a legtöbb szifiliszes a fővárosban volt. A szifiliszt legtöbben kicsit később kapják el, mint a másik két nemi betegséget: előfordulási gyakorisága 25-29 év között a legmagasabb.

A gonorrea (tripper, kankó) férfiaknál általában gennyes húgycsőfolyást, nőknél a méhszájból kiinduló gennyes, máskor vízszerű, nyákos folyást eredményez. A betegség gyakran tünetmentesen zajlik, ilyenkor kezelés nélkül marad a beteg, hordozóvá válik, és húgycsőszűkület, terméketlenség alakulhat ki. A klamídia fertőzés napjaink gyakori nemi úton terjedő betegsége. A bakteriális fertőzés a méhszáj gyulladását okozza, de ha a kismedencébe terjed, akkor a petevezető gyulladását, károsodását is előidézheti és akár meddőséghez is vezethet. A leginkább veszélyes nemi betegség a szifilisz (vérbaj), amelynek kórokpzója a Treponema pallidum, egy dugóhúzóra emlékeztető alakú baktérium. Kezeletlenül csaknem minden szervet, az egész szervezetet megtámadja, súlyos szövődményeket okoz, akár évek múltán is súlyos idegrendszeri és belső szervi tünetek alakulhatnak ki. 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink