• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

"Távozóban a vírus" - a járvány hírei a nagyvilágból

Hírek 2020.05.11 Forrás: MTI

Világszerte több mint 4 millió fertőzött és 282 ezer halott, de csaknem 1,4 millióan már meggyógyultak. 

"Távozóban" a vírus az olasz járványszakértők szerint

Olaszországban negyedére esett vissza a Covid-19 fertőzés miatt intenzív osztályon kezeltek száma a tetőzés időszakához képest, valamint folyamatosan csökken a halottak napi száma a polgári védelmi hatóság vasárnap esti adatai szerint. Giuseppe Conte kormányfő kijelentette, az olaszok készülhetnek a nyaralásra.

A halottak száma 165 volt az egy nappal ezelőtti 194-hez képest. Ezzel a járvány halálos áldozatainak száma elérte a 30 560-t. A halottak száma az utóbbi két napban kétszáz alatt maradt, és csökkenő tendenciát mutat. Az egészségügyi szakértők úgy látják, a halottak napi száma végre elkezdett apadni. Ez az adat csökkent a leglassabban a járványgörbe lefelé ívelésének időszakában.

Az aktív fertőzöttek száma több mint ezerötszázzal csökkent a korábbi több mint háromezerhez képest. A jelenleg aktív betegek száma 83 324-nek felel meg, május elsején még százezer fölött volt a számuk.  A kórházban kezeltek száma meghaladja a 13 ezret. Intenzív osztályon már csak 1027 beteg van, egy hónapja napról napra csökken a számuk, és a mostani adat a tetőzés idején intenzíven kezeltek egynegyedének felel meg.   A gyógyultak száma elérte a 105 186-t. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 219 070-t.

A járványban elhunyt olasz orvosok száma 156-ra emelkedett. A fertőzésterjedés olaszországi kiindulópontjaként ismert Lodi kórházában végzett szerológiai vizsgálatokból kiderült, hogy az egészségügyi személyzet húsz százaléka, majdnem négyszáz ember tünetmentesen fertőződött meg.  

Szlovákiában május 20-ra ígéri a korlátozások feloldásának új szakaszát a kormányfő

Várhatóan május 20-tól kezdődhet meg Szlovákiában az új koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésével összefüggésben márciusban bevezetett korlátozások feloldásának új, immár negyedik szakasza - jelentette be Igor Matovic, szlovák kormányfő egy televíziós beszélgetőműsorban vasárnap.

Matovic, aki erről a TA3 szlovák hírtelevízióban beszélt, a korlátozó intézkedések feloldásának folytatását a fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak viszonylag alacsony számával indokolta. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: a korlátozások feloldásának feltétele, hogy az újonnan diagnosztizált fertőzések száma alacsony szinten, napi átlagban 25 alatt maradjon. Korábban a korlátozások feloldásának feltételéül azt szabták, hogy a vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga száz alatt maradjon.

Szlovákiában április 22-én kezdték el a korlátozások feloldásának első szakaszát, akkor a kisebb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások nyithattak meg. Május 6-án a kormány egyidejűleg léptette érvénybe a kéthetes ciklusokban tervezett enyhítések második és harmadik fázisát, amivel lehetővé tették a nagyobb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások, a kisebb bevásárlóközpontok, a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények megnyitását, és engedélyezték az istentiszteleteket, illetve kinyithattak az éttermek és bárok teraszai is. A negyedik szakaszban a mozik, az uszodák, a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és vélhetően az iskolák, óvodák megnyitásával is számolnak.

Közben az országban több hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma. Két hete számuk átlagban napi öt alá csökkent, és hasonló arány mutatkozik ezen a héten is. A vírus szlovákiai megjelenése óta péntek volt az első olyan nap, amikor nem diagnosztizáltak új fertőzöttet, szombaton pedig 2 személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így a korábbiakkal együtt eddig 1457 fertőzöttet tartanak nyilván - derült ki a központi válságstáb honlapján vasárnap közölt adatokból. Az újonnan gyógyultnak nyilvánítottak száma már mintegy két hete minden nap meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttek számát. A nyilvántartás szerint szombaton 22 esettel 941-re nőtt a hivatalosan gyógyultnak minősítettek száma, a kór elismert halálos áldozatainak száma 26, és eddig már közel 120 ezer vírustesztet végeztek el.

Horvátország fokozatosan újranyitja határait

Horvátország vasárnaptól fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba - derült ki a válságstáb vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A rendelet szerint azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt. Amennyiben más, nem előrelátható személyes okok miatt utaznának Horvátországba, azt megelőzően beutazási engedélyt kell kérvényezniük az uzg.covid@mup.hr email-címen. Ugyanez vonatkozik az üzleti utakra is. Amennyiben az illető rendelkezik meghívóval, átlépheti a határt, ellenkező esetben itt is kérvényezni kell a belépést.

Az országban tartózkodáshoz nem kell az egészségügyi állapotra vonatkozó igazolás, illetve negatív Covid-19 teszt, ugyanakkor be kell tartani a közegészségügyi intézet ajánlásait, mint a társasági érintkezés szabályait és a szigorú higiéniai feltételeket. Amennyiben a Horvátországban tartózkodás alatt valakinél jelentkeznek a Covid-19 betegség tipikus tünetei, az illető nem hagyhatja el ideiglenes lakhelyét, és azt jeleznie kell a helyi járványügyi hatóságoknak.

Horvátországban egy nap alatt tizeneggyel - néggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2187-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ebből nyolc megbetegedést az új gócnak számító Brac-szigetén diagnosztizáltak. Szombaton három ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 90-re emelkedett. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1764 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 169 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 44 886 koronavírustesztet végeztek el.

A szomszédos Szlovéniában 24 óra alatt hárommal - ugyanannyival, mint egy nappal korábban -, 1457-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 102-re emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban több mint hatvanezer tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 41-en vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon.

Mivel az elmúlt két hétben jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot.

Johnson: a jövő héten kezdődhet a korlátozások feltételes és fokozatos enyhítése

Nagy-Britanniában a jövő héttől elkezdődhet a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése, de a folyamat nagyon fokozatos lesz, és az enyhítési lépések feltétele az, hogy folyamatosan javuljanak a járványügyi mutatók - mondta vasárnap este a brit miniszterelnök.

Boris Johnson a Downing Streetről közvetített televíziós beszédében közölte: hétfőtől visszatérhetnek munkahelyükre azok, akiknek munkavégzése otthonról nem megoldható. Johnson az építőipari és a feldolgozóipari munkavállalókat említette azok között, akikre ez az enyhítés kiterjed, de közölte: a kormány mindenkit arra buzdít, hogy ne tömegközlekedési eszközökkel, hanem autóval, illetve ha lehetséges, gyalog vagy kerékpárral menjenek munkába.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy szerdától már nemcsak naponta egy rövid testmozgás céljából, hanem korlátlanul lehet a szabadban tartózkodni, lehet napozni, sportolni a parkokban, sőt autós kirándulásokat is lehet tenni, de együtt továbbra is csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak közterületen. Johnson részletek nélkül közölte ugyanakkor azt is, hogy hamarosan karanténszabályok lépnek érvénybe azokra, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába. A brit miniszterelnök ezt a tervet azzal indokolta, hogy meg kell akadályozni a fertőzés újbóli behurcolását külföldről, különös tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniában a fertőződési ráta már jelentősen csökkent. A Downing Street vasárnap este kiadott közleményéből ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy ez a karanténintézkedés nem lesz teljes körű.

A londoni miniszterelnöki hivatal közölte: Boris Johnson és Emmanuel Macron francia elnök a nap folyamán telefonbeszélgetést tartott annak szükségességéről, hogy a hazai fertőződési ráta csökkenésével immár a külföldről eredő új fertőződések kockázatával is foglalkozni kell. Johnson hivatalának beszámolója szerint a brit kormányfő és a francia elnök együttműködésről állapodott meg "megfelelő határintézkedések" életbe léptetése végett. A Downing Street hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Franciaországból Nagy-Britanniába érkezőkre ez idő szerint nem lépnek érvénybe karanténintézkedések, és a felek minden lépést egymással egyeztetve, viszonossági alapon tesznek meg.

Vasárnap esti televíziós beszédében Boris Johnson ötfokozatú járványriasztási rendszer bevezetését is bejelentette. Ennek első, zöld fokozata azt jelzi, hogy a Covid-19 betegséget okozó új koronavírus nincs már jelen Nagy-Britanniában. A skála ötödik, legmagasabb, vörös riasztási szintje ugyanakkor olyan kritikus járványügyi helyzetet jelezne, amely például akkor következett volna be, ha a mostani járvánnyal a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) nem tudott volna megbirkózni - mondta beszédében a brit miniszterelnök.

Johnson kiemelte: a járvány megfékezését célzó, március 23-án érvénybe léptetett korlátozó intézkedések eddigi szakaszában Nagy-Britannia a második legmagasabb, vagyis a negyedik riasztási szinten volt, de a lakosság áldozatvállalásának köszönhetően most már "lépésről lépésre" el lehet indulni a harmadik fokozat felé.

A brit miniszterelnök közölte azt is: a kormány úgy ítéli meg, hogy legkorábban június 1-től szakaszosan hozzá lehet kezdeni a boltok megnyitásához, és az általános iskolai alsó tagozatok egyes évfolyamainak diákjai is visszatérhetnek az iskolákba. Ezután, legkorábban júliusig remélhetőleg meg lehet kezdeni egyes vendéglátóhelyek újranyitását is, de csak akkor, ha a járványügyi mutatók ezt lehetővé teszik. Johnson vasárnap esti beszédében végig hangsúlyozta, hogy e terv egésze feltételes, és ha a járvány újból terjedni kezdene, a kormány "habozás nélkül ismét a fékbe tapos".

A kormányfő kiemelte azt is, hogy az "R" fertőződési ráta országosan 0,5-0,9 között van. Ez azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány nagy-britanniai terjedése lassul. Johnson hangsúlyozta ugyanakkor: a 0,5-0,9 sáv azt jelenti, hogy az "R" mutató potenciálisan épphogy 1 alatt jár.

Nagy-Britanniában a vasárnapi adatok alapján eddig 219 183-an fertőződtek meg az új koronavírussal, a Covid-19 járvány halálos áldozatainak száma 31 885.

Franciaországban a karantént megelőző szintre csökkent a napi halálozás

Franciaországban az elmúlt 24 órában hetvenen veszítették életüket a koronavírus-járvány miatt, ilyen alacsony napi halálozásra a március 17-én kezdődött általános karantén kezdete óta nem volt példa - közölte vasárnap este a francia egészségügyi minisztérium néhány órával a kijárási korlátozások fokozatos feloldásának éjfélkor esedékes megkezdése előtt.

A fertőzés halálos áldozatainak száma vasárnap estére 26 380-ra emelkedett. Kórházban 16 642-en haltak meg a járvány kezdete óta, közülük 69-en az előző nap óta, az idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben eggyel 9738-re emelkedett az áldozatok száma szombat óta. Kórházban 22 569 beteget ápoltak vasárnap este, ami 45-tel kevesebb, mint az előző nap. Közülük 2776-an szorultak lélegeztetőgépre, a számuk 36-tal csökkent szombat óta. A súlyos betegek száma összességében a karantén végére harmad annyi lett, mint az április 9-i tetőzésekor, amikor is 7148-an voltak lélegeztetőgépen.

A franciák hétfőtől már igazolás nélkül is kimehetnek az utcára, és a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben szabadon mozoghatnak, azon túl viszont csak halaszthatatlan ügyben és igazolással mehetnek. A boltok kinyithatnak, de Párizsban a bevásárlóközpontok egyelőre határozatlan ideig zárva maradnak, és a vendéglátóipari egységek, mozik, színházak, nagyobb múzeumok, sportlétesítmények sem látogathatók még. A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken kötelező lesz. A kormány továbbra is az otthoni munkavégzést ajánlja azoknak, akik számára megoldható, de a kereskedelem beindulása miatt úgy számol, hogy hétfőtől 875 ezren kezdhetnek újra munkába állni mintegy 400 ezer kis- és középvállalkozásnál.

Az egészségügyi hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy hétfőtől mindenkinek egyéni felelőssége, hogy a vírus ne kapjon új erőre, ezért a társadalmi távolságtartás és minden egyéb előírás betartására kérték a franciákat. A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken és a legtöbb nyilvános helyen hétfőtől kötelező, de Párizsban a csúcsforgalmi időben csak munkáltatói igazolással lehet metróra, buszra vagy villamosra felszállni. Az állam hétfő reggel 10 millió maszk szétosztását kezdi meg a tömegközlekedésben.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint a franciák 53 százaléka jobban félti a saját és hozzátartozói egészségét a karantén hétfői enyhítése miatt, mint a gazdaságot a járvány következményeitől. 

A 67 millió lakosú országban a vírus jelenléte és a kórházak leterheltségének függvényében a veszélyeztetettebb vörös zónába sorolt megyékben élő mintegy 27 millió franciára a karantén feloldása után is szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint azokra, akik a zölddel megjelölt, kevésbé fertőzött megyékben élnek.

A vörös zónába tartozó négy régióban, vagyis a párizsi agglomerációban, Elzász-Lotaringiában, az északkeleti és a középső országrészében - amelyek Franciaország területének mintegy negyedét teszik ki - zárva maradnak a nyilvános helyek, beleértve a parkokat és a játszótereket is, és csak a legkisebbek kezdhetik meg az iskolába járást hétfőn, a 11-14 éveseknek egész májusban távoktatásban kell folytatniuk az oktatást. A kevésbé veszélyeztetett, zöld övezethez tartozó országrészben viszont ez utóbbi korosztályhoz tartozók is visszatérhetnek hétfőn az iskolapadokba. A középiskolák és a gimnáziumok országszerte zárva maradnak, csak május végén dönt arról a kormány, hogy ez a korosztály az idei tanévben - amely június végén ér véget - visszatérhet-e még az oktatási intézményekbe. A felsőoktatási intézmények viszont biztos, hogy csak szeptemberben nyithatnak meg.

Spanyolországban a hét minden napján több mint kétezerrel nőtt a gyógyultak száma

Spanyolországban a hét minden napján több mint kétezerrel nőtt azok száma, akik meggyógyultak az új koronavírus okozta fertőzésből - tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap. A tartományokból érkező adatok összesítése szerint az elmúlt 24 órában 2214 pácienst nyilvánítottak ismét egészségesnek, velük együtt már több mint 136 ezren győzték le a kórt.

A halálozás második napja ismét kétszáz alatt van: vasárnapra 143-an vesztették életüket a fertőzés következtében, amely eddig 26 621 ember halálát okozta. A SARS-CoV-2 nevű vírust 621 vizsgált személynél mutatták ki az elmúlt egy napban, a szaktárca csak a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel azonosított fertőzéseket tekinti új eseteknek. Ez az eljárás január vége óta 224 390 esetben hozott pozitív eredményt, ellenanyag-vizsgálattal további 40 273 fertőzést igazoltak. Az Egyesült Államok után Spanyolországban regisztrálták a legtöbb koronavírusos esetet a világon.

A dél-európai országban kilenc héttel ezelőtt vezették be a szigorú korlátozásokkal járó szükségállapotot, bezártak az iskolák, néhány kivétellel az üzletek többsége, és az utcák is elnéptelenedtek. A spanyol kormány két hete kezdett apránként enyhíteni az óvintézkedéseken, először a gyereknek engedélyezve szabadtéri sétákat, majd a múlt héttől az egész lakosság számára, korosztályonként külön idősávban.

Hétfőtől előzetes bejelentkezéssel már a szépségszalonok és a kisebb üzletek is fogadhatnak ügyfeleket, valamint az éttermek is kinyithatnak, hogy elvitelre készítsenek ételt. Jövő hétfőtől az ország legnagyobb közigazgatási egységének számító 17 autonóm közösségből 11, valamint a két észak-afrikai exklávé tovább enyhíthet a járványügyi korlátozásokon, és a védekezés következő szintjére, egyes fázisba léphet.

Ezeken a területeken korlátozott létszámmal, de kinyithatnak egyebek mellett a vendéglátóhelyek teraszai, a kulturális intézmények és vallási helyszínek. A családok, barátok ismét meglátogathatják egymást otthonukban, és az egy autóban utazók számát sem szűkítik. Újra fogadhatnak szállóvendégeket a hotelek, habár közös használatú helyiségeiket zárva kell tartaniuk. A lehetőséggel a szállodák többsége nem fog élni - nyilatkozta a spanyol szállodák és turisztikai szálláshelyek szövetségének (Cehat) főtitkára az EFE spanyol hírügynökségnek. Ramón Estalella szerint ha nincs vendég, nem éri meg kinyitni, és amíg az utazási, illetve határkorlátozások érvényben vannak, addig nem lesznek turisták sem bel-, sem külföldről.

A dél-európai országnak több mint nyolcezer kilométeres tengeri partszakasza van, több mint 3500 ezer stranddal. Az érintett önkormányzatok már dolgoznak azokon a biztonsági megoldásokon, amelyek lehetővé tehetik a mielőbbi nyitást. A valenciai Cullerában például az úszómesterekre bíznák az előírt két méteres távolság betartásának ellenőrzését a strandolók között, ugyanerre a célra az andalúziai Fuengirolában érzékelőket szerelnének fel. A mallorcai Alcudiában létszámkorlátozást vezetnének be, a katalán Lloret de Marban ezt megtoldanák még korcsoportonkénti idősávokkal is.

Spanyolország a múlt évben több mint 83 millió turistát fogadott, számuk az évek óta tartó töretlen növekedés után idén márciusban, a koronavírus-járvány kezdetén több mint 64 százalékkal csökkent.

A járvány lassulásáról számoltak be a Benelux-államok illetékes hatóságai

A koronavírus-járvány lassulásáról számoltak be vasárnap a Benelux-államok illetékes hatóságai, amelyek szerint egy hét alatt mintegy felére esett vissza a fertőzéssel újonnan nyilvántartásba vettek napi száma. A halálesetek, és a kórházi ápolásra szorulók mutatója szintén csökkenő tendenciát mutat.

A közegészségügyért felelős belga hatóság grafikonja szerint lassuló tendenciát mutatva ugyan, de továbbra is enyhén emelkedik a járványgörbe az országban. A friss bejelentés szerint szombaton 585, vasárnapra pedig újabb 480 embernél mutatták ki a fertőzést, ezzel 53 081-re, egy hét alatt mintegy háromezerrel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma az országban.

A napi jelentések két hete még ezer feletti esetszámról számoltak be, azt megelőzően heteken át napi 1500 körül mozgott ez a mutató.

A betegség március elejére datált belgiumi megjelenését követően alig másfél hét leforgása alatt, azaz nyolc héttel ezelőtt vasárnap 886-an voltak a fertőzöttek. Egy héttel később, március 22-én 3401 fertőzöttet tartottak nyilván az országban. Az azt követő vasárnap 10 836-ot, öt hete 19 691-et, egy hónapja 30 589-at, három héttel ezelőtt vasárnap mintegy 38 500-at, két hete 46 134, egy hete pedig 50 267 igazolt esetet tartottak számon.

A hatóság egy héttel ezelőtt a halottak számának csökkenéséről, egy hete pedig megtorpanásáról, napi mintegy 80 halálesetről számolt be. A héten közel nyolcszázan, a hétvégén 135-en váltak a betegség áldozatává. Jelenleg 8656 haláleset köthető a vírusfertőzéshez Belgiumban, 4450-en idősotthonokban hunytak el.

Kórházba egyre kevesebb embert szállítanak, az elmúlt 24 órában 84-et, mely adat mintegy fele az egy hete közzétett számoknak. A járvány miatt foglalt kórházi ágyak száma is folyamatosan csökken, jelenleg 2222 ágyat foglalnak el a fertőzöttek, nagyjából 800-zal kevesebbet, mint egy hete. A kórházban kezeltek közül 476 ember részesül intenzív ellátásban, mintegy 200-zal kevesebben, mint múlt vasárnap. Március 15. óta 13 642-en, egy hét alatt mintegy 1300-an hagyhatták el gyógyultan a kórházakat.

Március eleje óta 325 796 vírustesztet végeztek Belgiumban, 240 305-öt idősek otthonában.

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) a járvány további lassulásáról adott hírt. Míg egy héttel ezelőtt még napi 450 körül mozgott a fertőzéssel újonnan regisztráltak száma, addig szombatról vasárnapra 245 ember esetében mutatták ki a kórokozót. Az országban 42 627 emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, ami mintegy kétezerrel haladja meg az egy héttel ezelőtt közölt adatokat. Két hete még mintegy háromezer volt az egy hét alatt frissen igazolt fertőzöttek száma. Csökkent a halálesetek száma is. A múlt héten 358-an, az elmúlt 24 órában 18-an haltak meg az országban. Jelenleg 5440 elhunytat tartanak nyilván. Kórházba a korábbi átlagos 100-110 helyett egy nap alatt 22 embert szállítottak, egy hete még ennek kétszeresét. Jelenleg 11 307 embert ápolnak egészségügyi intézetekben, alig 300-zal többet, mint múlt vasárnap.

Luxemburgban szintén tovább lassult a vírus terjedése. A frissen közzétett adatok szerint vasárnapra 9 új esetet regisztráltak a 620 ezer lakosú országban. Az elmúlt egy hét alatt 59-et, míg április utolsó hetében 80-at. A nagyhercegségben 3886 fertőzöttet tartanak nyilván. Újabb halálesetről nem érkezett jelentés. Egy hét alatt 6-an, a járvány luxemburgi megjelenése óra 101-en haltak meg az országban. Az elhunytak átlagéletkora 84 év, a fertőzötteké 46 év.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium közlése szerint a múlt hét elején közreadott adatokhoz képest mintegy 37-tel kevesebbet, jelenleg 78 embert ápolnak kórházakban. Közülük 14-en részesülnek intenzív ellátásban, nyolccal kevesebben, mint múlt vasárnap. Eddig 879-en távozhattak gyógyultan a kórházakból.

Luxemburgban a járvány megjelenése óta 55 250 vírustesztet végeztek - közölte a minisztérium.

Törökországban a fertőzöttek kétharmada már meggyógyult

Törökországban vasárnap az új koronavírus-járvány gyógyultnak minősített eseteinek a száma meghaladta az igazolt fertőzöttek kétharmadát - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból. Az elmúlt napban 1542 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így a regisztrált fertőzöttek száma 138 657-re emelkedett, míg a gyógyultak száma 3211-gyel 92 691-re nőtt.

A vírus terjedésének volumene április 11. óta csökken, aznap 5138 embernél állították fel a diagnózist. A közölt adatok szerint az utóbbi 24 órában 47-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a járvány áldozatainak száma 3786-ra emelkedett. A kis-ázsiai országban az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta mérséklődik.

Az intenzív ápolásra, valamint a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma ugyancsak ereszkedett vasárnap, az előbbi 1168-ról 1154-re, az utóbbi 628-ról 598-ra. A török egészségügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy átléptek a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a "kontrollált társadalmi élet" nevet viseli. A korlátozások enyhítése értelmében a 65 évnél idősebbek, továbbá a 20 évnél fiatalabbak, akikre állandó jellegű kijárási tilalom vonatkozott, hetente néhány órára kimozdulhatnak otthonaikból. Több mint másfél hónap bezártságot követően, most vasárnap 11 és 15 óra között az öregebb korosztály tehetett sétát lakhelye közelében. Az intézkedések keretében egyúttal hétfőtől újranyitnak a borbélyok, a fodrászatok, a szépségszalonok, illetve a bevásárlóközpontok és ezek bizonyos üzletei.

Továbbra is le van zárva azonban a személyforgalom előtt 31 tartományból 24 - köztük Isztambul és Ankara, miközben elérhetővé vált egyebek mellett a külföldi turisták körében is népszerű Antalya, Mugla és Aydin. A szóban forgó 24 tartományban legalább május végéig a hétvégi kijárási tilalmak is érvényben maradnak.

Mehmet Nuri Ersoy török kulturális és turisztikai miniszter vasárnap a Hürriyet török kormánypárti napilapnak azt nyilatkozta, hogy az egészségügyi tárca június elején Antalyától kezdve az összes nemzetközi repülőtéren és a szárazföldi határátkelőhelyeken tesztelni fogja az érkezőket az útlevél-ellenőrzés előtt. Ersoy elmondta: a tesztek elvégzése két-három percet vesz igénybe, az eredmény pedig 5-6 órán belül megvan. A tárcavezető rámutatott: miután a turista törökországi tartózkodási helye rendelkezésre áll, a hatóságok "szükséges esetben azonnal be tudnak avatkozni".

Legolvasottabb cikkeink