• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tegyük meg a 6 legfontosabb lépést önmagunkért!

Egészségmagazin 2019.04.06 Forrás: Életmód Orvosi Központ
Tegyük meg a 6 legfontosabb lépést önmagunkért!

Döntő jelentőségű, hogy felismerjük: magunk is rengeteget tehetünk az egészségünkért!

Április 7-én, az Egészség Világnapján érdemes elgondolkodni azon, hogy napjainkban egyre több betegség hátterében fedezik fel a helytelen életmód jelentőségét. Dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ orvosa a legfontosabb lépésekre hívta fel a figyelmet, amelyeket az egészségünkért tehetünk.

Sok betegségünk alapja a helytelen életmód

Az Európai Bizottság által 2017-ben kiadott egészségügyi országprofil adataiból kiderül, hogy hazánkban a születéskor várható élettartam – bár emelkedik, de - közel 5 évvel elmarad az európai átlagtól. 2014-ben a felnőttek több, mint negyede dohányzott, egyötödük pedig túlsúlyos volt. Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek jelentik továbbra is a fő halálozási okot a nők és a férfiak körében egyaránt. 2014-ben ezek a betegségek okozták a nők közt az összes haláleset 55%-át, férfiaknál a 45%-át.

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozások (standardizált) arányszáma 2014-ben több mint kétszerese volt az uniós átlagnak, ami leginkább a dohányzás és az elhízás magasabb előfordulási gyakoriságának, valamint az ezen állapotok miatti kórházi kezeléseket követő magasabb halálozási arányszámoknak volt tulajdonítható. A másik vezető halálok a rák, 2014-ben közel 15 ezer nő és 18 ezer férfi halt meg daganatos betegségben.

Köztudott, hogy a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a fokozott stressz, a légszennyezés és egyéb életmód tényezők kiemelkedő szerepet játszanak számos betegség kifejlődésében és az állapot romlásában. Kutatások alapján ilyen betegségek a diabétesz, bizonyos daganatfajták, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, az elhízás, a szívinfarktus, az agyvérzés, a csontritkulás, az allergia és az asztma. Vagyis döntő jelentőségű, hogy felismerjük: magunk is rengeteget tehetünk az egészségünkért – hangsúlyozza Vernes doktornő.

A legfontosabb teendők önmagunkért

1.      Rendszeres fizikai aktivitás

Heti legalább 150 perc közepes intenzitású kardio mozgás szükséges az egészség megőrzéséhez, ez napi 20-30 perc aktív mozgást jelent. Ezen felül felnőtteknél 2x30 perc izomerő-növelés is ajánlott, amelyről az utóbbi kutatások kimutatták, hogy önmagában is csökkenti a cukorbetegség rizikóját.De még az ennél kevesebb mozgás is hasznos, összehasonlítva a mozgásszegény életmóddal.

2.      Egészséges étkezés

A legtöbb szakértő általánosságban a mediterrán vagy DASH diétát ajánlja, mint az egészség megtartásának egyik alapvető eszközét. Ennek alapja a napi 4-6 étkezés, a növényi alapú táplálkozás, a magas rost tartalmú gabonák, fehér húsok, halak előtérbe helyezésével. Kerülendőek a magas zsír-, só- és cukor-tartalmú élelmiszerek, miközben javasolt naponta 2-2,5 liter vizet magunkhoz venni.

3.      Visszafogott alkoholfogyasztás

Legújabb tanulmányok arra utalnak, hogy a lehető legkevesebb alkoholfogyasztás az ideális. Bár van valóság a vörösborok magas flavonoid tartalmában, de ezzel is csak óvatosan szabad bánni. Naponta legfeljebb egy adag alkohol fogyasztása fér bele az egészséges életmódba – ez nőknél kb. 1 deci bor, férfiaknál 2 deci bor.

4.      Dohányzás elhagyása

A magyarok 26 %-a napi rendszerességgel dohányzik, holott kutatások bizonyítják, hogy még a passzív dohányzás is jelentősen ront az egészségi állapoton. Az aktív cigarettázás pedig szinte minden betegség kockázatát növeli, elsősorban a szív-érrendszeri betegségeket, de a bőrbetegségeket, a légúti kórokat és a daganatos megbetegedéseket szintén.

5.      Stressz feldolgozás

A stressz számos betegség esetében önálló rizikófaktor, ezért nagyon fontos, hogy megtanuljuk a stressz feldolgozásának számunkra elfogadható módját, legyen szó relaxációról, jógáról vagy akár csoportos stresszcsökkentő tréningről.

6.      Személyre szabott optimális életmód

Sokan azért nem vágnak bele az életmódváltásba, mert alapbetegségeik miatt félnek változtatni, esetleg nem is tudják, mi válhat hasznukra, mi lehet nekik esetleg káros – hangsúlyozza a szakember - Fontos tudni, hogy szinte nincs is olyan állapot, amelyen ne lehetne személyre szabott életmód programmal segíteni. Legyen szó magas vérnyomásról, inzulinrezisztenciáról, cukorbetegségről, szív- és érrendszeri betegségekről, mozgásszervi problémákról, csontritkulásról vagy egyszerűen „csak” túlsúlyról (amely számtalan betegség forrása), alapos felmérés után mindenki számára kidolgozható a gyógyító életmód, az eredmények pedig mérhetőek, láthatóak, tapasztalhatóak.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink