• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tiszta konyha, tiszta kéz: vetélkedtek a diákok

Hírek Forrás: Weborvos

A biztonságos ételkészítés öt aranyszabályát mutatták be játékos formában.

Lezárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) országos, általános iskolás diákok élelmiszer-biztonsági szemléletformálását célzó vetélkedője. A hatóság a biztonságos ételkészítés öt aranyszabályát mutatta be játékos formában a diákoknak, bízva abban, hogy azokat a jövőben, felnőttkorukban is alkalmazzák majd. A vetélkedőre az ország minden pontjáról jelentkeztek intézmények. Összesen 107 osztályból 2358 gyermek vett részt a megmérettetésen. - tudatta közleményben a Hivatal.

Az élelmiszer okozta megbetegedés jelentős része kis odafigyeléssel elkerülhető. A vásárlás, sütés-főzés vagy akár a készételek tárolása során alkalmazandó alapszabályok oktatását a NÉBIH már kisgyermekek körében is elkezdte. A hatóság idén szeptemberben indította el az általános iskolák második és harmadik osztályos tanulóinak szóló élelmiszer-biztonsági vetélkedőjét, melynek során az ételkészítés öt aranyszabályát ismerhették meg a diákok.

A vetélkedő öt fordulójában játékos formában mutatták be az aranyszabályokat: kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz; tiszta konyha, tiszta kéz; kész ételek elkülönítése a nyersanyagoktól; gyors lehűtés, hűtött tárolás; alapos sütés, főzés. A diákok érdekes, gyakorlati feladatokon keresztül sajátíthatták el az élelmiszerbiztonsági alapokat, például kezüket fahéjjal és étolajjal összekoszolva gyakorolhatták a helyes kézmosás lépéseit; képzeletbeli gyurmafigurákat készíthettek és élelmiszer-biztonsági mesét is írhattak.

A megoldásokat – fordulónként – a NÉBIH szakmai zsűrije bírálta el, melynek tagjai közt a hatóság szinte minden szakterülete képviseltette magát. A megmérettetésen a hivatal az első három legtöbb pontszámot elért osztályt díjazta.

A 107 résztvevő osztályból az alábbi három intézmény tanulói kerültek ki győztesen:
1. helyezett:

Móra Ferenc Általános Művelődési Központ (Móra Ferenc Általános Iskola), Kántorjánosi – 3.a osztály

2. helyezett:
Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Rácalmás – 3.a osztály

3. helyezett:
II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak – 2.a osztály

Különdíjas nyertes:
Móra Ferenc Általános Művelődési Központ (Móra Ferenc Általános Iskola), Kántorjánosi – 2.a osztály. A nyertes mű címe: A fertőző bacilusok

Az első három osztály „NÉBIH Nándi" figurával emblémázott pólóval és nagy értékű nyereményekkel gazdagodott. A második és harmadik helyezett osztály nyereménye sportszer-, és könyvutalvány, az első helyezett pedig a hivatal által szervezendő, és minden költségét álló osztálykirándulás részese lehet a jövő évben.

Legolvasottabb cikkeink