• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Több ezer vizsgálati minta tűnt el az NNK adatai közül

Lapszemle 2020.05.09 Forrás: valaszonline.hu
Több ezer vizsgálati minta tűnt el az NNK adatai közül

Már március közepén tömeges lehetett Magyarországon a koronavírus jelenléte.

Közel négyezer vizsgálati minta tűnt el szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról. Az adat egy cikk szerint azt bizonyította volna, hogy már március közepén tömeges lehetett Magyarországon a koronavírus jelenléte. Az év 11. és 12. hetében az egészségügyi intézmények ezerszámra kezdtek influenza vizsgálati mintákat küldözgetni a népegészségügyi központba – de kiderült, hogy más okozta betegeik tüneteit. Nem tudjuk, hogy mi, csak azt: a nyomokat utólag, a héten eltüntették. Kis életkép a magyar egészségügyből - írja a Válasz Online.

Olvasónk küldte lapunknak a Zóna nevű internetes oldal cikkét, amely szerint „Már március első heteiben több ezer covid-19 beteg lehetett Magyarországon”. A szerző, bizonyos Bogár Zoltán egyebek mellett arra alapozta állítását, hogy az idei év 11-12. hetében hirtelen rendkívüli módon megugrott az influenzavizsgálatra küldött minták száma. A sosem látott mennyiségű anyagból pedig csak nagyon kevésről bizonyosodott be az influenzavírus jelenléte. Mi lehetett volna más, ha nem influenza, nyilván koronavírus! – fogalmazza meg a cikk állítását arra alapozva, hogy a WHO helyi irodavezetője is tömeges megbetegedésekről írt egy New York Times-nak kiszivárgott távirat szerint, és Kínában hasonló folyamatok zajlottak az új koronavírus-járvány elején. A hatóságok még tagadták az új vírus létezését, miközben az influenzatesztek száma jelentősen megnőtt.

Lehet-e ebben valami? – kérdezte olvasónk. Kézenfekvő ötletnek látszik, ha egyszer az új koronavírus tünetei összetéveszthetőségig hasonlítanak az influenzára (magas láz, felsőlégúti vagy bélrendszeri panaszok), akkor nézzük meg, hogyan alakult az inlfuenza gyanújával orvoshoz fordulók aránya. Jelzésértékű lehet az is, milyen arányban szűrték ki közülük influenzára az embereket. Kikerestük hát a Nemzeti Népegészségügyi Központ 12. heti influenzajelentését, és tényleg azt találtuk, hogy ugyan az orvoshoz fordulók száma jelentősen csökkent, a 12. héten mégis nagyon sok mintát küldtek be a népegészségügyi központba a 2019-es év 12. hetéhez képest. Érdekesnek tűnt hát végigbogarászni az influenzajelentéseket, mikor ugrott hirtelen ilyen nagyon a vizsgálati minták száma. Csak márciusban? Vagy esetleg nálunk is itt lehetett már a koronavírus februárban vagy januárban, ahogy az olaszoknál vagy a svédeknél, csak éppen influenzának hittük? 

Így néz ki az új jelentés: 

„A 12. naptári héten 70 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba, az előző heti 165-tel szemben. Harminc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 18 influenza A és 12 influenza B vírus okozta fertőzést azonosítottak.”

És így az eredeti: 

„A 12. naptári héten 2 855 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), közel kétszerese az előző hetinek (1 248). Harminc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 18 influenza A és 12 influenza B vírus okozta fertőzést azonosítottak.” 

A 2855 vizsgálati anyagból hirtelen 70 lett, az előző heti 1248-ból pedig 165. Mert a 11. héttel pontosan ugyanaz történt, mint a tizenkettedikkel. Az eredeti jelentésben még azt írták: „A 11. naptári héten 1 248 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba". 

További részletek a cikkben.

NNK

Legolvasottabb cikkeink