• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Több helyen a teljes lezárást fontolgatják - világhírek

Hírek Frissítve 2020.10.28 Forrás: MTI
Több helyen a teljes lezárást fontolgatják - világhírek

A francia elnök szerdán újabb szigorításokat jelent be, átlépte a 900 ezret a fertőzések száma az Egyesült Királyságban.

Egész novemberre leállíthatják Németországban a vendéglátást és a kulturális életet

Egész novemberre leállíthatják Németországban a vendéglátást és az idegenforgalmat, és a művészeti és kulturális életet a koronavírus-járvány erősödése miatt - jelezte a szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai interjúban. A legfontosabb a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás működésének fenntartása. Ezeket a "prioritásokat gyorsan ki lehet jelölni", de nagyon nehéz meghozni a hozzájuk szükséges döntéseket, vagyis "az utazásszervező cégek és a vendéglátósok, és a művészeti és kulturális élet leállítását egész novemberre" - mondta Jens Spahn a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaságnak. Kiemelte, hogy ezen ágazatok működését be kell fagyasztani, "nullára kell állítani", a vállalkozások kárát pedig egy állami támogatási programmal, egy "nagyvonalú és célzott segélycsomaggal" kell egyensúlyozni - mondta a miniszter.

Jens Spahn azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a járványhelyzet gyors romlása miatt az eredetileg tervezett pénteki időpont helyett már szerda délután megtartják a tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma - az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - és a kancellár, Angela Merkel válságtanácskozását. A miniszter elmondta: arra számít, hogy a járványügyi védekezésért felelős tartományok vezetői széttartó, tartományonként eltérő szabályozás helyett az egész országban egységesen érvényes járványlassító intézkedésekről állapodnak meg a kancellárral. Ez azonban nem lesz elég, az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedésének feltartóztatásához minden egyes ember hozzájárulása szükséges. Közös, "nemzeti erőfeszítés" kell - mondta Jens Spahn.

Az újabb fertőzéshullámot "most kell megtörni", ezért mindenkinek a minimumra kell szorítania a fertőzésveszéllyel járó - maszk nélküli, legalább 15 percig tartó, másfél méteres távolságon belüli - találkozásait, kapcsolatait."Késő lesz, ha addig várunk, amíg az intenzív osztályok megtelnek" - mondta a miniszter, aki az otthonából nyilatkozott a közszolgálati médiatársaság SWR2 nevű rádiójának, mert elkapta a SARS-Cov-2-t, amely beszámolója szerint megfázásos tüneteket okozott nála. Mint mondta, tünetei enyhülnek és várhatóan egy hét múlva munkába állhat. Elmondta, hogy igazolt fertőzöttként megtapasztalhatta a vírus természetét és az úgynevezett kontaktkutatásért, a fertőzési láncolatok megszakításáért felelős helyi egészségügyi hivatalok munkáját is. A szakemberek "mindent beleadva dolgoznak", teljesítmé nyük "alázattal és hálával tölt el" - mondta Jens Spahn.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 964 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez új rekord, és majdnem a duplája az egy héttel korábbi 7595-nek. A járvány kezdete óta 464 239 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 85-tel nőtt, 10 183-ra. A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga az RKI legutóbbi, keddi adatai szerint 1,21. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 121 embernek adja át a kórokozót.

A Covid-19 betegség miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, szintén keddi adatok szerint egy nap alatt 108-cal emelkedett, 1470-re. Nagyjából 45 százalékuk - 666 ember - gépi lélegeztetésre szorul. Ezek az adatok azt jelzik, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 5 százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők. Ugyanakkor számuk gyorsan emelkedik, az előző keddi 879-hez képest csaknem hatszázzal nőtt.

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Csehországban

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Csehországban szerda 0 órakor. A kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma - hagyhatják el lakhelyüket. A kutyák sétáltatása közben legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.

A közszolgálati rádió szerda reggel a rendőrségre hivatkozva azt jelentette, hogy a kijárási tilalom betartásával az éjfél utáni órákban nem voltak problémák.

Az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent legfrissebb adatok szerint kedden 15 663 új igazolt koronavírus-fertőzést mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok, amely ez eddigi legmagasabb napi esetszám, 400-zal több, mint a múlt pénteki rekord. A járvány áldozatainak száma kedden százzal 2547-re emelkedett. A pontosított adatok szerint hétfőn 139-en hunytak el, amely az eddigi legmagasabb napi szám.

Egyre gyorsabban emelkedik a kórházban kezeltek száma is. Jelenleg 6191 embert ápolnak Covid-19 betegséggel, és a súlyos esetek száma 893-ra nőtt. A kórházban kezeltek száma egyre nagyobb terhelést ró a cseh egészségügyi rendszerre, mert a Covid-19 kezelésére elkülönített részlegek kapacitásuk felső határához közelítenek - mutatott rá a minisztérium.

A naponta elvégzett átlagban több mint 40 ezer teszt mintegy 30 százaléka mutat az utóbbi napokban pozitív eredményt, ami azt jelzi, hogy a járvány jelenleg gyakorlatilag ellenőrizhetetlenül terjed.

A cseh kormány ezért már hétfőn úgy döntött, hogy felkéri a képviselőházat az október 5-től érvényes és november 3-án lejáró szükségállapot meghosszabbítására. A szükségállapot jogi lehetőséget ad a kormánynak, hogy gyorsabban és egyszerűbben tudjon fellépni a koronavírus-járvány ellen. Radek Vondrácek, a képviselőház elnöke bejelentette, hogy péntekre összehívja a parlamenti alsóházának ülését, ahol napirendre tűzik a témát.

Csehországban jelenleg szigorú óvintézkedések vannak érvényben. Korlátozzák a kiskereskedelem, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és sportrendezvények.

A kormány kedden arról is döntött, hogy az általános iskolák alsós osztályainak diákjai, akiknek a tervek szerint november 2-án vissza kellett volna térniük az iskolapadokba, továbbra is otthon maradnak. Döntés született arról is, hogy a jövő héten az egész országban megkezdődik a nyugdíjasotthonok összes lakójának tesztelése. A költségeket az állam fizeti.

Szerbiában átlépte az ezret a napi új fertőzöttek száma

Szerbiában átlépte az ezres lélektani határt az új fertőzöttek száma, keddről szerdára 1053 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a következő héten ez a szám csak tovább fog növekedni - mondta Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió internetes oldalának szerdai beszámolója szerint.

Predrag Kon kiemelte, jelenleg a leginkább maszkviseléssel lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen, amennyiben viszont az emberek nem hajlandók mindig maszkot hordani, szigorúbb előírásokra lesz szükség. A járványügyi szakember néhány napja arról beszélt, hogy véleménye szerint ismét kijárási tilalmat kellene bevezetni, ám - mint mondta - ehhez törvényi felhatalmazás kell.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - keddről szerdára 3615-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és 49-cel a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 1053-mal 40 880-ra, Koszovóban 197-tel 18 336-ra, Észak-Macedóniában 628-cal 27 862-re, Montenegróban 182-vel 17 091-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1555-tel 43 112-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában öttel 797-re emelkedett, Koszovóban hárommal 669-re, Észak-Macedóniában tizenöttel 949-re, Bosznia-Hercegovinában huszoneggyel 1132-re, Montenegróban pedig öttel 274-re nőtt.

A francia elnök szerdán újabb szigorításokat jelent be

Emmanuel Macron francia államfő szerda este élő televíziós beszédben újabb korlátozásokat jelent be a koronavírus-járvány fokozódó terjedése miatt, ami sajtóértesülések szerint akár négy hétig tartó országos karantén is lehet.

Az egészségügyi tárca kedd este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 523-mal 35 541-re emelkedett a Covid-19 fertőzésben elhunytak száma az előző napi 266 és az azt megelőző 258 után. 

A köztársasági elnök múlt héten még azt mondta, hogy meg kell várni a franciák kétharmadára kiterjesztett éjszakai kijárási tilalom hatását a kórházi ellátórendszerre, és csak utána, leghamarabb csütörtökön dönt a kormány arról, hogy szükség van-e újabb szigorításokra. Az elmúlt napokban azonban olyan jelentősen megugrott minden járványmutató, hogy az államfő már kedd délelőtt összehívta a védelmi tanács ülését az illetékes miniszterek és tudományos szakemberek részvételével.

Kormányzati források közölték, hogy a szerdai kormányülést megelőzően a védelmi tanács újabb ülésén születhet meg a végső döntés a várhatóan "népszerűtlen" korlátozásokról. Jean Castex miniszterelnök jelezte, hogy "elengedhetetlenek az újabb intézkedések" a járvány terjedésének megfékezésére. Hozzátette, hogy a kormány csütörtökön a parlament elé viszi javaslatát.

A kiszivárogtatások szerint a lehetséges forgatókönyvekből az elnöki hivatal az országos karantént részesíti előnyben, amely ugyanakkor kevésbé lesz szigorú, mint tavasszal. Szó van ugyanakkor az éjszakai kijárási tilalom esti 9 órai kezdésének előrehozásáról este 7 órára, és hétvégi karantén bevezetéséről is. Az iskolák november 2-i újranyitása a jelenleg még tartó őszi szünet után mindenestre kérdésessé vált.

Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője hétfőn már jelezte, hogy az újbóli általános karantén egyre inkább elkerülhetetlennek látszik  a koronavírus-járvány "brutális" második hulláma miatt, amely az elsőnél is erősebbnek ígérkezik. Az elmúlt 24 órában 33 417 új estet tártak fel a hatóságok, a hétfői 26 771 és a vasárnapi több mint 50 ezres rekord után.

Aggodalomra ad okot az is, hogy hirtelen emelkedik a kórházba kerülők száma. Jelenleg 18 955 fertőzött szorul kórházi ellátásra, közülük 2909-an vannak intenzív ágyakon, számuk 431-gyel emelkedett hétfő óta. Az országban rendelkezésre álló 5800 intenzív ágy több mint felén koronavírusos betegek fekszenek, a déli országrészben 90, a fővárosban 75 százalék az arány.

A munkáltatói szervezetek szerint a tavaszihoz hasonló újabb országos karantén gazdasági összeomláshoz vezethet. "Ha teljes leállás lesz, mint márciusban, akkor a francia gazdaság olyan összeomlása felé tartunk, amelyből lehet, hogy nem is tudunk majd talpra állni" - mondta Geoffroy Roux de Bézieux, a legnagyobb munkáltatói szervezet, a MEDEF vezetője.

Milánóban és Nápolyban kritikus a járvány terjedése

A lombardiai sürgősségi osztályok vezetője a tízmilliós tartomány azonnali lezárását sürgette a kórházak telítettsége miatt kedden, miközben a kormány ötmilliárd eurót különített el a korlátozásoktól sújtott vendéglátás megsegítésére. Guido Bertolini, a lombardiai kórházak sürgősségi osztályainak vezetője úgy vélte, szükségessé vált a régió azonnali lezárása, minden tevékenység leállításával, ahogy az márciusban is történt. Giuseppe Sala milánói polgármester kijelentette, a döntést a következő két hétben hoznák meg, ha a helyzet tovább rosszabbodik.

A járványterjedés ismételt gócpontjának számító Lombardiában regisztrálták ismét a legtöbb új beteget, több mint ötezret egy nap alatt. Második helyen Campania tartomány áll, napi majdnem háromezer esettel.

Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a római egészségügyi tárca szakértője kijelentette, Milánót és Nápolyt azonnal le kell zárni. Ezekben terjed a leggyorsabban a betegség: Milánóban a munkakapcsolatok sűrűsége, Nápolyban az intenzív társadalmi élet miatt. A "legfertőzöttebb" városok között tartják számon Genovát is.

Országosan egy nap alatt 21 994 új fertőzöttet szűrtek, 221 beteg halt meg. Az aktív betegek száma meghaladja a 255 ezret, a halottaké elérte a 37 700-at, kórházban majdnem 14 ezren vannak, több mint 1400-an intenzív osztályon. Az intenzív osztályok kevesebb mint hétszáz beteget tudnak még fogadni a nem Covid-19 betegekkel együtt. A halottak száma és az intenzív osztályra egy nap alatt bekerült 127 beteg a járvány terjedésének kezdeti, március eleji időszakát idézi. A húsz olasz tartományból nyolc lépte túl az egészségügyi veszélyességi szintet. A Közegészségügyi Intézet (Iss) az idős korosztály védelmét hangsúlyozta megjegyezve, hogy a lakosság egynegyede hatvanöt év feletti.

Hétfőtől lépett életbe a vendéglátóipart sújtó korlátozás, amelynek értelmében a bároknak, presszóknak, éttermeknek este hat órakor be kell zárniuk. Az intézkedések nyomatékosítására Rómában például éjszakára lezárják az ismertebb tereket is, hogy a fiatalok ne tudjanak összegyűlni.

A kormány kedden ötmilliárd eurós csomagot fogadott el a vendéglátás támogatására: a vendéglátóhelyeket március előtti bevételük legalább százötven százalékkal növelt összegével támogatják, de maximum százötvenezer euróig. Havi ezer euróra emelték az idegenforgalomban, valamint a kulturális ágazatban munka nélkül maradtak támogatását. Január 31-ig befagyasztották az elbocsátásokat. Claudio Muti karmester kijelentésére, miszerint a színházak és koncertérmek bezárása miatt Olaszország zene nélkül szegényebb lesz, Giuseppe Conte miniszterelnök nyílt levélben válaszolt, azt hangoztatta, hogy a korlátozások elengedhetetlenek.

A 330 ezer olasz vendéglátós szerdán országos megmozdulást tart: a milánói dóm előtti teret rakják tele üres tányérokkal. Pénteken a színészek vonulnak utcára. A Milánóban és Torinóban hétfő éjjel kirobbant zavargások miatt harminchárom embert vettek őrizetbe, köztük tizenhárom kiskorút.

Augusto Zampini atya, Vatikánváros járványfelelőse bejelentette, hogy a svájci gárdisták tizenhárom tagja bizonyult fertőzöttnek. Azt mondta, Ferenc pápa egy hete minden eseményen viseli a szájmaszkot.

Átlépte a 900 ezret az eddig kimutatott fertőzések száma az Egyesült Királyságban

A kedden ismertetett legújabb adatok szerint átlépte a 900 ezret a tesztekkel kimutatott koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban. A londoni egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kedd estével zárult 24 órában 22 885 fertőzést szűrtek ki.

Országszerte a járvány kezdete óta csaknem 30 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 917 575 lett pozitív.

Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója legutóbbi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a jelenlegi napi fertőzésszámok azt is tükrözik, hogy összehasonlíthatatlanul több a szűrés, mint tavasszal, és szinte biztos, hogy a tavaszi adatok a korabeli szűkös tesztkapacitások miatt hatalmas mértékben alábecsülték az új fertőződések akkori tényleges napi számát.

Sir Patrick szerint nagyon valószínű, hogy a járvány márciusi-áprilisi tetőzésének idején egyes időszakokban valójában meghaladta a százezret az új koronavírus-fertőzések napi száma az Egyesült Királyságban, ám az akkori tesztelési kapacitással ennek csak a töredéke, napi öt-hatezer volt azonosítható. Abban az időszakban naponta 15-20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség. A brit egészségügyi minisztérium kedd esti tájékoztatása szerint a jelenlegi napi tesztelési kapacitás 450 ezerhez közelít.

Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy a kormány tervei alapján október végére el kell érni a napi 500 ezer, később a napi egymillió  koronavírus-szűrési kapacitást.

A legújabb adatok szerint a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben a kedd estével zárult 24 órában 367-en haltak meg az Egyesült Királyságban. A halálos áldozatok száma ezzel 45 365-re emelkedett. A halálesetekről szóló kormányzati adatokban azok a betegek szerepelnek, akik a szűrővizsgálattal igazolt koronavírus-fertőzés kimutatása után 28 napon belül meghaltak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) más számítási módszert alkalmaz: mozgó heti statisztikáiban azok az elhunytak is szerepelnek, akiknek halotti bizonylata megemlíti a Covid-19 betegség gyanúját, de a fertőzést nem feltétlenül igazolta szűrővizsgálat. Az ONS keddi ismertetése szerint az év eleje óta 54 325, Angliában és Walesben kiállított halotti bizonylat említi a Covid-19 betegséget.

A statisztikai hivatal e két országrészt vizsgálja heti kimutatásaiban az országos folyamatok méréséhez. Angliában és Walesben él az Egyesült Királyság lakosságának több mint 90 százaléka.

Legolvasottabb cikkeink