• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Több következtetés is levonható az antitestes tesztekből

Hírek 2020.04.06 Forrás: Weborvos Szerző:
Több következtetés is levonható az antitestes tesztekből

Ez a teszt azt is kimutatja, hogy ha valaki tünetmentesen átvészelte a fertőzést, tehát már nem kell aggódnia.

Sokat bírálják a koronavírus hivatalos tesztelését, ami a kórokozó kimutatására koncentrál. Főleg azért, mert kevés mintavétel történik, de a protokoll miatt is, ami alapvetően csak a (súlyos) tünetes esetek vizsgálatát írja elő. A híradások szerint ezért is nőtt meg az érdeklődés a magánlaborokban végezhető tesztek iránt, hiszen sokan szeretnék tudni, vajon érintettek-e a járványban vagy sem. Az egyik ilyen magánlabor, a Swiss Clinic egyik alapító tulajdonosát dr. Kirschner Andrást kérdeztük a tapasztalataikról.

- Úgy tudom a privát intézmények jelenleg csak a hivatalostól eltérő tesztelést végezhetnek, aminek alapja az antitestek keresése, azaz azon ellenanyag kimutatása, amelyet az immunrendszer termel a vírus elpusztítására. Ez azonban csak sok nappal a fertőzés után mutatható ki, szemben a hivatalos PCR-teszt eredményével.

- A PCR egy nagyon érzékeny vizsgálat, egy rossz kézmosással, picit szennyezett laboreszközzel bevitt legkisebb szennyeződés is fals pozitív eredményt hozhat. Valóban ez az állami monopóliumban, az operatív törzs által irányított 23 laborban végzett teszt. A magánlaborokban végezhető antitestes, azaz vércseppes vizsgálatok 6-7 nappal a fertőzés után tudják kimutatni, hogy van-e, volt-e a páciensben koronavírus. Ez a teszt azonban azt is kimutatja, hogy ha valaki tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel átvészelte a fertőzést, tehát már nem kell aggódnia.

- A hírek szerint ráadásul a vércseppes vizsgálat önköltsége is kisebb, mint a PCR-teszté...

- Csakugyan, hiszen a vércseppes vizsgálatot kisebb szakszemélyzettel és egyszerűbb körülmények között lehet elvégezni. Természetesen így a pácienseknek is olcsóbb, bár mint mondtam ez csak egy elvi összehasonlítás, hiszen a magánintézmények csak a vércseppes teszteket végezhetik. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy ha a tesz maga olcsóbb is, a vércseppes vizsgálatoknál is felmerül számos egyéb költség. Hiszen biztosítani kell egy elkülönített, állandóan fertőtlenített rendelőt, védőeszközöket, a nővér, a validálást végző orvos díját, a fényképes dokumentáció, az adminisztráció, a pecsétes lelet költségét. Ráadásul jelentősen nő a kiadás, ha valaki otthon, házi vizitben szeretné elvégeztetni a vizsgálatot. Hiszen ilyenkor hozzájön az utazásnak, az orvos védőfelszerelésének, a többszöri fertőtlenítésnek is a költsége.

- Megkérdezhetem, mennyibe kerül önöknél egy vércseppes vizsgálat?

- A házi vizitben végzett 36500 forint, a rendelőnkben végzett 12500. Egyébként én Budapesten három másik magánintézményt ismerek, ahol végeznek hasonló tesztet, közülük, tudomásom szerint, mi végezzük a legalacsonyabb árért.

- Eddig mik a tapasztalataik?

- Az elmúlt négy napban hetven vércseppes vizsgálatot végeztünk, ebből egy lett pozitív. Az illetőnek egyébként súlyos tünetei voltak. Az előírásoknak megfelelően bejelentettük az esetet, és a PCR-teszt is igazolta az eredményünket. Tudomásom szerint házi karanténban gyógyul a beteg.

- Főleg azok keresik önöket, akiknek tünetei vannak?

- Nem feltétlenül. A hetven esetnek körülbelül az egyharmadánál volt valamilyen egészségügyi tünet: köhögés, szaglászavar, mellkasi fájdalom karfájdalom, hasmenés, hányás. Sokan most a nem jellegzetes tüneteknél is egyből a "Covid-19"-re gondolnak. Az orvosi vizsgálatnál, az anamnézis felállításánál - amit a teszt előtt szintén elvégeztünk - azonban gyakran kiderült, hogy szívelégtelenségről, kezdődő stroke-ról, vagy egyéb vírusfertőzésről volt szó. A maradék kétharmad tünetmentesen érkezett hozzánk, nekik negatív lett a tesztjük.

Legolvasottabb cikkeink