• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Többen haltak meg Angliában, mint Olaszországban - Hirek a világból

Hírek Frissítve 2020.05.06 Forrás: MTI
Többen haltak meg Angliában, mint Olaszországban - Hirek a világból

Már 3,6 millió fölött van a világ 187 országában a koronavírus fertőzöttjeinek a száma, és 257 ezren belehaltak a kórba.

Szlovákiában mérséklődik a járvány terjedése, újabb korlátozásokat oldottak fel

Több hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az új típusú koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma, ezért a kormány szerda reggeltől egyidejűleg léptette érvénybe a kéthetes ciklusokban tervezett enyhítések második és harmadik fázisát.

Míg két héttel ezelőtt - az első szakaszban - a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg, szerdától a nagyobb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások, a kisebb bevásárlóközpontok, a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, illetve a kültéri turistalátványosságok indíthatták újra működésüket, engedélyezték az istentiszteleteket, és kinyithattak a múzeumok és galériák, illetve az éttermek és bárok teraszai is.     

A korlátozások részleges feloldása mellett továbbra is érvényben maradnak az egészségbiztonsági előírások, például az, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább 2 méteres távolságtartás. A korlátozások feloldásának negyedik fázisa elvben két hét múlva esedékes, akkor már a mozik, az uszodák, a nagyobb bevásárlóközpontok, az iskolák és az óvodák is megnyílhatnának. Ennek feltétele, hogy a kór terjedése nem gyorsul fel jelentősen, vagyis, hogy a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga száz alatt marad.     

Közben kedden 8 újabb személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így a korábbiakkal együtt eddig már 1429 fertőzöttet tartanak nyilván - derült ki a központi válságstáb honlapján szerdán közölt adatokból. Az országban több hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a kórral újonnan diagnosztizáltak száma. Míg a napi átlag három héttel ezelőtt 50 körül volt, két hete 25 alatt alakult, a múlt héten pedig a számuk átlagban a napi öt alá csökkent. A kór hivatalosan elismert halálos áldozatainak száma 25, eddig 762 embert nyilvánítottak hivatalosan gyógyultnak, az elvégzett vírustesztek száma közel 105 ezer.

Oroszország csaknem utolérte a német és a francia adatokat az igazolt fertőzések terén

Oroszországban az elmúlt nap alatt 10 559-cel 165 929-re nőtt az igazolt fertőzések száma, így ebben a mutatóban, az abszolút számokat tekintve, csaknem utolérte Franciaországot (170 694) és Németországot (167 007) a szerdán nyilvánosságra hivatalos hozott adatok szerint.

Ez Oroszországban 6,8 százalékos napi növekményt jelent, az új esetek 40,9 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 86-tal 1537-re, a gyógyulásoké 1462-vel 21 327-re emelkedett. Az országban eddig csaknem 4,6 millió, az elmúlt nap alatt pedig mintegy 173 ezer tesztet végeztek el. Moszkvában a szűrések száma a járvány kezdete óta meghaladta az 1 milliót, és naponta több, mint 40 ezerrel növekszik.

A párizsi régióban a járvány kezdete óta megduplázódott a halálozás

A koronavírus-járvány egyik legfőbb franciaországi gócpontjának számító párizsi régióban március 1. és április 20. között 10 200-zal több haláleset történt, mint az előző év ugyanezen időszakában, amely 95 százalékos emelkedést jelez - derült ki a francia statisztikai hivatal eheti jelentéséből, amelyet a Le Monde című napilap tett közzé kedden.

Az egészségügyi statisztikák szerint az ország többi területeihez hasonlóan a Párizs környéki Ile-de-France régió hét megyéjében is már kevesebb Covid-19 beteg szorul kórházi kezelésére, mint néhány héttel ezelőtt. A sürgősségi ellátások tíz százalékát jelentik a koronavírusos fertőzöttek, míg márciusban a harmadát adták.

A francia kórházak intenzív osztályain jelenleg fekvő betegek több mint negyven százalékát ugyanakkor még mindig a fővárosi régióban kezelik, 1550-en vannak lélegeztetőgépen Párizsban és környékén Covid-19 fertőzés miatt, miközben a járvány előtt csak 1200 lélegeztetőgép állt rendelkezésre az Ile-de-France régióban.

A statisztikai hivatal szerint az elhalálozások száma a fővárosban globálisan "katasztrofális" eredményt mutat a tavalyi évhez képest. Párizs és a környező hét megye, valamint három kelet-franciaországi megye tartozik ahhoz a tíz megyéhez, ahol több mint hetven százalékkal nőtt a járvány első hét hetében a halálesetek száma.  A fővárosban 74 százalékos a növekedés, az északi elővárosokban, Saint-Saint-Denis megyében viszont 130 százalékos. 

Ez utóbbi megye Franciaország legszegényebb és legsűrűbben lakott megyéje, és az ott élők korát tekintve az ország legfiatalabb vidéke. Az itt élő férfiak alig 15 százaléka idősebb 60 évnél, ellentétben az átlagos 37 százalékkal. Ez az előny azonban nem volt elég a koronavírus-járvánnyal szemben, amely pedig elsősorban az idősebb korosztály számára halálos betegség. A franciaországi polgármesterek egyébként már több mint egy hónappal ezelőtt felhívták a figyelmet a járvány miatt megemelkedett halálozások szociális gyökereire. 

Egyébként a francia egészségügyi minisztérium kedd esti összesítése szerint a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az egymás utáni második nap ismét háromszáz fölött volt: az elmúlt 24 órában 330-tal 25 531-re nőtt a Covid-19 betegségben elhunytak száma az előző napi 306-os növekedés után, miközben a hétvégén már a száz felé közelített.

Ismét emelkedett a halottak száma egy nap alatt Olaszországban

Kétszázharminchattal emelkedett a járvány halálos áldozatainak egy nap alatti száma Olaszországban, és így elérte a 29 315-t - közölte kedd este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt valamivel több mint ezerötszázzal csökkent.

A halottak száma ismét kétszáz fölé emelkedett az egy nappal ezelőtti 195 után. Több mint egy hónap után vasárnap csökkent ismét kétszáz alá a halottak napi létszáma, majd most ismét emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 1513-mal csökkent az egy napja mért kevesebb mint kétszáz után. A jelenleg regisztrált betegek száma 98 467-nek felel meg. A gyógyultak száma túllépte a 85 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 213 013-t.

Több a halálos áldozat Nagy-Britanniában, mint Olaszországban

A kedden ismertetett legfrissebb adatok szerint Nagy-Britanniában több halálos áldozata van az új típusú koronavírus okozta járványnak, mint Olaszországban. A brit kormány kedd esti tájékoztatóján ugyanakkor elhangzott, hogy a Covid-19 járványhoz köthető nagy-britanniai halálesetek száma is hetek óta folyamatosan csökken.

Dominic Raab külügyminiszter, aki a szokásos napi sajtótájékoztatót tartotta kedden a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 693-an haltak meg a koronavírus-járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 29 427-re nőtt. Olaszországban - ahol hosszú ideig a legmagasabb volt a halálozások száma egész Európában - keddig 29 315-en haltak meg a koronavírus-járványban.

A kedden ismertetett nagy-britanniai adatok szerint eddig 1 383 842 szűrést végeztek országszerte és 194 990 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Bajorországban is lazítják a járványlassító korlátozásokat

Egyre több német tartomány jelent be terveket a koronavírus-járványt lassító korlátozások fokozatos visszavonására, kedden a járvánnyal legerősebben sújtott Bajorország kormánya is ismertette menetrendjét.

Bajorország a többi 15 tartománynál óvatosabban, lassabban és később indítja újra a társadalom és a gazdaság életét, és egy rugalmas, "lélegző" stratégiát alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a járványhelyzet alakulásától függően vezetnek be és terjesztenek ki lazításokat, vagy állítanak vissza korlátozásokat - ismertette müncheni tájékoztatóján Markus Söder tartományi miniszterelnök. Kiemelte, hogy a napi új igazolt fertőzések számának növekedési üteme a járvány első szakaszában tapasztalt 30 százalék körüli szintről 0,4 százalékra süllyedt, így alkalmas a helyzet az "óvatos nyitásra".

Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) keddig országszerte 163 860 ember szervezetében mutatták ki, ami 685 esettel több az egy nappal korábbinál. Az előző héten még a 700-1600 közötti sávban volt a napi új igazolt fertőzések száma. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 2300-zal 135 100-ra emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 6831 igazolt fertőzött halt meg, ez 139 esettel haladja meg az egy nappal korábbit.

Törökországban mérséklődött a napi halálesetek száma

Törökországban kedden 59 ember vesztette életét az új típusú koronavírus következtében, ami március 31. óta a legalacsonyabb napi érték - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján közölt adatokból. A világjárvány törökországi halottjainak száma ezzel 3520-ra nőtt. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta lassan ereszkedik. A mutató hétfőn 64-gyel emelkedett.

A tárcavezető által megosztott táblázat szerint az utóbbi 24 órában 1832 embernél diagnosztizálták a kórokozót, és így a fertőzöttek száma elérte a 129 491-et. A kis-ázsiai országban a napi új esetek száma április 11-én állt a legmagasabban, 5138-on. A járvány terjedésének volumene azóta csökken, bár hétfőn kevesebb, 1614 embernél mutatták ki az új koronavírust.

A 83 milliós országban a vírus hivatalos, március 11-ei megjelenése óta több mint 1,204 millió tesztet végeztek.

Törökországban a gyógyultnak minősítettek száma vasárnap meghaladta azokét, akiket továbbra is fertőzöttként tartanak nyilván, majd Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn ismertette a járvány miatt bevezetett intézkedések enyhítésére vonatkozó terv első ütemét.