• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Többezer férfi vett részt a MentsManust szűrővizsgálatain

Hírek 2023.12.11 Forrás: Weborvos
Többezer férfi vett részt a MentsManust szűrővizsgálatain

Az idei évi szűrővizsgálatokon részt vett férfiak 27%-nál, vagyis 607 főnél a teszt megnövekedett PSA-értéket mutatott, náluk további orvosi vizsgálatok szükségesek.

A november a férfiegészség hónapja, amihez csatlakozva a MentsManust Egyesület már 15 éve biztosít ingyenes prosztatarák szűrővizsgálatokat országszerte. Idén összesen 2249 fő vett részt az ingyenes PSA vizsgálatokon. A megvizsgáltak 27%-nál a teszt megnövekedett PSA értéket mutatott - számolt be a kampány eredményéről a szervezet közleményben.

Mint írták, a lakosság számára biztosított ingyenes novemberi szűrések az Auchan Korzóval, a Magyar Vöröskereszttel és az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen valósultak meg. A kezdeményezéshez a Budapesti Közlekedési Központ is csatlakozott, amely 90 munkavállalója számára biztosított ingyenes szűrési lehetőséget a MentsManust mozgalommal együttműködve.

A vizsgálat az úgynevezett PSA-teszttel történik, amelynek köszönhetően mindössze 15 perc és pár csepp vér elegendő ahhoz, hogy felmérjék a prosztatarák kialakulásának esetleges gyanúját, így a betegség már a korai stádiumban felfedezhető és gyógyítható. Az idei évi szűrővizsgálatokon részt vett férfiak 27%-nál, vagyis 607 főnél a teszt megnövekedett PSA-értéket mutatott, náluk további orvosi vizsgálatok szükségesek.

A témában való mélyebb tájékozódást segítve tavasszal a BioTechUSA támogatásával elkészült egy online kézikönyv.

A kezdeményezést a Lepattanó című film alkotói, szereplői, köztük Scherer Péter és a Dallasból ismert Patrick Duffy is támogatták. A stáb több tagja is részt vett a szűrővizsgálatokon és bajuszt növesztve hívta fel a figyelmet a kezdeményezésre. A vizsgálatok mellett a MentsManust Egyesület egy játékos Bajuszszépségversennyel is felhívta a figyelmet a férfiak egészségének védelmére. Bajszos fotókkal lehetett nevezni, amelyek közül a legtöbb szavazatot szerzett bajusz tulajdonos értékes bajuszápoló szettet nyert, illetve a szavazók és a többi versenyző között is kisorsoltak ajándékokat.

A Jameson egy kreatív szakállas vicc versennyel, Bajusz Párbaj újratöltve néven kampányolt a férfiegészség mellett és a beküldött viccek után összegyűjtött 10.682 szavazatnak köszönhetően 2 millió forinttal támogatta a MentsManust Egyesület munkáját.

A MentsManust Egyesület továbbra is folytatja a szűrővizsgálatokat és a férfiegészséggel kapcsolatos edukációt, amelyekről a MentsManust honlapján és Facebook oldalán lehet tájékozódni. Az adományokból a mozgalom folyamatosan fejleszti szűrési módszereit és rendszereit, hogy minél több férfihoz el tudjon jutni.

Legolvasottabb cikkeink