• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tovább emelkedett az influenzaszerű tünetekkel jelentkezők száma

Hírek 2022.03.04 Forrás: Weborvos
Tovább emelkedett az influenzaszerű tünetekkel jelentkezők száma

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizenhárom megyében és a fővárosban diagnosztizáltak.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2022. február 21 - 27. között az országban 17 400 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az előző heti 15 600 fővel szemben. A morbiditás 177,9%ooo-nek bizonyult, 100 000 lakos közül 178 fő kereste fel orvosát - jelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Mint írták, a 8. héten tizenhárom közigazgatási területen emelkedett, négyben csökkent, háromban nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér (372), Szabolcs-Szatmár-Bereg (351) és Hajdú-Bihar (319) megyében volt a legmagasabb, Nógrád (42) és Csongrád-Csanád (92) megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizenhárom területen (a fővárosban, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyében) diagnosztizáltak.

Az orvosnál megjelent betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: a betegek 40,0%-a 0-14 éves gyermek, 32,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 18,9%-uk a 35-59 évesek, 9,0%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A korcsoportos morbiditás ezen a héten

a 6-9 évesek között volt a legmagasabb (505,4%ooo), az átlag morbiditás közel háromszorosa. Ezt követte a 3-5 évesek (471,2%ooo) és a 10-14 évesek (437,8%ooo) érintettsége.

A 8. naptári héten összesen 63 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 45 minta vizsgálata során huszonegy esetben influenza A(H3) vírus jelenlétét mutatták ki az elvégzett vizsgálatok.Az influenza-pozitivitási arány 46,7%-nak bizonyult. Hét betegnél a klinikai tünetek hátterében SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 18 minta tíz esetben influenza A(H3), egy esetbenlégúti óriássejtes vírus (RSV) pozitívnak bizonyult.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett, laboratóriumi vizsgálattal 30 esetben influenza A vírus pozitív eredményről érkezett jelentés. Három minta bizonyult RSV pozitívnak.

A 8. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról három jelentés érkezett (Baranya - 1, Szabolcs-Szatmár-Bereg - 1 és Zala megye - 1). A megbetegedések mindhárom esetben általános iskolát érintettek. A tünetek magas láz, torokfájás, nátha, köhögés, nagyfokú gyengeség, végtagfájdalom, fejfájás voltak. A megbetegedések zömében a tanulókat érintették. Mindhárom járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett virológiai vizsgálatok alapján 2 járvány kialakulásáért az influenza A(H3)vírus volt a felelős.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon  tovább fokozódott az influenza aktivitás. A területek érintettsége között jelentős különbség figyelhető meg, a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 42 és 372 között változott. Az influenza-pozitivitási arány 46,7% volt, összesen 61 influenza A vírust azonosítottak. Az elmúlt hetekhez hasonlóan az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek között fordult elő leggyakrabban a megbetegedés. 

2021. év 40 – 2022. 08. hete között összesen 932 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, 98 főnél igazoltak influenza A [96 influenza A(H3), 2 A(NT)] vírus okozta fertőzést. Száznegyvenhárom megbetegedés hátterében RSV, tizenhét esetben adenovírus, nyolcvanhárom esetben COVID-19 vírus fertőzés állt.

A kórházakban kezdeményezett diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok eredménye 79 esetben influenza A vírus, 136 minta esetében légúti óriássejtes vírus (RSV) pozitívnak bizonyult.

Legolvasottabb cikkeink