• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tovább épülhet a Honvéd Egészségügyi Központ

Hírek Forrás: MTI

A cél, hogy a most még két telephelyen működő honvédkórház a jövőben egy helyen lássa el a betegeket.

A honvédelmi miniszter a kormánytól felhatalmazást kapott arra, tegyen javaslatot a Honvéd Egészségügyi Központ második ütemének építésére. A tárcavezető erről az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága szerdai ülésén beszélt.


A beruházás pénzügyi fedezete a nem használt, értékesítésre szánt egészségügyi épületek eladásából származhat - tette hozzá Szekeres Imre a grémium Honvéd Egészségügyi Központban tartott kihelyezett ülésén.


A cél, hogy a most még két telephelyen működő (Podmaniczky utca és Róbert Károly körút) kórház a jövőben egy helyen lássa el a betegeket.


"Nyilvánvalóan itt egy pontos mérlegelésnek kell megszületnie, hogy a megfelelő fedezet rendelkezésre álljon egy ilyen lépéshez, és a kormánynak rövid időn belül döntenie kell, hogy az előkészítő munkát meg lehessen kezdeni" - fogalmazott Szekeres Imre.
A Honvéd Egészségügyi Központ (HEK) - amely a július elején megalakuló Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) integrált része lesz - finanszírozásáról a honvédelmi tárca vezetője azt mondta: az OEP-pénzeken kívül azoknak a minisztériumoknak is forrásokat kell teremteniük, amelyek az igényjogosultak ellátását kérik, biztosítani akarják.


Azt szeretné - folytatta -, ha ezek a finanszírozási források nagyon világosan elkülönülnének, és minden tárca biztosítaná az ehhez szükséges fedezetet.


Az igényjogosultakról szólva Szekeres Imre elmondta: az intézményben a katonák, rendőrök, határőrök, pénzügyőrök, tűzoltók, büntetés-végrehajtás, katasztrófavédelmi dolgozók, a nemzetbiztonsági szolgálatok tagjai, valamint a vasutasok és családtagjaik mellett a főváros több kerületének lakosait is fogadja az intézmény.


A honvédelmi tárcavezető beszámolt arról is, hogy az osztályokon a napokban mérik fel a dolgozói létszámot, a megalakuló ÁEK 2.800 fővel fog működni. Hozzátette: arra fognak törekedni, hogy a korábbi intézményekből - BM, HM, MÁV, Országos Gyógyintézeti Központ - a szakemberek "megfelelő súllyal" legyenek jelen az ÁEK-ban.


Győrfi István miniszteri biztos a munkatársi létszámról szólva elmondta: a korábbi négy intézményben 5.200 munkatárs volt munkajogi állományban, az új intézmény viszont csak 2.800 embert fog alkalmazni, azonban a 2.400 távozó munkatárs közül sokan sokan maguk döntöttek úgy: nem vállalják az új intézményben a munkát, illetve sokuk nyugdíjas korú.


A miniszteri biztos a bizottság előtt elmondta: egy olyan informatikai megoldáson gondolkodnak, amely a különböző szakmák (vasutas, rendvédelmi szervek) dolgozóit "megkülönbözteti" aszerint, hogy ki milyen igényjogosult. Még az sem kizárható - tette hozzá Győrfi István -, hogy ez a kártya vizitdíj-fizetésre is alkalmas lesz azon túl, hogy a beteg adatai is leolvashatók lesznek róla.

Legolvasottabb cikkeink