• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Tovább erősödött az influenzajárvány intenzitása

Hírek 2019.02.06 Forrás: ÁNTSZ - Weborvos
Tovább erősödött az influenzajárvány intenzitása

Az idei szezonban ezen a héten diagnosztizáltak először influenza B vírus okozta fertőzést.

Az 5. naptári héten tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma: 2019. január 28. és február 3.között 20%-kal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint a 4. héten. A jelentések alapján végzett becslés szerint az 5. héten az ország lakosságának kb. 0,8%-a, mintegy 77 500 beteg fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt. A morbiditás 794,1%ooo volt - jelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi Főosztálya.

A fővárosban és 15 megyében emelkedett,három megyében nem változott, egy megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Tolna (1 458), 

Hajdú-Bihar (1 212) és Heves (1 115) megyében volt a legmagasabb, Nógrád (278), Komárom-Esztergom (455) és Csongrád(474) megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket – Zala megye kivételével – az ország minden területén diagnosztizáltak.

A betegek 35,5%-a gyermek, 41,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 29,3%-a, 9,5%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések ezen a héten is a 3-5 évesek (2 199,6%ooo) és a 6-14 évesek (1 775,4%ooo) között fordultak elő leggyakrabban. Ezt követte a 15-34 évesek (1 134,7%ooo) érintettsége.

Az 5. naptári héten összesen 170 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályára, ahol 94 esetben igazolták az influenza A, 5 esetben az influenza B és 18 esetben a légúti óriássejtes vírus (RSV) jelenlétét. A sentinel orvosok által beküldött 71 légúti mintából huszonkét betegnél influenza A(H1N1)pdm09, tizennégybetegnél influenza A(H3N2), négy betegnél influenza A(NT), 4 betegnél influenza B vírus okozta fertőzést diagnosztizáltak, további négy betegnél RS vírus áll a tünetek hátterében. Az influenza-pozitivitási arány 62,0%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 99 beteg vizsgálati anyagában huszonöt esetben influenzaA(H1N1)pdm09, huszonhárom esetben influenza A(H3N2), 6 esetben A(NT) és egy esetben influenza B(NT) vírus jelenlétét mutatták ki, tizennégy betegnél az RSvírus kóroki szerepét igazolták.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 5. héten huszonnyolc jelentés érkezett 10 területről [főváros (1), valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg (9), Jász-Nagykun-Szolnok (4), Hajdú-Bihar (3), Vas (3), Baranya (2), Heves (2), Somogy (2), Bács-Kiskun (1) és Veszprém (1) megye].A járványok 93%-a gyermekközösségben (15 óvoda, 6 általános iskola, 3 óvoda és általános iskola, egy-egy bölcsőde, illetve óvoda és bölcsőde) fordult elő. Tizenöt járványban történt mintavételezés. Hat járvány esetén már befejeződtek a virológiai vizsgálatok: 4 járvány kialakulásáért az influenza A vírus volt a felelős, két járvány esetén a megbetegedések hátterébenaz RS vírus állt.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon az 5. naptári héten tovább erősödött az influenza aktivitás, becslések szerint lakosság 0,8%-a fordult orvoshoz influenzás tünetekkel. Az influenzaszerű megbetegedéseket változatlanul a 3-14 éves gyermekek között diagnosztizálták a leggyakrabban. A területek érintettsége között ezen a héten is jelentős különbség volt megfigyelhető, a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 277 és 1 458 között változott. Több influenzavírust (99) azonosítottak, mint az előző héten, az influenza pozitivitási arány 62,0%-nak felelt meg. A Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban az idei szezonban ezen a héten diagnosztizáltak először influenza B vírus okozta fertőzést.

A 2018. év 40. és 2019. év 5. hete között 644 betegtől származó vizsgálati anyagot dolgoztak fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályán, ahol 273 főnél igazoltak influenza A [140 influenza A(H1N1)pdm09, 113 influenza A(H3N2), 20 A(NT)] vírus okozta fertőzést. Ötvenhárom főnél légúti óriássejtes vírus, tíz betegnél pedig adenovírus kóroki szerepét igazolták.

Legolvasottabb cikkeink